Prvé slová kardinála Dominika Duku o Svätom Otcovi


Vatikán.
Na konkláve, ktoré za nového Svätého Otca vybralo argentínskeho kardinála Bergoglia, sa nezúčastnil žiaden kardinál volič zo Slovenska. Naši kardináli majú totiž už viac ako 80 rokov, čo znamená, že sa nemohli na voľbe zúčastniť. Prinášame preto hodnotenie voľby v podaní českého kardinála Dominika Duku, ktoré zverejnilo na svojej internetovej stránke Pražské arcibiskupstvo:

„Už po svojom návrate z Peru som bol presvedčený, že novým pápežom bude niekto z Nového sveta a že to bude najskôr Južná Amerika,“ hovorí deň po zvolení Dominik Duka. Objavenie Ameriky podľa neho nastolilo otázku nového chápania práva, náboženskej slobody, ľudskej dôstojnosti a slobody. A bola to práve južná polovica amerického kontinentu, kde sa zviedol boj o ľudskú dôstojnosť a ktorá novoveku nakoniec otvorila cestu k slobode. „Nový pápež má taliansky pôvod, ale je to Argentínčan, pochádza z Bolivarovskej Argentíny, ktorá sa najviac podieľala na pokresťančení tohto kontinentu,“ vysvetľuje kardinál Duka.

Skutočnosť, že štafetu preberá Nový svet, je podľa neho prirodzený vývoj. „Európski katolíci sú spojení s Amerikou a predovšetkým so španielskou Amerikou.“ Český volič pápeža zdôrazňuje, že pri zasadnutí generálnych kongregácií bolo jasné, že cirkev si je vedomá prevahy ostatného sveta nad Európou, čo sa týka počtu katolíkov, a tiež určitej disproporcie v zastúpení veriacich týchto oblastí s ohľadom vedenia Cirkvi. K úvahám nad pôvodom pápeža kardinál Duka hovorí: „Do budúcnosti bude čím ďalej tým menšiu úlohu hrať, odkiaľ pápež pochádza. Dôležité budú jeho dôrazy a zameranie jeho pôsobenia.“

I napriek prvotným odhadom, že konkláve bude trvať dlhšie než obvykle, a hoci sa zdalo, že medzi kardinálmi nie je výrazná postava, bol nový pápež zvolený už druhý deň pri piatej voľbe. Kardinál Duka to vidí tak, že „konkláve dalo najavo, že Cirkev vie, ako ďalej, že chce ísť v línii Jána XXIII. a v duchu II. vatikánskeho koncilu“.

„Pápež František je zameraný na pastoráciu. Vystupuje veľmi prosto a úvahy o tom, že bude citlivý k sociálnym otázkam, sú úplne namieste. To ostatne dosvedčuje i voľba jeho mena. Je úplne jasné, že sa svojím menom prihlásil k Františkovi z Assisi,“ vyvracia kardinál Duka pochybnosti, o ktorého Františka vlastne má ísť. „To všetko bezpochyby vystúpi pri pontifikátu nového pápeža do popredia.“

„Výrazný je tiež jeho záujem o mladú generáciu a to predovšetkým s ohľadom na problémy, s ktorými sa vo svete stretáva. Je to nezamestnanosť a nedostatočná podpora vzdelania,“ upozorňuje kardinál Duka. Pápež František je sám vzdelaný človek. Študoval na významných školách Latinskej Ameriky a v Nemecku. Vie tiež perfektne po nemecky. „Keď som odovzdával pozvanie na Moravu pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda, hovorili sme spolu po nemecky,“ dosvedčuje jeho jazykovú vybavenosť pražský arcibiskup. Či pápež pozvanie prijme, ale podľa kardinála Duku nie je možné povedať.

Zvolenie jezuitu za pápeža ukazuje tiež na význam reholí a ich prínos pre Cirkev súčasnej doby, domnieva sa kardinál Duka. „Dôraz jezuitov na vzdelanie a racionálne uvažovanie nad aktuálnymi otázkami, dáva tiež tušiť, že František bude pápež, ktorý bude rozvíjať ekumenizmus, medzináboženský dialóg, ale tiež dialóg s hľadajúcimi ľuďmi.“ Nie je pravda, že nový pápež nemá zmysel pre humor. „Keď som po prvýkrát pozdravil Svätého Otca Františka a gratuloval mu, povedal som, že sa stal zázrak: z jezuitu sa stal dominikán. (pápeži totiž nosia biely habit po pápežovi sv. Piovi V., ktorý bol dominikán, zatiaľ čo jezuiti nosia tradične čierny habit). Obaja sme sa smiali,“ dodáva kardinál Duka.

TK KBS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.