Poďme von a bojujme za život!

bolo heslom Národného pochodu za život, ktorý sa 22. septembra 2013 uskutočnil v Košiciach. Pochodu sa zúčastnilo vyše 80 tisíc účastníkov.


Pochod sa podľa organizátorov rodil viac ako rok. „Spolu s kolegami z prolife hnutia sme dospeli k presvedčeniu, že jediný účinný spôsob ako všetkých upozorniť na ochranu života je pochod, teda “hlasovanie nôh”,“ povedal tajomník prípravného výboru pochodu Marek Michalčík. Pochodom chceli organizátori upozorniť na dôstojnosť ľudského života a rodiny založenej manželstvom muža a ženy ako najlepšie miesto pre život. „Národný pochod za život je vyvrcholením dlhoročného úsilia za presadenie kultúry života a reakcia na rastúce spochybňovanie hodnoty ľudského života a rodiny ako ideálneho miesta pre prijatie života. Košice, ako terajšie európske hlavné mesto kultúry bolo vhodným miestom na národný apel ochrany života, ako základného kultúrneho prejavu,“ povedal ďalší z organizátorov kňaz Dušan Škurla.

Program Národného pochodu za život sa začal už v piatok 20. 9. o 18:00 ekumenickou bohoslužbou v evanjelickom chráme na Mlynskej ulici. Pokračoval v sobotu poobede od 13:00 workshopmi na rôzne témy ako: eutanázia, angažovanosť za ochranu života, antikoncepcia, presadzovanie ochrany života v politike, potratová tabletka, sexuálna výchova, gender ideológia, regulácia počatia a pod.

V nedeľu doobeda od 9:00 v 16 kostoloch celebrovali 4 gréckokatolícki a 12 rímskokatolícki biskupi sv. omše s prolife úmyslami a za Národný pochod za život. Počet celebrujúcich biskupov je košickým historickým rekordom. Medzi cirkvami, ktoré podporujú pochod popri Katolíckej cirkvi sú aj cirkvi združené v Ekumenickom spoločenstve na území mesta Košice a Ekumenická rada cirkví v SR. Už od obeda sa ľudia začali zhromažďovať pred hlavným pódiom na Hlavnej ulici, na ktorom vystúpili rečníci z oblasti verejného života, kultúry, cirkvi, politiky na Slovensku i v zahraničí. Hudobný program zabezpečila skupina Komajota a ďalší.

Oficiálne sa Národný pochod za život začal o 14:30 po prečítaní Manifestu Národného pochodu za život.

Fabián Novotný, spoluorganizátor Pochodu za život

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.