Čas uteká


Bratia a sestry, ten čas ale letí. Veľmi! Máme za sebou štyridsať dní po Veľkej noci. Radostné Aleluja neustále zaznieva v našich srdciach, ktoré nás poháňajú plniť si svoje povinnosti v práci, v škole, doma s veľkou radosťou. Čas je neúprosný v škole, kde žiakov čaká ešte posledný mesiac jún, aby si polepšili známky. Nehovoriac o maturantoch, ktorí už skúšku dospelosti majú za sebou, verím, že k spokojnosti, a rozhodujú sa, na akú ďalšiu školu ísť alebo kde začať pracovať.

Za nami sú aj prvé sv. prijímania vo farnosti, kde deti prvýkrát prijali Pána Ježiša pod spôsobom chleba do svojho srdca. Chcem im aj ich rodičom popriať vytrvalosť v konaní dobra, vo viere nepretržite rásť a byť hrdí, že také veľké tajomstvo vtelenia sa uskutočnilo aj v našom živote. Sme ako Panna Mária, ktorá povedala: „Nech sa mi stane podľa tvojho slova.“ A to je neuveriteľné a potvrdzuje sa: Zázraky sa stávajú aj dnes, aj v našom živote, len je potrebné vnímať srdcom.

Ako Márii zbehol čas, tak aj mesiac máj je za nami a spolu s ňou cez „loretánske litánie“ sme sa dostali k centru našej viery: k Božskému Srdcu. Mesiac jún, mesiac úcty k Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu, nás privádza ku kňazskym vysviackam, ktoré sú veľkou radosťou pre nášho otca arcibiskupa Bernarda, ktorý ako vlastný pastier jemu zverenému ľudu rozposiela robotníkov na Pánovu žatvu. A nikdy tých robotníkov nebude dostatok, lebo žatva je veľká.

Chcem upriamiť Vašu pozornosť aj na historicky prvého kňaza z malej dedinky Krížovany. Ak Boh dá, tak 19. júna bude slúžiť primičnú sv. omšu novokňaz Ladislav Jeremiáš. Bude to pre túto malú farskú obec slávnosť, ktorá je známa kaplnkou zasvätenou sv. Valentínovi. A možno on to má na svedomí, lebo novokňaz býva blízko pri nej a od malička miništroval v starodávnom kostole Povýšenia sv. Kríža a slúžil kostolu, kňazovi a celému ľudu ako kostolník. A videl a orodoval u Pána a Pán ho povolal. Pri sv. Valentínovi nejde len o lásku medzi ľuďmi, ale o väčšiu lásku, o Božiu lásku, ktorá je ešte viac potrebná medzi ľuďmi. Máme možnosť zúčastniť sa tejto krásnej slávnosti.

Pri pohľade na novokňaza si uvedomujem, že čas veľmi uteká aj mne. Som kňazom 13 rokov, päť rokov som bol kaplánom a osem rokov som už tu, pri vás vo Víťaze a v Ovčí. Je to sila, je to dar. Ďakujem Mu.

Aj Vám tak čas uteká?

duchovný otec Oliver

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.