Odpust sv. Anny v Kluknave


Zdravas Panna Mária, blahoslavená presvätá Matka a tiež svätá Anna, najmilšia babička Krista Pána. Svätá Mária so svätým Jozefom, svätá Anna s celým najsvätejším Kristovým rodom, proste za nás hriešnych teraz i v hodinu smrti našej. Amen.

Keď bol v niektorom pútnickom mieste odpust, išli tam veriaci s proseciou. V dnešnej dobe je to už minulosť. Dnes putujeme autami, alebo autobusmi. A tak tomu bolo aj 24. júla tohto roku, keď sme po upršanej noci nasadli do autobusu a putovali ku kostolíku, zasvätenému úcte svätým Joachima a Anny v kluknavskej farnosti. Na cestu sme vyrazili skoro ráno a ubehla veľmi rýchlo, pretože sme boli celý čas spojení modlitbou v Bohu. Po príchode na miesto sme sa išli najprv pokloniť Ježišovi vo svätostánku.

V okolí už boli rozložené tradičné stánky a šiatre s rozličným tovarom. Lúka, na ktorej sme sa usadili, ešte nebola zaplnená. Po spoločnej modlitbe ruženca nasledovala hlavná odpustová svätá omša, ktorú celebroval nitriansky biskup Mons. Viliam Judák a spolucelebrovali miestni kňazi z Víťaza a Kluknavy. „Dnešná doba už nepotrebuje starých rodičov, všetkých treba dať do domovov dôchodcov, alebo do starobincov. Ale ako je dobre, keď prídeme na prázdniny k starým rodičom?“ Aj my sme v ten deň zažívali jednodňové prázdniny pri nohách svätých starých rodičov Joachima a Anny. Verím, že títo svätí orodujú za nás v nebi a ochraňujú nás.

Po skončení púte sme sa vydali za získaním úplných odpustkov pre duše v očistci do kostola svätého Ondreja vo Víťaze. Oboznámili sme sa s históriou tohto chrámu, pomodlili sme sa modlitbu k svätému Ondrejovi a tiež aj korunku k Božiemu milosrdenstvu. Nakoniec sme si ešte nenechali ujsť ani návštevu kostola svätého Jozefa, robotníka. Tento chrám je podobný katedrále. Cítil som sa v ňom, ako keby som bol v nebi. Je to niečo úžasné, kto ho ešte nenavštívil, tak to vrelo odporúčam každému. Na príhovor svätého Jozefa, vášho a môjho patróna vyprosujem všetkým, čo sa podieľali na jeho obnove a oprave veľa šťastia, zdravia a nech ich ochraňuje nebeská Matička. Nech im je vo dne aj v noci vždy na pomoci svätý Jozef.

Modlitba na dobrú noc:

Ľihame spac,
Panu Bohu dušičku dac.
Sami, ne sami,
sam Pan Ježiš s nami
s troma ružami.
Jedna ružička – Kristus Pan,
Druha ružička – Panna Maria,
Treca ružička – Svata Anna, babička.

Modlime še,
žeby nás varovali
od večera do polnoci,
od polnoci do svitaňa,
od svitaňa do skonaňa.
Kec nebudzeme moc konac,
budzeme ich na pomoc volac.
V raju dzvoni zadzvonili,
nebesa še otvorili.

Otvoril še Boži hrob,
oznamil še z neba Boh.
Co chceš človeče?
Žadam Pane lehke skonaňe
a po šmerci večne spaseňe.
Amen.

Vďačný pútnik z Podhorian, snímka: M. Magda

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.