Trampoty v manželstve

V dnešnej spoločnosti je manželstvo ako Božia inštitúcia zaznávané a je terčom útokov. Mnohí ho pokladajú za zastaranú inštitúciu. Každý rok na celom svete klesá počet uzavretých manželstiev.


I tí, čo sa idú brať, pokladajú za čoraz ťažšie v manželstve zotrvať. Alarmujúco sa zvýšil aj počet rozvodov. V našich podmienkach sa rozvádza takmer každé druhé manželstvo. Aká je odpoveď na toto všetko? Prečo sa máme sobášiť? A ako vydržať v manželstve? Chcel by som poukázať na hodnotu a potenciál každého manželstva. Chcel by som poukázať nielen na to, ako v manželstve zotrvať, ale aj na to, ako z tohto spoločného zväzku vyťažiť čo najviac. Musíme sa naučiť, že Boh nás má veľmi rád. Musíme sa naučiť dôverovať, že Boh má pre nás pripravený ten najlepší plán. Tým najdôležitejším v našich životoch je naša láska k Bohu a jeho láska k nám.

Neexistuje nijaké učebnicové manželstvo: žiaden dokonalý projekt ani bezchybný prototyp. Každý pár je jedinečný a má svoj vlastný príbeh. No dajú sa vyššie méty dosahovať náhodou? A myslíme si, že tí, čo sú v manželstve nešťastní, si jednoducho len vzali nesprávnu osobu? Skúsenosť ukazuje, že potrebujeme určité nástroje, aby sme mohli vybudovať silné a šťastné manželstvo.

Musíme skúmať našu komunikáciu a hľadať spôsoby, ako si preukazovať vzájomnú lásku. Musíme sa učiť riešiť konflikty a cvičiť sa v odpúšťaní. Postupne pochopíme, ak sme vnímaví, že ani radosť zo sexuálnej intimity nie je samozrejmosťou.

Manželský vzťah nie je vzťah ľahký, ale má veľkú cenu. Treba poznať to, čo nám pomáha byť viac zaľúbenými teraz v manželstve, než kým sme sa zobrali. Naša kresťanská viera má obrovský vplyv na to, ako ľúbime jeden druhého. Niektoré okolnosti sú triviálne a naivné, ale práve na maličkostiach stojí a padá manželstvo. Manželstvo je veľmi dynamický vzťah, ale je dôležité, aby v centre nášho manželstva bol Boh. Manželstvo má stále osudovú dôležitosť nie len pre nás jednotlivcov, ale najmä pre naše deti a tiež pre celú spoločnosť.

Manželstvo je ideálny základ pre rodinný život ustanovený Bohom. Deti sa v ňom učia, čo sú láskyplné záväzné vzťahy skrze skúsenosť zväzku medzi matkou a otcom. Nič nie je vo výchove detí dôležitejšie. Deti, podobne ako dospelí, sa vždy viac naučia z toho, čo vidia, než z toho, čo sa im hovorí. Najlepšia cesta ako milovať svoje deti, je milovať ich matku.

Manželstvo však neslúži len pre dobro detí. Hlboko v každom z nás je túžba po niekom, komu by sme sa mohli úplne a úprimne otvoriť – citovo, duševne, telesne, ale najmä duchovne. No takáto dôvernosť je možná len tam, kde je záväzok. Naše najhlbšie vnútro sa odvážime odhaliť iba tomu, o kom máme istotu, že nás nesklame.

Manželstvo je Bohom určené byť vzťahom, v ktorom sa muž a žena dávajú jeden druhému v dokonalom a úplnom odovzdaní sa. Počas svadobného obradu kňaz môže pár požehnať, modliť sa zaň, vyhlásiť, že v očiach Božích sú títo ľudia manželmi, ale to, čo robí manželstvo skutočne platným je práve sľub, ktorý si muž a žena dávajú navzájom; pričom každé slovo tejto prísahy podčiarkuje ich celoživotný záväzok: „Beriem si teba za manžela(-ku)…“

Boh stvoril manželský vzťah, aby bol celoživotným dobrodružstvom lásky. V biblii nájdeme veľa praktických rád, ako má takýto intímny vzťah fungovať. Pán Ježiš hovorí, že „každý, kto počúva jeho slová a žije podľa nich, podobá sa múdremu mužovi, ktorý kope hlboko a stavia svoj dom na pevných základoch. Keď príde búrka a oprie sa doň vietor“, ako sa to stáva v každom manželstve, „dom (manželstvo) ostane pevne stáť“.

Manželstvo je najužší možný ľudský vzťah s rastúcou vzájomnou závislosťou. Muž a žena sa spájajú v jedno manželské telo. Musí medzi nimi vzrastať vzťah vzájomnej dôvernosti. Má nastať veľká potreba akceptácie jeden druhého. Má byť najväčšia potreba nachádzať si čas na budovanie manželského vzťahu. A tiež je potrebné tráviť viac času spolu, spoločne prežívať záujmy a viesť konštruktívny dialóg a tým sa naučiť správne komunikovať. Vyprosujme si od Pána silu a potrebné milosti pre vzájomné posilnenie svojho manželského zväzku.

MUDr. Blažej Vaščák, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.