MÁŠ PROBLÉM…………..? (3)

ÚVODNÉ MOTTO:
Múdri ľudia vedia, že pravá láska dokáže čakať.
Najlepšia a najkrajšia Božia cesta je nechať si sex až do manželstva.
Je potrebné pomáhať mladým, aby žili v čistote, pokiaľ príjmu naše rady.
Ale verím, že modlitbou za nich nič nepokazíme.

Už viac rokov rozmýšľam nad mladými ľuďmi, modlím sa za nich a nie je mi ľahostajná krása a najmä čistota ich tela a duše.
Keďže sa často stretávam s mladými – poznávam ich názory, sledujem ich konania a hlavne jednania v ich vnútornych vzťahoch – som často konfrontovaný s ich mnohými problémami. Na vzniknuté problémy žiadajú odpoveď alebo hneď konkrétne riešenie problému.
A tak v zmysle služby a priateľskej pomoci rád by som hľadal odpovede na ich problémy a možno aj z vlastnej životnej skúsenosti tiež dobré rady, ak budem o ne požiadaný.
A preto sa pýtam: MÁŠ PROBLÉM?


Milovanie je niečo tak cenné a úžasné, že sa na to má čakať. A ja viem, že môže byť krásne jedine v manželstve. Ak uvažujeme o prekročení hranice, musíme si v prvom rade položiť otázku: Čo by na to povedal Boh? A to je veľmi rozhodujúca otázka – nielen v oblasti sexu, ale v každej oblasti života. Robím to v Jeho mene, či vo svojom? Chcel by Boh mať s tým, čo robím, vôbec niečo spoločné? A ďalej, prináša to Bohu slávu a česť?

A tak, pokiaľ ide o fyzické prejavy lásky, človek, ktorý sa snaží robiť Bohu radosť, by sa nemal pýtať, ako blízko ku kraju môže zájsť, než prekročí hranicu. Kresťan by sa mal viac starať o to, ako sa môže priblížiť k Bohu.

Podľa mojich skúsenosti sú určité obmedzené fyzické prejavy náklonnosti možné – držanie sa za ruky, ruka okolo ramien a pod. Skrze tieto prejavy môžete prežívať Božiu lásku a radosť. Náš milujúci Otec nám dal schopnosť radovať sa z prítomnosti druhého človeka a k tomu patrí i radosť vyjadrená fyzickým dotykom, ktorý prebieha zbožným spôsobom! Dajte si ale veľký pozor, aby to, čo sa deje skrze vaše skutky, i vo vašich myšlienkach bolo čisté.

Pokiaľ ste v minulosti vo fyzickej oblasti zlyhali, buďte veľmi opatrní, stanovte si prísne hranice, držte sa ich a nevystavujte sa zbytočným a nebezpečným situáciám!

V prvom rade musí mať človek na mysli záväzok – za všetkých okolností osláviť svojou láskou Pána Ježiša. On je pôvodca každej našej lásky. Musíme si pamätať, ja aj vy, že Boh sa pozerá a dobre vidí aj do nášho srdca, do našich myšlienok a chúťok a že sa jedného dňa budeme musieť zodpovedať za všetko, čo sme urobili.

Našou hlavnou starosťou by malo byť, ako teraz, tak aj po celú večnosť, aby sa náš život ľúbil Bohu. A treba si dobre uvedomiť, že všetky naše skutky a činy majú svoje večné dôsledky, ale náš hriech má svoje dôsledky už i v tomto našom pozemskom živote. „A niet tvora, ktorý by bol preň neviditeľný. Všetko je obnažené a odkryté pred očami toho, ktorému sa budeme zodpovedať” (Hebr 4,13).

Preto, drahí moji mladí priatelia, zoberte toto Božie slovo veľmi vážne a dôkazy svojej opravdivej lásky si nechajte až na čas, keď si spoločne vyslúžite sviatosť manželstva. Svojim sľubom a manželskou prísahou bude veľmi veľa príležitostí – v skutkoch manželskej lásky- vyjadriť tú najsprávnejšiu lásku medzi mužom a ženou.

rubriku pripravuje MUDr. Blažej Vaščák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.