Pokračovanie Pochodu „po zrnkách ruženca“


Už stáročia udivujú návštevníkov vatikánskych múzeí najmä Michelangelove maľby v Sixtínskej kaplnke. Jedna z nich predstavuje obraz Posledného súdu. Tento výjav obsahuje viaceré zaujímavé detaily. V jednej z nich vidno akéhosi muža, ktorý na lane vyťahuje ľudí z predpeklia, ktoré je od zeme oddelené mohutným mrakom. Ak si pozorne všimneme toto lano, zistíme, že to nie je reťaz so zrniečkami, ale ruženec. Táto maľba vyjadruje hlbokú myšlienku, že ruženec zachraňuje od zatratenia, pomáha dostať sa z očistca.

Ruženec je teda záchranný prostriedok, alebo ako ho ktosi výstižne nazval, „zbraňou voči zlu“. Touto „rytmickou modlitbou“ pozeráme na Krista, na jeho tajomstvá v živote, a to očami Panny Márie, jeho matky, pretože ona mala mimoriadnu účasť na jeho živote a najláskavejšie s ním spolupracovala na jeho vykupiteľskom poslaní. Svoju lásku matky, posvätenú Božou milosťou, pripájala k láske svojho Syna, ktorý nás vykúpil obetou lásky.

Ani my však nie sme vylúčení z tejto spolupráce. Naopak, sme pozvaní, podobne ako Panna Mária, prežívať každú etapu svojho života v úzkom vnútornom spojení s Kristom a tak s ním spolupracovať na spáse seba i blížnych. A práve cez modlitbu ruženca chceme sa pozrieť na svoj život, na svoj vzťah s Bohom, ako aj medzi sebou navzájom. Chceme si uvedomiť hodnotu svojho života, ktorý sme dostali aj života ostatných okolo nás.

A tak Pochod za život, ktorý máme v živej pamäti, bol len vonkajším vyjadrením tej hodnoty, ktorú nám dal Boh a nad ktorou rozjímame aj vo svojich modlitbách. Má byť pokračovaním Pochodu „po zrnkách ruženca“, aby sme aj v budúcnosti dokázali ustáť v boji o život, ktorý sa ani zďaleka ešte neskončil.

Marek Hnat, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.