HOMÍLIE

V rámci katechézy k Roku viery vám ponúkame pre duchovné obohatenie sa homílie nášho rodáka, kňaza Mgr. Jána Biroša.
Keď ich duchovný otec doniesol do redakcie, veľmi som sa potešil, lebo nám do nášho duchovného života pribudne aj jeho dlhoročný pohľad na našu vieru cez vysluhovanie sv. omší, zložených z bohoslužby slova a bohoslužby obety.


Drahí bratia a sestry
v Kristu, v práve prečítaných lekciách a v evanjeliu sa nám naskytajú dva obrazy Božieho milosrdenstva pre tých, ktorí uverili Bohu.
Prvý obraz pochádza zo starodávnych čias Starého zákona: sýrsky Náman – najvyšší kráľovský úradník, pyšný na seba, na svoju hodnosť, na svoju zem a svoj ľud, je zrazu pokorený hroznou chorobou – malomocenstvom. Strašná to choroba, keď človek zaživa hnije, rozpadá sa ako v hrobe. Pán, nie pán, smrť a choroba si nevyberajú. Aká je hrozná choroba, taká hrozná je aj beznádej. Kedysi ako mladý a zdravý si myslel, že Pána Boha nebude nikdy potrebovať a hľa, teraz je zohavený na nepoznanie. A tak inokedy sebavedomý a pyšný sa v tejto krízovej situácii pokorne obracia k Pánu Bohu a jeho služobníkovi prorokovi. Čo všetko človek podnikne, len aby našiel zdravie. Veľkým šťastím je, ak človek nastúpi správnu cestu. A kráľovský úradník Naman onú cestu k Bohu nastúpil, šiel k pravému Bohu, šiel k pravému prorokovi. Ale i tak, až keď sa úplne pokoril a vzdal sa svojich námietok a do poslednej bodky splnil, čo mu Boh skrze proroka Elizea nariadil, hoci šlo o veci zdanlivo malicherné, až keď prejavil úplnú poddanosť a poslušnosť Božiemu majestátu, keď sa napriek všetkým svojim pochybnostiam až sedem krát okúpal v rieke, až potom sa uzdravil. Jeho telo sa obnovilo ako telo malého dieťaťa a bol čistý.

Druhý obraz nám vyrozprával lekár, evanjelista, svätý Lukáš. A znova sú tu malomocní, tentoraz nie iba jeden, ale desať. Keď vidia prichádzať Pána Ježiša, s veľkou dôverou volajú, ba až kričia: „Ježišu, Syn Dávidov, zmiluj sa nad nami!“ A on im povedal: „Choďte a ukážte sa kňazom.“ A evanjelista Lukáš dodáva: „A keď išli, cestou zbadali, že sú uzdravení.“

Naman mal námietky: „Prečo sa mám v tejto vode okúpať?“ Ale nakoniec poslúchol a bol uzdravený. Aj desať malomocných mohlo namietať: „Čo tí kňazi?“ Veď sám Ježiš im vyčítal chyby. Ale oni nenamietali, splnili predpis a boli uzdravení. A v tomto máme poučenie z dnešnej nedeľnej homílie. Boh vždy odmení naozajstnú dôveru, vypočuje prosby, ak sú osožné duši prosiaceho, urobí aj zázrak, ale musí ho predchádzať a nasledovať pokorná poslušnosť jeho majestátu, všestranná viera a dôstojnosť, doložená životom z viery. Aj každému z tých desiatich malomocných povedal ako toľkým iným uzdraveným: „Tvoja viera ťa uzdravila.“ Niet preto divu, že keď malomocní videli Ježiša, kričali: „Ježišu, učiteľ, zmiluj sa nad nami.“ Ježiš bol pre nich jedinou a poslednou nádejou. V dobrote a pochopení svojho srdca Ježiš hovorí: „Choďte, ukážte sa kňazom.“ Kňazi ich mali totiž podľa Mojžišovho zákona vyhlásiť za zdravých. Po vyhlásení za zdravých sa všetci s radosťou ponáhľali k svojim drahým, žiaľ, zabudnúc na toho, kto im tú radosť daroval. Iba Samaritán si uvedomil, že radosť je darom, za ktorý treba ďakovať.

Svojho času som bol s mojimi bývalými farníkmi na jednej púti. Okrem iného sme navštívili aj ústav pre postihnuté deti. Sestričky zo Slovenska nám detailne ukázali celý ústav. Po prehliadke som si všimol, ako jedna žena plače. Spýtal som sa jej: „Prečo plačete?“ Žena mi povedala: „Mám štyri zdravé, múdre deti a nikdy som za to Pánu Bohu nepoďakovala.“ Vyjadrenie tejto matky aj nás vedie k zamysleniu sa nad vlastným životom. Nad veľkým množstvom tých anonymných dobrodení, ktoré berieme ako samozrejmosť. Koľkokrát za ne ďakujeme Bohu? Nech je pre nás príklad anonymného Samaritána povzbudením pristupovať ku každému dobrodeniu a radosti ako k daru, ktorý nám bol daný, aby sme ho s vďakou rozdávali ďalej a tak vracali nádej tým, ktorí ju tak veľmi potrebujú.

Redaktor Pavol Lim debatoval v jednej relácii s Ing. Miroslavom Sanigom, CSc., vedcom a biológom, ako tento v čase totality stratil vieru. V roku 1993 stratil zrak a lekári ho už odporúčali do invalidného dôchodku. Vtedy si spomenul na Pána Boha a s veľkou vierou, ktorá mu zostala z detstva, odišiel spolu so svojimi príbuznými na Staré Hory. Tam si umyl tvár v studienke a potom s úžasnou dôverou ho viedli do baziliky. Keď otvorili dvere, v tej chvíli sa mu otvorili oči a on zbadal hlavný oltár. Zázrak! Či aj tomuto štyridsaťročnému vedcovi v tej chvíli nepovedal sám Ježiš: „Tvoja viera ťa uzdravila?“

Keď sa tradične v prvú októbrovú nedeľu koná v Košiciach Medzinárodný maratón mieru, raz sa jeho víťazom stal bežec z Kene, navyše prekonal 23 rokov starý rekord. Keď stál tento športovec na stupienku víťazov, ako jediný sa prežehnal, čím sa za svoj výkon poďakoval Pánu Bohu a navonok vyjadril vieru. Koľkí z nás by sa nehanbili tak urobiť, keby sme boli na jeho mieste?

Opravdivá, dokonalá viera v Boha, rovnako ako dôvera a láska k nemu, vyžaduje dôstojnú a dokonalú poslušnosť jeho Božej velebnosti. On je skutočne náš milujúci Oec, ale zároveň najvyšší múdry vládca a Pán. Rád vypočuje naše prosby, ale len v miere našej pokornej odovzdanosti a poslušnosti Jemu, v miere našej viery v živote. „Tvoja viera ťa uzdravila.“ Skúsili sme už niekedy vážne a vytrvalo prosiť od Pána Boha niečo, napríklad uzdravenie beznádejne chorého dieťaťa na príhovor niektorého svätca? A inej cesty niet. Lebo táto cesta modlitby a dôstojnosti je neomylná. Ako málo ľudí to chápe a pochopí, ako málo ľudí to dokáže, a preto je tak málo zázračných uzdravení, hoci nie sú nemožné. Ale z našej strany je bezpodmienečne potrebná dôsledná a nepochybujúca viera. Veď v evanjeliu podľa svätého Matúša v kapitole 21 čítame: „Veru hovorím vám, ak nebudete mať vieru, nebudete pochybovať a poviete tamtej hore, zdvihni sa a zrúť sa do mora, stane sa vám to. A dostanete všetko, o čo budete s vierou prosiť.“ Veď zázrak je Boží dar, ktorý človekom otrasie, preto ani Boh ním nemôže plytvať pre nič za nič. Teda Pán Boh a úplná viera v neho uzdravuje, lekár a lieky len liečia.

Stretol som sa raz v lekárskej ambulancii s ustarostenou mamičkou. Dohováral som jej, aby uľavila svojmu srdcu a starostiam , chodila aj s deťmi do kostola. „Ach, dôstojný pán, nemám čas. Veď vidíte, že už roky chodím po lekároch.“ Zosmutnel som a šetrne, ale bez okolkov som dodal: „Po doktoroch tak budete chodiť možno až do smrti, ale uzdravíte sa len, ak to bude chcieť Boh, nie lekár a vy!“ Pretože lekár lieči, ale Boh uzdravuje.

Hovoril som so svojim známym. So slzami vďačnosti v očiach mi rozprával, ako sa pred vážnou operáciou, plný strachu pýtal primára: „Čo si myslíte, pán primár, ako táto operácia dopadne pre mňa, čo so mnou bude?“ A tento pán primár mu povedal: „Ach, môj milý, i my lekári sme ako remeselníci, svoje remeslo robíme čo najstarostlivejšie, liečime, operujeme, ale zdravie a výsledok, teda život má v rukách len sám Boh!“ Áno, lekár lieči, ale len Boh, nezlomná viera a nádej v Boha uzdravuje.

Drahí bratia a sestry, buďme vďační! K tomu nás vola svätý Pavol. Vďačnosť, nie slabosť je jedno z najväčších okrás charakteru človeka. Ona je znakom pokory a popretím pýchy, ktorá neuznáva svoju závislosť na druhom a teda ani povinnosť vďačnosti. Vďačnosť je najjemnejšou a najspoľahlivejšou prosbou o ďalšiu priazeň. Naozaj je hodné, dôstojné a spravodlivé, aby sme vždy a všade vzdávali Bohu vďaky a ľuďom aj za milý pohľad nezabudli poďakovať.

A preto, drahí bratia a sestry v Kristu, dôverujme! Radostne mu dôverujme! Môžeš, Pane, pomôcť, si vševedúci, všemohúci, chceš mi pomôcť, lebo si nekonečná dobrota. Ale my Ti nesmieme vyčítať: „Prečo mi nepomôžeš?“ To by bola urážka a nie dôvera. Kto je On a kto sme my? Nech On vedie a rozhodne. Nechajme na neho spôsob, aj dĺžku utrpenia a čas vypočutia. Zložme na neho všetku svoju starosť a naučme sa trpezlivo a v istote čakať. Možno, že to bude dnes, zajtra, o mesiac, o rok. Ale uvidíš, že budeš môcť povedať: „V Teba, Pane, som dúfal, nebudem zahanbený naveky“. Amen.

Mgr. Ján Biroš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.