20 rokov existencie Rádia LUMEN


V sobotu 6. apríla v predvečer nedele Božieho milosrdenstva si slovenská katolícka rozhlasová stanica Rádio LUMEN pripomenula významný míľnik svojho účinkovania v našom mediálnom priestore.

Presne pred 20 rokmi 7. apríla 1993 začalo svoje vysielanie Rádio Mária, ktoré sa postupom času etablovalo ako Rádio LUMEN. V historických priestoroch banskobystrickej radnice sa na slávnostnom programe v sobotu popoludní zúčastnili aj Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup metropolita, ktorý je zároveň predsedom Rady pre spoločenské komunikačné prostriedky KBS, Mons. Ján Sokol, emeritný trnavský arcibiskup a mnohí ďalší hostia z prostredia katolíckych médií, ale aj iných médií či rôzne osobnosti cirkevného a spoločenského života. Spomedzi nich napríklad vedúci slovenskej redakcie Vatikánskeho rozhlasu Jozef Šofranko, bývalí i súčasní pracovníci Rádia Lumen, zástupcovia českého Rádia Proglas a maďarského Rádia Sv. Štefana z Egru a mnohí priatelia myšlienky slovenského katolíckeho rádia.

Počas slávnostného popoludnia sa mohli zúčastnení hostia dozvedieť niečo viac o histórii rádia. Pripomenuté boli hlavne mená zosnulých biskupov Pavla Hnilicu a Rudolfa Baláža, ktorí stáli pri myšlienke zrodu tohto rádia. V priebehu popoludnia boli predstavení súčasní pracovníci Rádia LUMEN. Vystúpil i dlhoročný spolupracovník herec Juraj Sarvaš. Prednášku o vlastnostiach pracovníka katolíckeho média si pripravil riaditeľ Spišskej knižnice v Spišskej Novej Vsi Jozef Lapšanský a páter Jozef Šofranko odovzdal generálnemu riaditeľovi rádia doc. Jurajovi Spuchľákovi medailu od Svätého Otca, ešte z pontifikátu Benedikta XVI. za 20-ročnú činnosť tohto média.

Program pokračoval večernou ďakovnou svätou omšou, ktorej hlavným celebrantom bol Mons. Stanislav Zvolenský. Vo svojej homílii zdôraznil potrebu snaženia sa o pokoj. Tak ako sa v evanjeliu spomínal sv. apoštol Tomáš, ktorý uveril a nadobudol vnútorný pokoj, až keď sa dotkol Ježišových rán po klincoch, tak aj my sme pozvaní dotknúť sa Ježišových rán rukami viery. Podľa arcibiskupa Zvolenského tento pokoj pomáha veriacim čeliť rôznym skúškam a prináša i dobrú atmosféru do cirkevného spoločenstva, ktoré je často narúšané rôznymi útokmi.

Po svätej omši sa pozvaní hostia spolu s pracovníkmi Rádia LUMEN presunuli na slávnostné agapé. Počas tohto večera riaditeľ rádia poďakoval všetkým podporovateľom katolíckeho média za doterajšiu priazeň a poprial médiu aj ďalšie požehnané roky v hlásaní radostnej zvesti prostredníctvom rozhlasových vĺn. Okrem neho sa prítomným hosťom prihovoril aj stály poslucháč a amatérsky hudobník Ján Kurilla, ktorý zložil pre túto príležitosť Pieseň o Rádiu LUMEN. Po jej odznení všetci zúčastnení zotrvali vo vzájomnej diskusii až do večerných hodín.

Rádio LUMEN v súčasnosti prostredníctvom rozhlasových vĺn pokrýva približne 80 percent územia Slovenska. Okrem toho si môžu prostredníctvom satelitu a internetovej stránky www.lumen.sk naladiť toto rádio aj jeho poslucháči v zahraničí. Rádio v súčasnosti ponúka široké portfólio relácii, ktoré sú zamerané predovšetkým na náboženské témy, ale svoj priestor si nájdu aj programy občianskej publicistiky, relácie pre deti a mládež, hudobné relácie a mnohé iné. Samozrejmosťou je každodenný priamy prenos svätej omše. Poslaním rádia je prinášať svetlo Kristovho evanjelia svojim poslucháčom a byť spoločníkom pre všetkých, nevylučujúc tak marginálne skupiny chorých, osamelých či inak hľadajúcich zmysel života a svoj vzťah k Bohu.

Ivo Novák, Lumen

pripravil M. Magda

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.