Recept pre šťastný život


Prázdniny sú už tu, bratia a sestry, unavení žiaci a študenti. Očakávané prázdniny, letný čas, čas oddychu a „neučenia sa“ sa rozbehli. Prežívame prvé dni voľna, relaxu. Programujeme si deň podľa svojich prianí, predstáv a možností. Očakávame od týchto dní naplnenie svojho vnútra pokojom, ktorý nachádzame v Božej prírode, pri vode a pri oddychujúcich priateľoch, známych i neznámych. Taktiež chceme nabrať nové sily pre telo, ktoré prijíma vitamíny zo slnečných lúčov a letnej stravy, bohatej na vitamíny. Jednoducho tieto dni sú pre mnohých ľudí akoby najšťastnejšími dňami v živote. Alebo by mali byť. Či sa takými stanú je na každom jednom z nás, ako ich prežijeme a či prichádzajú po maximálnom vypätí síl v škole, v práci a v každodenných povinnostiach. Lebo človek, keď pracuje a dáva všetko, potom náležite potrebuje voľnejšie „šťastnejšie“ dni oddychu.

Do týchto letných oddychových dní vám venujem slová zo 17. storočia, ktoré sa nachádzajú pri vchode do starého kostola sv. Pavla v Baltimore v USA a ktoré ešte dnes sú aktuálne a pozitívne oslovujú návštevníkov tohto chrámu.

• Kráčaj pokojne po svojej ceste uprostred unáhlenosti. Pripomínaj si, aký pokoj spočíva v tichu. Pokiaľ je to možné, bez toho, aby si sa vzdal seba samého, pokús sa dobre vyjsť so všetkými ľuďmi. Vyjadri svoju pravdu kľudne a jasne! Iných vypočuj!

• Vyhni sa hlasitým a agresívnym ľuďom: trápia ducha. Buď na svoje plány hrdý ako na to, čo si dosiahol. Maj o svoje zamestnanie záujem. Buď opatrný pri svojich obchodoch, lebo svet je plný klamstva. Ale nebuď pritom slepý pre spravodlivosť, ktorá jestvuje.

• Buď sám sebou! Nepretvaruj sa náklonnosťou, ani nebuď cynický. Prijmi posolstvá rokov a taktne pusti z ruky veci mladosti. Posilni svojho ducha, aby ťa chránili pri náhlom nešťastí.

• Si Božím dieťaťom, nie menej ako stromy a hviezdy. Máš právo tu byť! Preto buď pokojný v Bohu, akokoľvek si ho predstavuješ, o čokoľvek sa snažíš a po čomkoľvek túžiš v hulákajúcom virvare života. Ži v pokoji so svojou dušou!

• So všetkým klamstvom, trápením a rozlomenými snami je to ešte vždy prekrásny svet. Buď opatrný! Nezabudni, o šťastie treba zápasiť!

Nech sú vám tieto slová „receptom pre šťastný život“ nielen v čase prázdnin, ale aj po nich. Požehnaný letný čas vám praje

duchovný otec Oliver J.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.