Odpustky pre zomrelých pomoc pre večnosť


Miesta, ktoré v týchto dňoch navštevujeme, sú cintoríny. Oni sú svedkami istej spravodlivosti, že každý človek musí zomrieť. Tieto miesta nám hovoria o pravdivosti slov pápežského kazateľa R. Cantalamessu keď povedal: „Smrť je najistejšia a najneistejšia na svete. Najistejšia preto, lebo každý človek musí zomrieť. Najneistejšia preto, lebo nikto nevie kedy.“ Spomienka na všetkých verných zosnulých je chápaná ináč svetsky a ináč kresťansky. V týchto dňoch v správach, v tlači a na rôznych plagátoch môžeme nájsť pozvánky na helowen party. Zdá sa, že tu ide o zosekularizovanie dnešnej spomienky. Určite patrí k tradícii a kultúre nášho národa navštíviť hroby zosnulých, upraviť ich, ozdobiť a spomínať na nich.

Ale pre nás kresťanov by to bolo nedostačujúce. Pre nás je podstatné myslieť na ich spojenie s Kristom – Pánom života a smrti. Toto je ten čas, kedy im môžeme pomôcť svojimi modlitbami, obetami a získaním odpustkov pre nich. Určite príde čas, kedy nám oni budú môcť pomôcť svojim orodovaním u Boha. Dnešný deň je aj dňom viery. Na jednej strane je pre nás veľkým heslom Memento mori (pamätaj na smrť), ale na druhej strane je pre nás veľkým svetlom a nádejou vo večný život. Keď sa modlíme Krédo, vyznávame: „veríme vo vzkriesenie tela, vo večný život.“ Pre túto vieru je dôležité naše aktuálne spojenie s Kristom. A to sa uskutočňuje už tu na zemi, od nášho krstu. Túto vieru musíme si ju živiť. Pretože ako hovorí apoštol Jakub: „viera bez skutkov je mŕtva.“ Jeden zo spôsobov ako si udržať živú vieru je, že ju obohatíme , okrášlime svojimi skutkami.

Dnes je určite potrebné spomenúť si, modliť sa a priniesť eucharistickú obetu za všetkých verných zosnulých. Avšak dnešný deň je určený aj nám, ktorí žijeme. Máme totiž vzácny Boží dar – a to je Čas nášho života, aby sme sa rozhodli ak ešte stále pochybujeme dôverovať Ježišovi, dôverovať jeho slovám, brať ich vážne. „Kto verí vo mňa, aj keby zomrel, má večný život. Skúsme žiť v perspektíve budúcnosti. Rozhodnúť sa musí každý sám. Pôjdem svojou vlastnou cestou, alebo cestou, ktorú mi ukazuje Ježiš? Cesta, ktorú mi ukazuje Ježiš vedie do cieľa, o ktorom sv. Pavol povedal: „Ani oko nevidelo ani ucho nepočulo, čo Boh pripravil tým, ktorí ho milujú.

duchovný otec Marek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.