Kráľovná mesiaca máj


V istý májový deň sa pred tvárou múdreho starca zjavil mladý človek s otázkou: „Povedz mi, ako môžem nájsť Boha?“ Starec nezareagoval na položenú otázku. Pretože bolo veľmi horúco, navrhol mládencovi, aby s ním šiel k rieke. Mládenec súhlasil a vybrali sa spoločne k vode. Keď tam prišli, starec vyzval mladého človeka, aby sa okúpal v čistej rieke, s čím mládenec tiež súhlasil.

Keď už boli vo vode, mudrc priplával k mládencovi, silne ho chytil, ponoril pod vodu a dlhšiu chvíľu ho takto držal. Mládenec sa hádzal, skúšal sa uvoľniť zo starcovho silného stisku, ale nič to nepomohlo, lebo mu chýbal vzduch. Až po chvíli povolil starec svoje svaly, mládenec sa vyslobodil zo starcovho stisku a zadychčaný sa vynoril nad hladinu. Keď vyšli z vody a sadli si na breh, mudrc sa spýtal mládenca:

„Po čom si najviac túžil pod vodou?“

„Po vzduchu“, odpovedal mladík, na čo mu mudrc odvetil:

„Ak nebudeš po Bohu túžiť tak, ako po vzduchu, nikdy ho nenájdeš.“

Keď sa pozrieme na Máriu, nie je ťažké všimnúť si, že celý jej život bol poznačený jednou veľkou túžbou po nájdení Boha a správnom chápaní Jeho zámerov vo vzťahu k nej. Vidíme to už v jej detstve. Kresťanská tradícia vraví, že jej rodičia Joachim a Anna ju ešte ako malé dievčatko priviedli do jeruzalemského chrámu, aby tu ďakovali Bohu za dar, ktorý od Neho dostali. Keď už bola staršia, zasvätila sa službe v chráme. Chcela slúžiť Bohu vo dne i v noci modlitbou a pôstom podľa vzoru prorokyne Anny.

Mária sa darovala Bohu úplne a dobrovoľne, bez žiadnych výhrad. Zrieka sa aj manželského spolužitia a chce sa ešte mocnejšie, ešte radikálnejšie ponárať v Boha, ktorý je prameňom skutočného života, darcom lásky a skutočnej radosti. Teda už od detstva sa ukazuje ako služobnica Pána, ktorá s pokorou čaká na milosť Pána, čaká naňho samého, aby prišiel a navždy prebýval v histórii jej života. Pretože celé tajomstvo viery spočíva práve v tom, že nie my prichádzame k Bohu, nie my získavame vieru vlastnými silami, ale naopak. On sa dobrovoľne približuje k nám. Kým my spravíme jeden krok, on ich urobí desať. Beží nám v ústrety ako otec na stretnutie so svojím márnotratným synom. Avšak najprv sa my musíme vydať na cestu, vyjadriť ochotu stretnúť sa s Bohom: „Vstanem a pôjdem k Otcovi“. Učinili tak mnohí pred nami a tiež tak urobila aj Mária. Ona dokonale vedela, že ak chce nájsť Boha a uveriť mu, musí najprv po tom veľmi túžiť. V tom je nám Mária vzorom viery a hľadania Božej vôle. Preto prosme Pána aj v tento mesiac, ktorý je zasvätený Márii pri mariánskych litániách, aby sme mali silu a odvahu nasledovať ju v tom.

Marek Hnat, farár vo Víťaze

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.