Rozhovor: Promótor Ružencového bratstva

Rozhovor sme nahrali počas duchovnej obnovy Ružencového bratstva v dňoch 8. až 10. apríla 2005.
Páter Šimon, predstavte sa nám.
Volám sa brat Šimon – Ján Tyrol, pochádzam z Oravy. V roku 1992 som vstúpil do dominikánskej rehole v Košiciach, kde som dodnes. Medzitým som v Košiciach absolvoval noviciát a štúdia teológie. Bol som vysvätený za kňaza a v júli roku 2004 som sa stal promótorom pre ružencové bratstvá. „Promótor“ to je hýbateľ, povzbudzovateľ ružencového bratstva, modlitby sv. ruženca, ktorá bola nám dominikánom zverená v 16. storočí pápežom Piom V.

Aké sú povinnosti promótora?
Jednou z mojich povinností v úrade promótora je spravovať, registrovať nových členov ružencových bratstiev, ktorú nám zverili pápeži, Cirkev a rehole dominikánov. Rehoľa každé štyri roky poveruje jedného alebo viacerých bratov touto činnosťou. Jednou z mojich aktivít je navštevovanie ružencových bratstiev, povzbudzovanie k modlitbe sv. ruženca; najdôležitejším cieľom je pre mňa byť s nimi na modlitbách, modliť sa s nimi. Je to organizovaná forma modlitby ruženca, vychádza z prvokresťanských spoločenstiev, kedy veriaci zotrvávali na modlitbách spolu s Ježišovou Matkou Máriou a očakávali prisľúbeného Ducha Svätého. Tento duch očakávania príchodu Krista a stretnutia sa s Ježišom je cieľom duchovných obnov i členstva v ružencovom bratstve; tu sa organizovaným spôsobom modlíme, akoby zotrvávame na modlitbách v očakávaní príchodu Ježiša.

Čo vás priviedlo do našej farnosti?
Raz v roku sa stretávam s dekanátnými horliteľmi. V každom dekanáte na celom Slovensku, vo všetkých diecézach mám svojich spolupracovníkov – laikov, ktorí majú prehľad o svojom dekanáte i o živote ružencových bratstiev vo farnostiach, ktorým dávam dekrét. Ponúkam im tam aj možnosť duchovnej obnovy, stretnutia sa s členmi vo farnosti. Aj mňa priviedlo do Víťaza stretnutie s p. Hatalom a p. Uličnou v Prešove.

Prečo ste prišli konať duchovnú obnovu sám?
Niekedy chodím so spolubratmi, študentmi aj s laikmi, ktorí mi pomáhajú a niekedy prídem sám. Nechcem z toho robiť nejaké ohurujúce akcie so zážitkom („koncerty“). Je to takisto moje hľadanie a ako som povedal, chcem sa stretnúť s ľuďmi v tých podmienkach, v ktorých oni žijú a hlavne modliť sa s nimi – to je to najdôležitejšie – byť s nimi na modlitbách. Cieľom nie je ľudí príliš ohúriť, ale hlavne stretnúť sa na modlitbách.

Čo by ste odkázali čitateľom Spektra?
Tu vo Víťaze som zažil veľmi príjemné prostredie: prijatie a vytvorenie výborných podmienok na fare aj v kostole, množstvo ruží, ktoré tu sú, aj tá tradícia, história, ktorá tu je už od roku 1890–92, vydávanie časopisu Spektrum, nádherný kostolík sv. Ondreja – opravený; svedčí o tom, že je tu živá viera, Boh dôležitý – dokumentujú to aj ostatné veci. Ten dynamický život vo farnosti bol pre mňa povzbudením. Veľkým osviežením a povzbudením bola pre mňa piatková adorácia mladých; toľko mladých hralo a spievalo Ježišovi.
Chcel by som vám všetkým popriať veľa radosti v živote s Ježišom a Máriou, aby ste všetky tie prostriedky, ktoré nám Cirkev dala, či modlitbu, či ružencové spolky alebo akékoľvek iné duchovné aktivity, aby ste ich vnímali ako osvieženie, ako privilégium – pozvanie, do ktorého vás Boh pozýva, nie ako ďalšie bremeno.
Chcel by som vás poprosiť o modlitby za nás dominikánov, aby sme boli takí, akými nás Boh chce mať, aby sme pre ružencové bratstva vytvárali akcie a príležitosti na vzájomné obohacovanie sa aj stretnutiami vo farnostiach.
Ďakujem za rozhovor.

pripravil MM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.