MÁŠ PROBLÉM…………..? (13)

ÚVODNÉ MOTTO:
Múdri ľudia vedia, že pravá láska dokáže čakať.
Najlepšia a najkrajšia Božia cesta je nechať si sex až do manželstva.
Je potrebné pomáhať mladým, aby žili v čistote, pokiaľ prijmú naše rady.
Ale verím, že modlitbou za nich nič nepokazíme.


Ako to treba brať?

„Manželstvo nech majú všetci v úcte a manželské lôžko nepoškvrnené, lebo smilníkov a cudzoložníkov bude súdiť Boh“ (Hebr 13,4).

Manželstvo – aký zdravý, milujúci, oddaný manželský vzťah vyzerá a akú hodnotu má manželský sľub. Manželstvo je však krásna a vážna vec, preto ju nemožno bagatelizovať.
Obvykle svetský pohľad na manželstvo je neuveriteľne mimo! Tak úplne sa míňa s tým, čo naplánoval Boh, že je potrebné, aby sme svoj pohľad na manželstvo znovu definovali. Mnohých ovplyvňujú rozvody, hnev, rozluky, cudzoložstvá a úplná neúcta k manželskej zmluve, ktoré vidíme všade okolo seba, takže niet divu, že naša predstava o pravej manželskej láske je naoko pomýlená. V 1 Kor, 13 sa v kresťanských kruhoch označuje manželstvo ako kapitola lásky. Obsahuje jeden z najlepších biblických popisov toho, ako má vyzerať pravá manželská láska. Boh nám v mnohých ďalších textoch ukazuje, aká by mala byť pravá a čistá láska medzi manželmi. „Ženy podriaďujte sa mužom, ako sa sluší v Pánovi! Muži, milujte svoje manželky a nebuďte voči nim nevrlí!” (Kol 3, 18-19)


Biblia vykresľuje pravdivý obraz manželstva na príklade Ježiša, ktorý za svoju nevestu – Cirkev položil život. Ježiš manželom ukázal najvyšší vzor lásky a ochrany. Pohľad sveta na vzťahy a na manželstvo sa točí len okolo „ja”. Pestuje v nás užívateľský postoj: „Pokiaľ ma to s ním baví, tak s ním zostanem.“ Ide tu o podmienečnú oddanosť a v konečnom dôsledku o absolútne sebectvo. Biblia nám ukazuje celkom opačný pohľad. Človek sa v manželstve vzdáva svojich práv a slúži druhému.

Vaše manželstvo nikdy nebude šťastné, pokiaľ budete hľadať len samých seba. Aj od vlastných rodičov počujeme, že ich manželstvo začalo byť skvelé až vo chvíli, keď sa naučili dávať a nerátať, milovať a slúžiť a nielen čakať, že niečo dostaneme. To je princíp, ktorý kľudne môžeme začať používať už teraz, pretože je to obecný princíp života a neplatí len v manželstve.

Vždy, keď sa rozhodneme slúžiť sami sebe, rastie naše sebectvo, nehovoriac o pocite nespokojnosti. Ale keď svoj život úplne odovzdáme Bohu, milujeme Jeho i ľudí okolo seba a slúžime Jemu i druhým – vládne v našom srdci láska. „Kto nájde svoj život, stratí ho a kto stratí svoj život pre mňa, nájde ho” (Mt 10, 39).

Mnohí majú o manželstve veľmi zidealizované predstavy, ale časom sa ukáže, ako je dôležité milovať bez podmienok a nemyslieť na to, čo za to dostaneme. Potom aj partner/ka zareaguje na bezpodmienečnú lásku pozitívne a potom kvalita vzťahov v manželstve výrazne stúpa. Pokiaľ je niekto vyslovený sebec, potom je pre neho manželstvo šokom! Chce to potom veľkú zmenu od egoizmu k rozdávaniu sa. Prežívať veľkú lásku stojí tiež veľa driny a veľa práce na sebe.

Ústredným tajomstvom vytrvalej lásky – je spoločné zdieľanie sa. Čo vťahuje dvoch ľudí do blízkosti a lásky? Je tu tajomstvo fyzickej príťažlivosti, ale tu presahujú veci, ktoré spolu zdieľajú. A tak môžeme vytvoriť tisíce väzieb, veľkých i malých, ktoré nás spájajú. To vzájomné prepojenie v našich každodenných vzťahoch dáva silu čakať. Nemám na mysli romantické vzťahy, ale hovorím i o vzťahoch s rodičmi, súrodencami a blízkymi priateľmi rovnakého pohlavia. Moc spočíva v zdieľaní, v prepojenosti. Verím, že keby toľko mladých ľudí nemalo v srdci pocit, že „stoja sami proti celému svetu”, bolo by okolo nás oveľa menej sexuálnej nemorálnosti.

Treba ešte milencom pripomenúť, že „vrahom lásky” je plíživá oddelenosť. Záleží na milencoch, či budú zamilovanosť hýčkať, alebo ju zničia tým, že ju budú brať ako samozrejmosť… a prestanú robiť veci spoločne. Keď si budú nachádzať každý sám pre seba svoje záujmy, keď naše „my” sa nahradí „ja”. Čo chcem robiť ja, je v mojom vlastnom záujme a v záujme budovania našich vzájomných vzťahov.

MUDr. B. Vaščák, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.