Profil nového Svätého Otca Františka


Vatikán/Argentína.
Odriekavý a prostý život – pod týmto titulkom zverejnil stĺpček o novom Svätom Otcovi jeden z hlavných argentínskych denníkov La Naciòn. Kardinál Bergoglio býval sám v jednoduchom byte, na druhom poschodí arcidiecéznej kúrie v Buenos Aires, ktorá stojí vedľa katedrály. Z okien svojho bytu mohol – so zrejmým znepokojením – v decembri 2001 sledovať vypuknutie hospodárskej krízy na Plaza de Majo, ktoré vyvrcholilo demisiou prezidenta Fernanda De La Rua. A mohol vidieť tiež násilné represie, ktoré ho prinútili k tomu, aby rozhodne protestoval u špičiek bezpečnostných zložiek.

Bergoglio nerád ohromuje publikum svojimi vystúpeniami a uniká pred akoukoľvek publicitou v médiách. Má však vo zvyku pri každých Vianociach natočiť televízne vianočné posolstvo a poskytovať novinárom texty svojich homílií a správ napísaných pri príležitosti hlavných cirkevných sviatkov. Drží sa nízko a vďaka tomu sa môže voľne pohybovať medzi ľuďmi a používať k tomu verejné dopravné prostriedky. Často v katedrále spovedá ako bežný kňaz.

Po tragickom nešťastí na diskotéke Cromagnon (v roku 1994 tam pri požiaru zomrelo 194 ľudí, 700 ich bolo zranených – pozn. red.), neúnavne prechádzal mestskými nemocnicami, aby bol nablízku zraneným a rodinám obetí. Preslávil sa tým, že sa jeho život vždy a dôsledne vyznačoval prostotou.

Potom, čo prevzal vedenie arcidiecézy, bol jeho prvým činom založenie biskupského vikariátu pre výchovu – úradu, ktorý spravuje polovicu mestských škôl a žiakov. Vo svojich homíliách kardinál Bergoglio opakovane vyzdvihoval zmysel pre vlasť, ktorý požadoval zvlášť po inštitúciách. Hoci je vzdelaním chemický inžinier, je vášnivým čitateľom argentínskych klasikov i súčasných autorov.

Prikladal veľký význam udalostiam ekumenickej a medzináboženskej povahy a vždy sa na nich zúčastňoval, píše La Naciòn.

TK KBS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.