Trampoty v manželstve


Pri každom spôsobe vyjadrenia lásky si máme položiť 3 otázky:

Prejavujem pravidelne lásku týmto spôsobom?

Akú dôležitosť má toto vyjadrenie lásky pre môjho manžela/-ku, aby sa cítili milovaní?

Akú dôležitosť má toto vyjadrenie lásky pre mňa?

Sväté Písmo nám pripomína: „Plast medom pretekajúci sú slová láskavé, sladké (z nich prúdi do)duše a osvieženie (do) kostí” (Prís 16,24). „Tam, kde láska chýba, tam ju rozsievaj a čoskoro lásku budeš žať” (sv. Ján z Kríža). Vo Sv. písme ďalej čítame: „Smrť (priam tak) ako život (býva) v moci jazyka…” (Prís 18,21).

Štúdie ukazujú, že slová môžu mimoriadne silno ovplyvniť správanie a schopnosti. Ak poviete deťom, že sú neschopné v matematike, je pravdepodobné, že naozaj budú mať z tohto predmetu zlé známky. Ak poviete, že ich tvorivosť pri písaní je obdivuhodná, stanú sa z nich cieľavedomí “románopisci”. Ľudia naplnia očákavania, aké do nich vkladáme.

Toto má obrovský význam pre spôsob, akým sa navzájom rozprávame v manželstve. V tóne našej reči musíme udržiavať lásku, jemnosť a úctu a vyhýbať sa zvyku zhadzovať toho druhého. Musíme nášho manželského partnera podporovať – doma, v širšej rodine, aj na verejnosti. Pre partnera je vrcholne deštruktívne, ak si z neho spravíme terč svojich vtipov a uťahovania si.

Spôsob, ako dosiahnuť, aby sa ten druhý cítil milovaný prostredníctvom našej reči, spočíva v prejavoch uznania tomu druhému. Sem patrí spôsob, akým skladáme komplimenty, ako ďakujeme, povzbudzujeme, ako preukazujeme náklonnosť a predkladáme požiadavky. Ak to nerobíme zručne a taktne, vystavujeme naše manželstvo pokušeniu z vonkajšieho prostredia.

Existuje veľa rôznych spôsobov, ako používať slová na vyjadrenie lásky tomu druhému:

1. skladanie komplimentov – pre ľudí, ktorí pri svojej výchove neboli zvyknutí počúvať komplimenty, nemusí byť ľahké ich prijímať, nieto ešte rozdávať. Ale dá sa to naučiť. Komplimenty zameriavajú pozornosť na to, čo obdivujeme a oceňujeme na našom manželovi, či manželke. Mnohí z nás držia takéto myšlienky zamknuté hlboko v sebe, lebo si myslia, že je hlúpe ich vysloviť alebo naopak zbytočné, pretože náš partner aj tak vie, že ho milujeme. Ale manželská služba hovorí o tom, že máme jeden druhého ctiť. Skladanie komplimentov je vynikajúci spôsob, ako sa ctiť navzájom a každý z nás sa to môže naučiť robiť. Skúste niečo také jednoduché: „V týchto šatách vyzeráš úžasne.“ „Milujem to, ako vždy vieš, čo treba povedať.“

2. vyjadrenie vďaky – vďačnosť priznáva druhému hodnotu a ocenenie. Ak žijeme spolu deň čo deň, začneme príliš ľahko prehliadať mnohé veci, ktoré pre nás partner robí. Niektoré sú pravidelné drobnosti, iné prezrádzajú veľkú starostlivosť a vyžadujú značné úsilie. “Ďakujem ti, že si vysypal smeti”, môže znieť banálne, ale je dôležité venovať pozornosť aj malým prejavom lásky. Tým oceňujeme niečo, čo by sa ľahko dalo považovať za samozrejmosť.

3. povzbudzovanie – je to iný spôsob pozitívneho používania slov, čo znamená inšpirovať v tom druhom odvahu. Všetci máme oblasti, v ktorých sa cítime neistí a chýba nám odvaha. Je v našej moci poskytnúť povzbudenie, ktoré pomôže nášmu manželovi, či manželke rozvinúť ich potenciál. A naopak, ak kritizujeme, naše slová majú moc postupne okrádať nášho partnera o jeho sebahodnotenie a sebadôveru. Keď povzbudzujeme, hovoríme tomu druhému: “Dôverujem ti”.

4. ohľaduplnosť – ohľaduplné slová druhého vyzdvihujú a chvália, zatiaľ čo zlé načasované, bezohľadné slová spôsobujú vo vzťahu veľa poranení. Treba veľmi zodpovedne vážiť a starostlivo vyberať slová. Naše slová majú byť povzbudivé, láskavé a uznanlivé, aby nášho partnera skutočne vyzdvihovali. Slová uznania sú kľúčové z hľadiska lásky a dávajú základ dôvery.

5. predkladanie požiadaviek – v manželstve existuje obrovský rozdiel medzi robením si nárokov a predkladaním požiadaviek. Keď predkladáme nášmu partnerovi naše požiadavky, potvrdzujeme tým ich hodnotu a schopnosti. Ak si robíme nároky, stávame sa doma netolerantnými a tyranskými, často bez toho, aby sme si to uvedomovali. S takýmto tipom človeka nie je ľahké ani príjemné žiť. Nároky si robíme vtedy, keď začneme považovať svojho partnera, jeho dary a schopnosti za úplnú samozrejmosť.

Ak je pre našich partnerov verbálne uznanie skutočne dôležité, no už nejaký čas ho od vás nedostali, pravdepodobne sa necítia najlepšie. Keď od vás opäť začujú pozitívne slová, bude to pre nich ako oáza v púšti. Ak sa naučíme vyzdvihovať nášho partnera slovami, dosiahneme v našom manželstve novú úroveň lásky a intimity. Slová, ktoré používame, majú moc denne obnovovať lásku. Kritika alebo sebaľútosť sú “mocní rozvracači”. Slová uznania sú mocní “zjednocovatelia.” Pre každého z manželov sú dôležité skutky lásky.

Sv. apoštol Pavol opisuje láskavosť ako druhú vlastnosť lásky. Nášmu manželovi či manželke preukazujeme láskavosť, keď si navzájom slúžime v praktických veciach. Toto môže mať v manželstve rozličné formy: uvariť kávu, vyniesť odpadky, umyť okná na aute, upiecť koláč, vyžehliť košeľu. Každodenné činnosti môžeme považovať za samozrejmosť, ale ak sa robia s ochotou, neustále vyjadrujú lásku. Často sa čudujeme, prečo nám to všetko partner robí. A jediná odpoveď je, že ma miluje.

Silné manželstvo spočíva v tom, že manžel a manželka hľadajú príležitosť poslúžiť jeden druhému a prejavovať vďačnosť za to, čo ten druhý urobil. V období, keď je pre nás obidvoch život hektický, inštinktívne si myslíme: „Prečo mi nepomáha?”, ale keď sa namiesto toho náš partner spýta: „Čo môžem urobiť, aby som ti pomohol?” Alebo spontánne urobí prácu, ktorú máme najmenej radi, to je nepochybne láska v akcii – pocit tepla pri srdci.

V manželstve je len málo dôležitých vecí ako objaviť, čo dáva nášmu partnerovi pocit, že je milovaný a potom sa treba snažiť ho milovať týmto spôsobom. Ale tiež treba mať na pamäti, že jeho potreby sa môžu v priebehu času a za rôznych okolností aj meniť. Namiesto snahy zmeniť nášho partnera musíme akceptovať jeho potreby a podľa toho sa naučiť komunikovať mu svoju lásku.

MUDr. B. Vaščák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.