MÁŠ PROBLÉM…………..? (19)

ÚVODNÉ MOTTO:
Múdri ľudia vedia, že pravá láska dokáže čakať.
Najlepšia a najkrajšia Božia cesta je nechať si sex až do manželstva.
Je potrebné pomáhať mladým, aby žili v čistote, pokiaľ prijmú naše rady.
Ale verím, že modlitbou za nich nič nepokazíme.


Takéto otázky veľmi často dostávam od mladých ľudí, keď chodievam na besedy, na niektoré vysoké či stredné školy. Ale aj na základných školách „veľkí“ chlapi majú s týmto problém. Nechcem sa vyhýbať odpovedi na nijakú otázku, ale zrovna na túto nerád odpovedám, lebo mi na tejto otázke najviac vadí to, že mi to pripadá, akoby človek chcel kupovať dojnicu, a chce vedieť, koľko nadojí za deň mlieka. A tu nejde ani o získanie dobrého ťažného koňa (v prípade muža).

Dobrého a statočného životného partnera/ku by sme si nemali vyberať na základe skúseností s ich sexuálnym výkonom. Pre šťastné a spokojné a pritom požehnané manželstvo to nie je to hlavné. Boh nás veľmi dobre pozná a stvoril nás tak, aby sme mali čo najväčšiu radosť zo vzájomného sexu v rámci sviatostného manželského vzťahu. Veľmi pekne o tom pojednáva aj starozákonná kniha Pieseň piesní. Hlavnou úlohou pre manželov je v rámci sviatostného manželstva budovanie vzájomnej lásky a utužovať vzťah a zároveň byť otvorený pre prijatie dieťaťa ako Božieho daru a zodpovedne ho vychovávať. Táto veľká moc od Boha daná – privádzať deti na svet, umožňuje aby existovali ďalšie generácie.

Z mojej skúsenosti a tvrdení ďalších manželských párov vyvstáva, že spoznať vzájomné sexuálne potreby sa nepodarí nikomu z „večera do rána“. Ale sa musí poctivo na tom pracovať aj niekoľko rokov, dokonca aj počas celého manželského spolužitia.
Zdá sa mi, že sa tu hodí staré porekadlo: „Časté a opakované cvičenie robí z manželov milujúcich majstrov“. Žiť spolu pred manželstvom je morálne neprijateľné a nepatrí to do Božieho plánu pre náš život! Len veľmi bezohľadní a supersebeckí jedinci pre neschopnosť potlačiť svoju zvedavosť radi siahajú po zakázanom ovocí.

Podľa môjho názoru je vo vzťahu omnoho potrebnejšia trpezlivosť a vzájomné porozumenie a najmä poznanie naučiť sa, kedy váš partner najviac cíti, že je milovaný. Ide o to, aby sme sa vzájomne snažili slúžiť v láske jeden druhému. Naozaj si myslím, že sa ako ľudia môžeme niekomu plne citovo a fyzicky odovzdať len vtedy, keď mu naplno dôverujeme.

Ako budete môcť plne dôverovať človeku, ktorý sa nedokáže zaviazať sa k tomu, že si vás vezme? Ako sa mu môžete len tak na chvíľu oddať?
„Muž nech plní povinnosť voči manželke a podobne aj manželka voči mužovi. Žena nemá moc nad svojim telom, ale muž; podobne ani muž nemá moc nad svojim telom, ale žena“ (1Kor 7, 3- 4). A táto dobrá rada od sv. Pavla platí pre vzťah muža a ženy vo sviatostnom manželstve, a nie mimo neho! Najmä nie pred manželstvom!!!

Dobrý odrazový mostík pre rozhovor o sexuálnej čistote je a môže byť „prstienok“ alebo „náhrdelník čistoty“. Keď sa vás naň niekto spýta – čo to znamená? – hneď sa otvoria dvere príležitosti porozprávať si o Božom pohľade na vec čistoty. Myslím, že najlepší spôsob, ako hovoriť o svojom rozhodnutí čakať so sexom až do manželstva je otvorene hovoriť o svojich životných skúsenostiach s Bohom (rešpektovať dekalóg).

Pokiaľ priatelia, ktorí sa vás pýtali na sexuálnu zdržanlivosť, príjmu, čo im hovoríte, možno budete mať v budúcnosti príležitosť povedať im o Božej „druhej šanci“. Určite sa modlite za Božie načasovanie takejto situácie. Možno vás Boh povedie k tomu, aby ste svojim kamarátom mohli hovoriť o Božom odpustení. Modlite sa za seba aj za nich a nechajte sa viesť Bohom.

rubriku pripravuje MUDr. Blažej Vaščák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.