Indiánsky tábor 2012 – Wotang šu!


A je to za nami! 🙂 Od 20. do 22. augusta sme s deťmi z Víťaza znovu prežili tri dni plné hier, smiechu, tanca, zábavy aj duchovného oddychu. V snahe nadviazať na minulé prázdniny sme sa my animátori znovu rozhodli spestriť deťom prázdniny letným táborom. Deti po minuloročnom vydarenom tábore strávenom na fare očakávali aj tento rok program, ktorý im pripravíme. Nechceli sme deti sklamať a preto sme pripravili znovu originálny tábor, ktorý sa niesol v indiánskom duchu.

Prvý deň sme boli nedočkaví my, ako aj deti. Blížil sa ten čas, kedy sa mali deti začať schádzať na fare, príprava bola v plnom prúde. Ani sme sa nenazdali a farský dvor zaplnili deti so spacími vakmi a ruksakmi. Päťdesiatštyri detí čakalo na dvore na to, kým sa to všetko začne. Všetkých sme privítali a deti si postupne ťahali farebné papieriky, podľa ktorých už vedeli, ku ktorej zo štyroch skupiniek pôjdu. Rozdali sme si indiánske čelenky, pripravili sme si piesne na svätú omšu a pobrali sme sa so spevom a radosťou do kostola, kde sme tábor oficiálne začali. Prosili sme Pána, aby sa tábor vydaril a s požehnaním sme sa mohli vydať na našu púť. Pri kostole sa už každá skupinka, každý kmeň, so svojimi dvoma animátormi vydal svojou vlastnou cestou pri hľadaní stratenej indiánskej osady. Bolo to vzrušujúce. Hľadali sme stopy v prírode a všímali si okolie, lebo to bolo nevyhnutné k tomu, aby sme všetci našli svoju osadu. Po ceste nám pribúdali indície, až sme sa dostali do Oddychového centra, teda našej indiánskej osady. Tak ľahko sme sa tam nedostali. Pri vstupe nás už čakali strážcovia osady, ktorí nám kládli svoje hádanky a pýtali sa na našu cestu. Po zvážení nás vpustili a mohli sme ísť pozdraviť náčelníka do veľkého indiánskeho stanu. Deti boli nadšené! 🙂

Pustili sme sa do hier, súťaží a vyvrcholilo to šialenou hrou, pri ktorej veru nikto nezostal suchý. Deti mali radosť z toho, že mohli oblievať vodou svojich animátorov a nakoniec sme sa už oblievali všetci. To bolo kriku! 😀 Slnko pálilo a tak naše tričká rýchlo vyschli. Všetci vyhladli, dali sme si špekáčiky a po večeri prišlo prekvapenie. Poukladali sme sa do kruhu, zapálili ohník a spravili sme indiánsku oslavu po krásnom dni. Tancovali sme v kruhu indiánsky tanec a nasmiali sme sa až-až. Nastal čas putovať. Zoradili sme sa, zapálili fakle a hurááá. So spevom sme sa vrátili späť na faru. Deti si pripravili svoje spacáky, umyli sa a po večernej modlitbe bol už čas spať. Hoci na spanie sa to nepodobalo. Plná izba detí a ich smiechu, no nakoniec ich to umorilo a všetci zaspali.

Druhý deň ráno už skoro o piatej mali niektorí energie na rozdávanie, a preto pobudili ostatných. Nudili sa a tak prišla na rad ranná rozcvička. Takú rozcvičku už asi viac nezažijú. Bol to beh o život 😀 . Po rozcvičke, raňajkách a rannej modlitbe sme sa znovu pripravili na cestu do osady. Čakal nás nabitý deň. Začali sme s tzv. workshopmi, pri ktorých sa deti naučili veciam, ktoré dodnes využívajú Indiáni. Na jednom stanovišti sa ako Indiáni maľovali, na druhom sa naučili a zberali liečivé rastlinky, na treťom si vyrobili luky, šípy a oštepy, no a na poslednom využívali prírodu na vytváranie hudby z pralesa. Keď sa všetky skupinky vystriedali pri každom stanovišti, nastal čas obeda. Pochutili sme si na výbornom guláši a dali sme si krátku oddychovku. Na rade bola súťaž, kde deti museli ako skupinka súťažiť a byť súdržní ako tím. Čakali ich rôzne úlohy, pri ktorých museli byť rýchli, šikovní a obetaví, veď úlohy boli na čas a najlepší vyhráva. Po týchto disciplínach sme si dali večeru a nastala príprava na svätú omšu v prírode. Deti sa mohli vyspovedať, pripravili sme si piesne a svätá omša sa mohla začať. Ďakovali sme Bohu za to, čo sme prežili a ešte prežijeme, spievali sme a tancovali a ako sa omša schyľovala ku koncu, tak sa aj vonku začalo stmievať. Čakala nás už veľká vatra, ktorú sme zapálili a fascinovaní obdivovali krásu ohňa v tme.

A potom to prišlo, nastala skúška odvahy. Na rad prišla nočná hra, ktorá ako inak bola v lese a po tme. Mali sme našťastie baterky a čím dlhšie sme kráčali lesom, tým viac stúpalo napätie. Samozrejme, deti, ktoré sa báli, zostali v osade a tí, čo sa rozhodli po ceste, že chcú odísť, sme taktiež odviedli späť do osady. Nočná hra mohla začať. Rozdelili sme sa na štyri skupinky a našou úlohou bolo prejsť pripraveným úsekom nočnej hry. Jedným sa to zdalo strašidelné, jedny plakali a jedny sa smiali, no po príchode do osady už boli všetci frajeri a všetci boli šťastní, že sa ideme na faru konečne po dlhom dni vyspať. Po večernej modlitbe deťom netrvalo dlho a všetci spali ako dobití. 😀

Tretí deň sa nikomu veľmi nechcelo vstávať, no čakal nás náročný deň. Rannou svätou omšou sme poďakovali Bohu za tábor a po raňajkách sme sa už vybrali znovu do osady. Pripravená bola túra, ktorej cieľ bol pri kríži s krásnym výhľadom na našu dedinku. V cieli našej túry sme sa s deťmi vybláznili a pomaly sme sa pobrali späť do našej osady, odkiaľ nás už čakala cesta do reštaurácie, kde sme ukončili náš tábor výborným obedom. Pochutnali sme si na polievke, na rezňoch so zemiakmi a uhorkovým šalátom. Veru na tanieroch veľa nezostalo. Každému po takom vyčerpávajúcom dni veľmi chutilo.

Nakoniec sme ešte vyhodnotili súťaže a všetkých sme odmenili. Nezabudli sme odmeniť deti, ktoré na tábore spravili pre niekoho niečo výnimočné. Prezreli sme si aj fotografie, ktoré sme spravili počas tábora. Veru to bolo smiechu :D. Po príchode na faru nás ešte čakalo spoločné foto, no a prišla chvíľa rozlúčiť sa. Priznám sa, že po troch dňoch strávených s týmito deťmi sa mi lúčilo ťažko, veď sme prežili toľko zábavy, no nedalo sa nič robiť. A tak sme zamávali tým malým usmievavým tváram a boli sme zároveň aj radi, že sa počas troch dní okrem škrabancov nič vážne neošetrovalo a všetko prebehlo tak, ako malo.

Na záver sa ešte chceme poďakovať všetkým, ktorí akokoľvek prispeli a pomohli zorganizovať tento tábor. Osobitne vám, duchovný otec Marek, za veľkú pomoc a ústretovosť pri jeho organizovaní. Ďakujeme!

Deti, vaše úsmevy a postrehy nám boli a sú odpoveďou na to, že sa vám na tábore páčilo a budete mať na čo spomínať. Veríme, že túto atmosféru s vami budeme môcť prežiť aj o rok. Tešíme sa na vás!
Vaši animátori!

animátor Tomáš Magda

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.