Flirtovanie a zvrátenosť

Prelietavá predstava medzi osobami mužského a ženského pohlavia bez úprimného úmyslu uzavrieť manželstvo sú len akési bezduché vrtochy či preludy priateľstva. Takéto priateľstvo je len pochabosť tela, ktorá už vyúsťuje do hriechu telesného, podvádza jedného z partnerov a popiera Boha.

Boh stvoril muža a ženu pre život a Ježiš tento zväzok povýšil na sviatosť manželskú. Človek pohlcovaný okolnosťami každodenného života stále hľadá a chce nájsť niečo nové, nepoznané. Nezrelým a slabším povahám sa mnoho ráz zdá, že medzi tými prejavmi vzájomnej lásky, ktorej sa im dostáva, už nemôžu nič nové očakávať a ich vzťah sa stáva nedokonalý, ba je len prekážkou. Na rad prichádza nedôvera, žiarlivosť, nepokoj duše a nakoniec nenávisť.
Čo robiť? Pýta sa často takýto človek sám seba. Lásku rozdávať neviem a prijať ju, je mi ešte ťažšie. Je vôbec možné z takejto situácie nájsť východisko? Začína to tým, že si chcem len trochu zaflirtovať. Potom málo užiť, veď ďaleko nezájdem. Človek klame sám seba. Tento navonok neškodný plamienok sa premení na ničivý živel, ktorý krotiť je veľmi ťažké. Srdce je zachvátené vášňou. Plány a predsavzatia sa razom premenia na dym a popol. Ako ťažko je vyhrabať sa z nerestného života a začať žiť životom človeka – kresťana. Pretože človek „uštipnutý“ zamilovaním sa z tejto vášne veľmi ťažko uzdraví, ak žije v blízkosti toho, ktorý ten jed už v sebe má. Zmena miesta je veľmi prospešná k utíšeniu ohňa a nepokoja, či pochádza zo zamilovania alebo z utrpenia.
Dá sa vzdialiť od takejto situácie? Je treba vylúčiť rozhovor s tým, čo mi trápi dušu a trhá srdce. Veď stretávania neprinášajú nič osožné a poškuľovania, úsmevy či flirty tento oheň len rozdúchavajú.
Ľuďom, ktorí uviazli v týchto sieťach, nech je svedectvo sv. Márie Magdalény. Hriešnice Magdalény, ktorú nám dal Kristus za vzor – vzor toho, ako sa dá oslobodiť od hriechu a stať sa svätým. Kristus sa predovšetkým stýkal s hriešnikmi, aby nám dal najavo, ako mu na každom z nás záleží. Pretni, Pane, nite nečistého života v tejto dobe, kde slušnosť a pravda už nemajú miesto. Manželstvo, láska, tolerancia stávajú sa výsmechom modernej doby, doby veľkého pokroku.
Život na skúšku. Homosexuálne a lesbické manželstvá. Klonovanie či vraždy nenarodených detí. To všetko súvisí s dobou, ktorá tu už bola zhruba pred štyritisíc rokmi za čias Abraháma. Lot, ktorý so svojou rodinou práve žil v jednom z týchto miest v Sodome (homosexualita). „Keď dvaja anjeli došli do Sodomy, Lot sedel v bráne Sodomy. Ale skôr, ako si ľahli, mužovia mesta Sodomy od chlapca až po starca, celé mesto do posledného chlapa obkolesili dom, vyvolali Lota a povedali mu: „Kde sú mužovia, čo prišli dnes večer k tebe? Priveď ich k nám, aby sme s nimi obcovali!“ (Gn 19,1,4-5)
Zvláštna láska. Láska, ktorá odporuje Bohu a jeho zákonom. Láska, ktorá nemá nič spoločné so šťastím a už vonkoncom nie s pokojom duše.

Ján Jenča

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.