MÁŠ PROBLÉM…………..? (17)

ÚVODNÉ MOTTO:
Múdri ľudia vedia, že pravá láska dokáže čakať.
Najlepšia a najkrajšia Božia cesta je nechať si sex až do manželstva.
Je potrebné pomáhať mladým, aby žili v čistote, pokiaľ prijmú naše rady.
Ale verím, že modlitbou za nich nič nepokazíme.


Dnešnej mládeži sa veľmi ťažko radí, pokiaľ ide o otázku sexu mimo manželstvo, či pred manželstvom. Ja si však myslím, že jediný spôsob, ako môžeme odolať túžbe hrešiť v tejto oblasti, je úplne sa spoliehať na Božiu silu. Chcem vás všetkých povzbudiť, aby ste sa naozaj obrátili k Bohu a prosili o Jeho moc, aby ste mohli pevne obstáť.

Zo Sv. písma vieme, že „Duch je ochotný, ale telo je slabé”. Preto pred pokušením treba utekať a nie ísť mu v ústrety. Často nás satan kŕmi klamstvom, že sme bezcenní a že nám Boh nemôže odpustiť. A satanova lož nás udržiava naďalej v stave hriechu. Ak sa človek nerozhodne pevne zostať čistý v mysli a v srdci, nie je veľká nádej, že si uchová čistotu i po telesnej stránke.

K čistote tela, srdca i mysle je potrebné urobiť si každý deň čas na stíšenie sa pred Bohom. Keď trávite čas s Bohom, veci tohto sveta “blednú” a ustupujú do pozadia. Je veľmi dôležité si uvedomiť, čím si sýtime svoju myseľ. Ak vkladáme do našej mysle špinu, tá v nej zostane a v našom živote sa potom tá špina aj keď neskoršie objaví.

Budujte si dobré a pevné priateľstvá s ľuďmi, ktorí vás budú povzbudzovať k čistote mysle, srdca i tela. S príslušníkmi opačného pohlavia je možné byť v priateľskom vzťahu, ale treba dať najavo, že nechcete, aby váš vzťah zahalila hmla romantiky. Ak však máte v sebe a pritom živíte romantické zaľúbenie, je omnoho ťažšie sa iba priateliť.

Často sa stáva, že potom jeden z dvojice priateľov „sa nechce vzdať” a dúfa, že sa z kamarátstva vyvinie niečo viac. Aby sa v takejto situácii rozvíjalo opravdivé priateľstvo, vyžaduje to múdrosť, modlitby, trpezlivosť a odhodlanie byť k sebe navzájom úprimný.

Pokiaľ vieš, že to k tebe niekoho priťahuje a ty stojíš len o priateľstvo, je dôležité to druhému človeku povedať a objasniť si svoj vzájomný vzťah. Snaž sa tiež mierniť svoje kamarátske prejavy. Tak vlastne pomôžeš “strážiť jeho srdce” a tiež sa vyhneš zbytočným zmätkom a problémom. Priateľstvo s ľuďmi druhého pohlavia sú v dobe, keď ste ešte slobodní, nesmierne cenné a pre vaše vyzrievanie vzťahu veľmi dôležité.
Treba poznať fyzické hranice:

1. Vyhýbajte sa dotykom na ktorejkoľvek časti tela, ktorú zakrývajú dvojdielne plavky ženy. Myslím, že je to dosť jasné a dosť „lopatisticky“ povedané.

2. Dajte si pozor, aby žiadna časť vášho tela nevstupovala do žiadnej časti tela toho druhého. Verím, že ste to správne pochopili a že je to jasné – od pohlavného styku, cez orálny sex až po stimulovanie a dráždenie pohlavných orgánov druhého pohlavia. A tu treba podotknúť, že aj “francúzsky” bozk je v podstate orálnym sexom. V tomto bode sa možno budú názory u mnohých trochu rozchádzať, ale musíte si položiť dôležitú otázku: „Nepovedie ma takáto činnosť k jednaniu, ktorým už určite poruším svoje prianie zachovať si sexuálnu čistotu?” Buďte preto úprimní sami k sebe, buďte úprimní k svojmu chlapcovi/dievčaťu a buďte úprimní k Bohu!

3. Taktiež nie je dobrý nápad zvliekať a odkladať akúkoľvek časť vášho oblečenia. A myslím dievčatá, že si koledujete o problémy, i keď ste obaja oblečení a chlapec na vás leží! A pokiaľ máte dojem, že to, čo ste robili s niekým iným, by ste veľmi ťažko vysvetľovali svojmu budúcemu manželskému partnerovi, takže to pravdepodobne nie je v poriadku. A určite sa takéto jednanie bude veľmi ťažko obhajovať v súdny deň pred Bohom a preto by ste nemali “zachádzať” tak ďaleko v prejavoch svojej lásky, či vzťahu.

rubriku pripravuje MUDr. Blažej Vaščák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.