Trampoty v manželstve


Každý manželský pár potrebuje pravidelne tráviť spolu čas. Ale pre niektorých je tento kvalitný čas prvoradým jazykom lásky. Ak je to tak, vtedy túžba byť spolu znamená viac než len túžbu po fyzickej blízkosti, je to potreba, ba priam hlad po úplnej sústredenej pozornosti. Je to čas, keď sa môžeme spolu rozprávať, počúvať jeden druhého, diskutovať o rôznych nápadoch a zdieľať naše očakávania, či obavy. Takýto pravidelný spoločný čas umožňuje čeliť tlakom v živote, pretože sme si istí našou manželskou láskou.

Ak svojmu partnerovi pravidelne obetujem svoj čas, tým dokazujem svoju lásku k nemu. To môže znamenať sadnúť si spolu po práci na pol hodiny a počúvať, ako prebiehal deň. Môže to vyzerať aj tak, že si privstaneme a môžeme spolu stráviť ranný čas. Môže to tiež znamenať uvoľniť sa z našich obvyklých povinností a ísť spolu na obed. Môže to znamenať pripraviť program pre deti tak, aby sme mohli stráviť náš manželský čas osamote. Láska „v akcii” vyžaduje úsilie a obetu, ale odmena ich niekoľkonásobne prevyšuje.

Dômyselné pozornosti a obdarovanie sú základným vyjadrením lásky, ktoré prekračuje hranice všetkých kultúr. Darček je viditeľným symbolom so silnou citovou hodnotou. Pre niektorých z nás sú tieto symboly také dôležité, že si bez nich budú klásť otázku, či sú vôbec milovaní. Človek, ktorý rád darček dáva, pravdepodobne ich rád aj prijíma. Ak to platí o našom manželovi alebo manželke, budeme sa musieť v tomto umení pocvičiť.

Z piatich jazykov vyjadrenia lásky sa toto dá naučiť najľahšie. Môže sa však stať, že bude treba, aby sme zmenili náš postoj k peniazom. Ak sme prirodzení míňači, nebude to pre nás ťažké. Ale ak sme od narodenia sporiví, môžeme mať s predstavou míňania peňazí ako spôsobu vyjadrenia lásky určité ťažkosti. Nemám tu na mysli rozdiel medzi štedrosťou a lakomstvom.
Niekoľko návrhov ohľadom kupovania pozornosti, ktoré stoja za úvahu:

1. pozornosti nemusia byť drahé – ale majú vysokú hodnotu, napr. kvet odtrhnutý zo záhrady môže vyjadriť lásku rovnako ako drahá kytica z obchodu.

2. nečakajme na špeciálne príležitosti – spontánne a neočakávané darčeky prinášajú obrovskú radosť a silný pocit výnimočnosti a lásky u obdarovaného. Darček môže povzbudiť niekoho, kto prechádza ťažkým odbodbím, keď je v nepohode, pod tlakom, alebo má ťažkosti v práci. A naopak, ak manžel alebo manželka urobí pre nás niečo mimoriadne, vtedy darček môže ukázať, že to nepovažujeme za samozrejmosť.

3. objavme, čo náš partner najradšej dostáva – oplatí sa všímať si, aké darčeky radi prijímajú od nás alebo od iných. Mali by sme si dobre všimnúť, keď nás na niečo upozornia (napr. vo výklade).
Je veľa možností, ale kľúčom k tomu, aby sme sa naučili správne obdarúvať, je toto: pozornosťou musí byť niečo, čo poteší toho druhého, nie to, čo by sme mali radi my! Toto vyjadrenie lásky môžu mnohí podceňovať ako materialistické alebo povrchné. Každý sme však iný.

Darčeky nemajú byť ani náhradou za spolu strávený čas, alebo rozhovor o problémoch. Čas a starostlivosť venovaná výberu pozornosti robí z nej ozajstný dar. Ak ju aj správne odovzdáme, jej hodnota niekoľkonásobne prekročí vynaložené náklady.
Prejavovanie lásky prostredníctvom dotykov patrí k základným potrebám každého človeka. Zvlášť deťom treba venovať telesné prejavy (dotyky), aby sa zdravo vyvíjali. Dotyk často komunikuje lásku oveľa účinnejšie ako slová. Telesný dotyk je v manželskej láske silný komunikátor, nie iba predohra k milovaniu. Tým, ktorí sa cítia milovaní prostredníctvom dotykov, objatia pomáhajú zabudnúť na všetky strasti. Je dôležité pochopiť, že ak jednému z nás boli telesné dotyky odopierané, zatiaľ čo druhému nie, môžu na začiatku spôsobiť určitú nešikovnosť, ale vydržte!

Dotyky lásky v manželstve môže mať rôzne formy: držanie sa za ruky, ruka okolo ramien, alebo pása, bozk, objatie, letmý dotyk pri stretnutí, masáž chrbta, ako aj pestrosť a bohatstvo dotykov, ktorými partneri vzrušujú jeden druhého počas predohry pred milovaním.

Sexuálne aj nesexuálne dotyky majú svoje miesto, ale musíme vedieť, že v tejto oblasti muž a žena vo všeobecnosti fungujú odlišne. Pre väčšinu žien ich túžba po telesnom dotyku pochádza skôr z túžby po náklonnosti než po sexe. Naopak, muži často vnímajú telesný dotyk ako súčasť sexuálnej predohry a dotyk ich rýchlo vzruší. Tieto odlišné reakcie sa môžu stať začarovaným kruhom. Ak sa manželke nedostáva dosť prejavov náklonnosti, často odmieta manžela sexuálne. A ak manžel nemá dostatok sexu, vtedy posledná vec, na ktorú má chuť, je prejavovanie náklonnosti. Príliš často je potom výsledkom patová situácia. Tu sa obvykle začína vytrácať sexuálny vzťah. Musíme si uvedomiť, čo sa deje, hovoriť o tom a potom sa dohodnúť, ako jeden druhému pomôcť prelomiť tento nebezpečný model.

Pre niektorých ľudí existuje veľmi jemná deliaca čiara medzi ich túžbou po sexe a túžbou po telesnom dotyku. Tieto dve veci sa nedajú tak ľahko oddeliť. Voči nášmu manželovi a manželke máme preukazovať lásku spôsobom, ktorý ich ubezpečí, že nám na nich záleží a sú pre nás jedineční.

Viete, aká je “rodná reč” lásky vášho manželského partnera? A viete aká je vaša? Štartovacím bodom je hovoriť spolu o tom, čo ktorému z nás dáva alebo nedáva pocit, že sme najviac milovaní, alebo najviac zanedbávaní. Neodkladajte to! Môže to viesť k prekvapujúcim odhaleniam o vašom manželovi, či manželke. A na koniec, skúmajte, kedy sa váš partner cíti milovaný.

MUDr. B. Vaščák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.