Ahoj deti!


Začal sa nám desiaty mesiac v roku. V škole sme sa už úspešne „zabývali“ a teraz nám už len ostáva rátať dni do najbližších prázdnin, no nie? 🙂
Október je mesiacom ruženca, to už určite viete. Ale zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, aká je história modlitby sv. ruženca a ako vlastne vznikla?
Pohľadala som pre vás pár informácií, ktoré ste doteraz určite nevedeli.
V 12. storočí žil mladý kňaz Dominic Guzman (1170-1221), ktorého veľmi trápilo utrpenie nevinných ľudí a bieda ľudstva.

Legenda hovorí, že Panna Mária sa zjavila Dominikovi vo sne. Dala mu reťaz s guľôčkami, na ktorej sa mala recitovať modlitba ruženca a povedala mu, že modlitba a meditácia nad životom jej syna porazí bludy a utrpenie.
Aj keď táto legenda je veľmi milým príbehom, vznik ruženca je o čosi zložitejší. V prvých storočiach existencie Cirkvi mnísi recitovali žalmy. Bolo to jedným z pravidiel ich života. Keďže modlitba žalmov bola možná len tým, ktorí vedeli čítať, bolo treba nájsť spôsob modlitby pre negramotných bratov. Na tento účel sa použila modlitba Pána – Otče náš – bratia recitovali 150 krát túto modlitbu, čo sa zhodovalo s počtom žalmov.

Pri odpočítavaní modlitby sa používali malé kamienky. Neskôr boli nahradené guľôčkami. Začiatkom druhého tisícročia s nárastom zbožnosti voči Panne Márii vzniká modlitba Zdravas´ Mária, ktorá sa stáva veľmi rozšírená a populárna. Postupne bola pripojená k tejto modlitbovej tradícii.
Konečná tradičná forma ruženca vznikla počas pontifikátu pápeža Pia V. (1566-1572), ktorý ho štandardizoval a uviedol pre celú Cirkev.
Neskôr boli vykonané už len dve úpravy v tejto modlitbe – v roku 1917 na základe mariánskych zjavení vo Fatime bola na záver desiatku pridaná modlitba “Ó, Ježišu, odpusť nám naše hriechy…” a za pontifikátu Jána Pavla II. boli pridané desiatky ruženca svetla.

Konečnú podobu ruženec dostáva v druhej polovici 16. storočia.
Tak, už vieme ako ruženec vznikol… Ale, vieme sa ho aj modliť? Otestovať sa môžete pomocou obrázku. Aké modlitby sa máme modliť na jednotlivých zrniečkach?

www.farnost-strazske.sk


A čo takto si vyrobiť vlastný, originálny ruženec a mať ho stále so sebou?
Stačí mať len šikovné ruky a fantáziu a ruženec si môžete urobiť aj doma.
Čo na to budete potrebovať?

– 1 tenkú gumičku (postačí aj šnúrka či špagát)
– 10 menších korálok na modlitbu Zdravas Mária
– 1 väčšiu korálku alebo malý drevený krížik
– na modlitbu Otčenáš a Sláva Otcu
– nožnice

Keď už to všetko máte, urobte si na gumičke malý uzlík tak, aby ste pred ním mali ešte aspoň 5 cm voľnej gumičky. Uzlík má byť síce malý, ale dostatočne veľký na to, aby sa vám korálky nevyvliekali. Pomaly začnite navliekať korálky. Za desiatou korálkou takisto urobte malý uzlík, aby sa vám všetkých 10 korálok nevyvlieklo. Oba konce gumičky si teraz spojte prstami a cez tieto konce navlečte poslednú, veľkú korálku. Keď ste ju navliekli, upevnite ju takisto uzlíkom, ktorý urobíte zo spomínaných koncov gumičky. Zvyšok vyčnievajúcej gumičky odstrihnite nožničkami. Keď má veľká korálka malú dierku na navliekanie, jednoducho ju navlečte spolu s ostatnými desiatimi a konce šnúrky zauzlite. Ak chcete, aby bol ruženec väčší a chcete ho nosiť ako náramok, môžete pomedzi menšie korálky ponavliekať ďalšie, ešte o niečo menšie. Vyplnia miesto, ruženec bude pôsobiť väčšie a vy ho môžete nosiť aj na ruke.

Tak, a ruženec je hotový. Môžete si ho urobiť pre seba alebo ho niekomu podarovať. Len ho nezabudnite nosiť stále so sebou a priniesť si ho so sebou aj do kostola. 🙂

stránku pripravila: Lenka Novotná

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.