Púť k Panne Márii Škapuliarskej


K Matke volať v každom čase, v žiali, v zármutku, ona je bohatá na lásku, na milosť my putujeme a utiekame sa k nej stále. Takýmto nadšením sme putovali k Panne Márii Škapuliarskej do rodného mestečka nášho duchovného otca – do Stropkova.

Boli sme medzi prvými pútnikmi a tak sme mali čas na prehliadku nádherného chrámu. Je to farský pútnický kostol Najsvätejšieho Tela a Krvi Kristovej. Milostivý obraz Panny Márie Škapuliarskej, mimoriadne uctievaný, sa nachádza na bočnom oltári v severnej lodi chrámu. Tento pútnický kostol dostal vznešený titul Sanktuárium – svätyňa. Toto povýšenie a vyhlásenie urobil arcibiskup Mons. Bernard Bober na tohtoročnej púti 14 júla 2011. Tento stropkovský kostol je prvým chrámom na Slovensku ktorý, bol takto povýšený. Nachádza sa tu škapuliarske bratstvo, ktoré je u nás najstaršie a rovnako najstaršie sú aj škapuliarske púte.

17. júla 2011 nás čakal nádherný program. Hodinky chvály o Panne Márii – brožúrky chvály nám rozdala v autobuse naša horliteľka p. Emília Uličná, ktoré sme všetci s radosťou spievali pred milostivým obrazom Matky Škapuliarskej. Spevom a slovom Pannu Máriu pozdravil zbor Karmel z Poľska. Otec kardinál Jozef tomko požehnal nový organ. V tomto chráme bola pridaná aj krásna nová vitráž okna, ktorá vyjadruje pôvod škapuliara. Posvätenie škapuliarov a prijatie do bratstva sv. škapuliara. Tu sa naši mnohí pútnici zapísali do škapuliarskeho bratstva.

Vyvrcholením štvordňovej odpustovej slávnosti bola sv. omša, ktorú celebroval J. E. Jozef kardinál Tomko. Rozozvučali sa zvony chrámu, začal hrať nový organ a my sme s radosťou vítali nášho veľkňaza, ktorý prišiel z Ríma. Sprevádzalo ho množstvo kňazov, medzi ktorými bol aj náš rodák vdp. Pavol Čech. Po uvítaní vzácneho hosťa sa začala slávnostná svätá omša. Je to nádherný zážitok sláviť najsvätejšiu obetu v blízkosti otca kardinála, počuť jeho povzbudivé slová a dostať z jeho rúk otcovské požehnanie.

Po sv. omši nám bratia karmelitáni posvätili škapuliare pred obrazom Panny Márie. Vďaka ti, Matička naša, tisíc ráz ťa pozdravujeme. V tvojom milostivom obraze ťa zvelebujeme. Panne Márii sme ďakovali za nášho duchovného otca, vyprosovali sme mu veľa zdravia, veľa Božích milostí potrebných pre jeho kňazský život.

Atmosféra púte svojou obetavosťou, prívetivosťou a pohostinnosťou pripomína atmosféru tepla rodného domova. Túto atmosféru sme zažili v rodnom dome nášho duchovného otca, kde nás jeho mamka srdečne privítala a pohostila. Z jej očí žiarila radosť a spokojnosť. Po agapé s nami nastúpila do autobusu a ukázala nám cestu. Všetci sme sa s mamkou rozlúčili a za všetko sme jej srdečne poďakovali.

Touto cestou sa chceme poďakovať nášmu duchovnému otcovi za povzbudenie púte do Stropkova. Bola to nádherná historická mariánska púť k Matke Škapuliarskej.

Za stropkovských pútnikov ďakuje Mária Novotná, snímka: M. Magda

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.