Svätý Otec začal deň modlitbou v Bazilike Santa Maria Maggiore


Vatikán 14. marca (RV) – Svätý Otec František začal dnešný deň v jednej zo štyroch pápežských bazilík – v Bazilike Santa Maria Maggiore, kde sa pomodlil k Panne Márii. Tento úmysel oznámil v stredu večer vo svojom prvom pozdrave veriacim vzápätí po voľbe.

Sprevádzal ho prefekt Pápežského domu Mons. Georg Gänswein a jeho zástupca, vice-prefekt Leonardo Sapienza. V bazilike ho prijal jej arcikňaz kard. Santos Abril y Castelló, rímsky vikár a celá kapitula. Nechýbal medzi nimi slovenský dominikán a spovedník v bazilike Ľudovít Mello.
„Išiel do kaplnky, ktorá uchováva mariánsku ikonu Salus populi Romani, položil na oltár malú kyticu a potom sa asi desať minút v tichosti modlil. Pozdravil všetkých prítomných – členov kapituly a spovedníkov, prešiel k hlavnému oltáru, kde sa uchováva relikvia jasličiek a zastavil sa v bočnej kaplnke, zvanej Sixtínska. „Pri jej oltári slúžil vo vianočnú noc svoju prvú svätú omšu sv. Ignác z Loyoly. Zakladateľ Spoločnosti Ježišovej mal vo veľkej úcte relikviu jasličiek a čakal niekoľko mesiacov po svojom vysvätení na vianočné primície. Pre jezuitov je to teda veľmi významné miesto. Pápež František sa potom zastavil pred hrobom sv. Pia V. tiež v Sixtínskej kaplnke baziliky. Svätý Otec nešiel v sprievode áut, ale jedným z vozidiel vatikánskej stráže. Cestou sa zastavil v centre mesta, aby zaplatil účet v kňazskom dome, kde býval pred začiatkom konkláve. Vzal si batožinu, pozdravil personál a potom sa vrátil do Domu sv. Marty,“ informoval riaditeľ Tlačového strediska Svätej stolice P. Federico Lombardi, ktorý sa tiež vrátil k niektorým momentom stredajšieho večera.

V Sixtínskej kaplnke, kde kardináli vzdávajú hold a poslušnosť novému Svätému Otcovi, si František nesadol na vyvýšené sedadlo, ktoré je k tomu vyhradené. Stál pred oltárom vo svojej jednoduchej klerike bez plášťa, ponechal si kríž, ktorý nosil ako biskup. V lodžii Baziliky sv. Petra potom vedľa seba chcel mať rímskeho vikára, čo je novinka, ktorá dokazuje pastoračnú starostlivosť o veľké rímske cirkevné spoločenstvo. Každého, samozrejme, ohromila žiadosť o požehnanie. Ďalší malý detail: po návrate z balkónu nenastúpil do pristavenej limuzíny s pápežskou poznávacou značkou SCV 1, ale do autobusu, ktorým prišiel s ostatnými kardinálmi. Na záver slávnostnej večere kardinálov voličom poďakoval iba niekoľkými slovami: „Nech vám Pán odpustí, čo ste urobili.“

Ešte večer Svätý Otec František telefonoval emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. do Castel Gandolfo, potvrdil hovorca Lombardi. Zároveň uviedol, že sa v krátkom čase spolu i stretnú. Zatiaľ nie je jasné kedy, „nie je to to najdôležitejšie; kontakt, rozhovor, pozdrav, poďakovanie tu už boli“.

Hovorca Svätej stolice zároveň upozornil na bohatú agendu ďalších dní: „Zajtra dopoludnia príjme pápež celé kardinálske kolégium na súkromnom rodinnom stretnutí. Na sobotné dopoludnie je plánované stretnutie s pracovníkmi médií v Aule Pavla VI., vstup je na akreditáciu. V nedeľu pôjde Svätý Otec do pracovne pápežského apartmánu, aby z jeho okien prehovoril pred poludňajšou modlitbou Anjel Pána. V utorok o 9:30 h sú všetci pozvaní na inauguráciu pontifikátu na Svätopeterskom námestí. Nebudú na ňu zvláštne vstupenky. V stredu sa nekoná generálna audiencia, ale pápež príjme delegáciu bratských kresťanských cirkví a možno i ďalšie delegácie, ktoré prišli na inauguračnú svätú omšu.“

-re-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.