Adventné trio

Bratia a sestry, v tomto čase adventu sme prežili veľmi krásne dni a bolo by veľkým previnením, keby som sa k nim nevrátil. Priniesli svetlo do našich životov. Bývajú každý rok, ale tohto roku boli viac oslnivejšie.

Prvou udalosťou bolo slávnostné ukončenie Roka sv. Ondreja, ktorý mal prehĺbiť náš vzťah s Pánom Ježišom podľa príkladu sv. Ondreja, patróna našej Košickej arcidiecézy. V Košiciach sme si mohli uctiť relikviu sv. Ondreja, prinesenú z talianskeho mestečka Amalfi a poprosiť tohto veľkého svätca o silu trpezlivo kráčať za Kristom, milovať ho bláznivo „až na smrť na kríži“. Veď sv. Ondrej, vedený na ukrižovanie, povedal: „Pozdravujem ťa, ó, kríž, tak dlho očakávaný. Pritisni ma svojimi klincami, opoj svojimi bolesťami a vráť ma môjmu božskému Majstrovi, ktorý ma miloval a vykúpil.“ Rok sv. Ondreja sme symbolicky ukončili odpustovou sv. omšou na Vyšnom konci, ktorú slúžil výpomocný spišský biskup Mons. Andrej Imrich.

Ďalším oslnivým svetlom v adventnom čase bol odpust sv. Barbory, panny a mučenice v Ovčí. V tento deň bola slávnostne uložená do päty obetného stola relikvia tiež panny a mučenice nie z tretieho, ale z dvadsiateho storočia sestry Zdenky Schelingovej z Kongregácie Milosrdných sestier sv. Kríža. Pre náš chrám je to veľké vyznačenie. Hovorí nám o tom, že za Krista v bratoch a sestrách dokážu klásť svoje životy aj veľmi krehké stvorenia, ktoré dokážu tak veľmi milovať drevo kríža. A tento kríž sa stal pre blahoslavenú Zdenku „rebríkom“ do večného života. Ona prejavila telesné milosrdenstvo kňazovi a Boh jej prejavil svoje preveľké milosrdenstvo. Zvečnilo sa to krásnym a originálnym obrazom Božieho milosrdenstva z prameňa Božieho milosrdenstvo z Krakova – Lagievnikov. Tento obraz v životnej veľkosti musí každého človeka uviesť do stavu úplného odovzdania sa Pánu Ježišovi. Použijem slová sr. Zdenky: „Nechcem byť dobyvateľkou duší prv, kým ma celkom nezíska Boh. Vždy sa chcem iba s ním spájať, lebo on ma musí celú zaujať.“


Sv. Ondreja, sv. Barboru, bl. Zdenku úplne zaujal Kristus. Všetci traja boli zvedaví, kde býva. Keď ich získal Pán Ježiš, zanechali všetky „svetské siete“ a išli dobýjať ľudské duše pre Božie kráľovstvo. Nakoniec všetci veľmi milovali a preto dokázali prijať a objať kríž. Sv. Ondrej bol ukrižovaný v tvare „X“, sv. Barbora prijala kríž meča a bl. Zdenka kríž neľudského ponižovania a potupovania.

Bratia a sestry, príklad týchto troch veľkých svätých v adventnom čase nech nás naplní veľkou radosťou z očakávania narodenia Božieho Syna Ježiša Krista, o ktorom sme presvedčení: „Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale mal večný život.“

Mgr. Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.