MÁŠ PROBLÉM…………..? (6)

ÚVODNÉ MOTTO:
Múdri ľudia vedia, že pravá láska dokáže čakať.
Najlepšia a najkrajšia Božia cesta je nechať si sex až do manželstva.
Je potrebné pomáhať mladým, aby žili v čistote, pokiaľ príjmu naše rady.
Ale verím, že modlitbou za nich nič nepokazíme.

Už viac rokov rozmýšľam nad mladými ľuďmi, modlím sa za nich a nie je mi ľahostajná krása a najmä čistota ich tela a duše.

Keďže sa často stretávam s mladými – poznávam ich názory, sledujem ich konania, a hlavne, jednania v ich vnútornych vzťahoch – som často konfrontovaný s ich mnohými problémami. Na vzniknuté problémy žiadajú odpoveď alebo hneď konkrétne riešenie problému.

A tak v zmysle služby a priateľskej pomoci rád by som hľadal odpovede na ich problémy a možno aj z vlastnej životnej skúsenosti tiež dobré rady, ak budem o ne požiadaný.

A preto sa pýtam: MÁŠ PROBLÉM?


Keď mladý človek začne veľmi skoro žiť pohlavne ešte pred manželstvom, okrem už spomínaných fyzických dôsledkov, prežíva aj emocionálne – citové následky, ktoré môžu spôsobiť celoživotnú bolesť. Niektoré z týchto emocionálnych následkov nie sú zjavné okamžite v mladom veku, kým si mladý človek “užíva”. Niektoré prichádzajú skôr, niektoré až neskôr.

A. Ľútosť nad minulosťou: Mnohí ľudia cítia kvôli predmanželskému sexu hlboký zármutok. Často sa nemôžu zbaviť dojmu, že ich niekto využil, a pocitu, že sa vzdali niečoho veľmi cenného, a to vlastne zbytočne a nezaslúžene pre prvého muža/ženu.
Väčšina mladých ľudí, ktorí mali predmanželský sex, si nakoniec svojho prvého sexuálneho partnera nevezme. Veľa mladých potom skonštatuje: „A ja som si myslel/-a , že ma skutočne miluje!” Ale po sexuálnom styku a po rozchode im to obom došlo, že to vôbec nebola láska, iba slepá vášeň. Tento pocit sklamania môže trvať roky. Môže spôsobiť ťažké emocionálne problémy, ktoré sa často prenesú i do manželstva a ničia pocit dôvernosti, ktorý by mal medzi manželom a manželkou byť. Boh predsa dal sex, aby ľudí spájal a nie rozdeľoval.

B. Pocit viny: Pocit, že človek urobil niečo zlé a že si to nedokáže odpustiť, mu môže vážne poškodiť obraz o sebe samom a ovplyvniť, ako reaguje v iných vzťahoch vo svojom živote. Neexistuje žiaden sexuálny hriech, ktorý by Boh úplne neodpustil, pokiaľ ho človek úprimne vyzná. Ale vina, ktorá zo sexuálneho hriechu pochádza, vás môže v srdci trápiť roky, i keď vo svojej mysli vie, že mu Boh odpustil a prehlásil, že “je bez viny”.


Satan vám bude vaše minulé chyby ďalej vyhadzovať na oči a vy možno budete mať pocit, že si Božiu lásku alebo lásku iného človeka nezaslúžite. Toto je vždy diablova taktika. Možno budete tiež prežívať pocit viny kvôli tomu, že ste niekomu niečo urobili – niečo ste mu vzali, nejako ste ho zranili, rozhodili ste ho a teraz kvôli vám ho bolí srdce.

C. Strach zo záväzku: Niektorí mladí síce “prevádzajú” sex iba “rekreačne”, ale väčšina začne so sexom preto, že k druhému niečo cíti a vidí v sexe spôsob, ako si vzájomne prejaviť lásku. Keď takýto vzťah skončí, obvykle zničí schopnosť priľnúť k niekomu inému a dôverovať mu.

D. Nízka sebaúcta: Ľudia, ktorých niekto sexuálne využil, budú pravdepodobne trpieť nízkou sebaúctou. A aby to bolo ešte horšie, mnohí z nich začnú vyhľadávať akýkoľvek druh pozornosti, dokonca, i keď sa jedná o ďalšie škodlivé sexuálne vzťahy – to všetko preto, že hľadajú lásku a prijatie.

E. Zúfalstvo: Emocionálna bolesť, ktorú človek pociťuje, keď príde o panenstvo či panictvo, dostane aj AIDS alebo inú pohlavnú chorobu, počne nemanželské dieťa, podstúpi potrat, alebo dá dieťa k adopcii, alebo zničí povesť sebe či inej osobe – môže to viesť k hlbokej beznádeji, depresii alebo dokonca k sebevražde. Satan bude neustále našepkávať: „to je koniec” alebo „teraz už nie je žiadna nádej”.

Zúfalstvo dosť často pramení z hlbokého pocitu odmietnutia potom, čo sa niekomu naplno odovzdal pri predmanželskom alebo mimomanželskom sexe.

Mudr. Blažej Vaščák, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.