Annine Vianoce


Anna pripravila na Vianoce všetko, čo len vedela. Navarila, napiekla, pripravila darčeky, vyupratovala byt. Pri darčekoch vždy dbá na to, aby všetky deti mali rovnomerné balíčky, aby na seba nezazerali. Každému dá niečo praktické aj niečo pre potešenie. Aj manželovi pripraví malé prekvapenie.

Na Štedrý deň sa celý byt ligoce a rozvoniava. Podvečer si celá rodina sadá ku krásne prestretému stolu. Pomodlia sa, prečítajú zo Svätého písma a, pridržiavajúc sa tradícií, večerajú. Všetko je tak, ako má byť. Po večeri spievajúc najznámejšiu koledu zamieria k vianočnému stromčeku a potom už každý čaká na darčeky. Rozdáva ich najmladší desaťročný syn. Keďže sú šesťčlenná rodina, darčekov je dosť.

Po bohatej večeri sa podujala najstaršia dcéra umyť riad. Anna je už taká unavená, že ledva sedí a oči sa jej zatvárajú. Na chvíľku si zdriemne. Synovia idú k počítaču pozrieť si nový film na DVD-čku. Manžel ide rovno do postele, mladšia dcéra zasadne k televízoru. Pred polnocou sa Anna pozviecha, zháňa deti na polnočnú omšu. Veľmi sa im nechce, hundrú, ale Anna je neoblomná. Čo by to boli za Vianoce bez polnočnej sv. omše. Manžela nebudí, ten do kostola prestal chodiť už dávno. Idú. Najmladší syn sa z polcesty vráti domov. Je mu zle, prejedol sa. Anna sa hnevá: „To nemáš mieru, koľko zješ, ale laduješ do seba piate cez deviate?“ Ostatní idú ďalej.

Kostol je krásne vyzdobený, aj ľudí je v ňom viac ako obyčajne. Anne sa však zdá, že tie nádherné koledy len málokto spieva. Z detstva si pamätá, že kostol burácal radostným Glória, ľudia sa akosi úprimnejšie tešili z príchodu malého Jezuliatka na svet.

Na Božie narodenie Anna nemusí variť nič. Ani nevládze. Celé popoludnie prespala. Deti boli zalezené každé vo svojom kútiku a manžel sedel pred televízorom. Anna sa zobudila, keď už vonku bola tma. „Toľko som spala?“ zamyslela sa. Sviatky šťastia, pokoja, radosti, lásky a rodiny. Zosmutnela. Už je takmer po Vianociach. Ani sa skoro spolu nerozprávali, nenastala v ich rodine radosť z toho, že sú spolu. Každý si hľadal len to svoje. Neprepukla u nich láska. Ježiško je láska a radosť, ale tentoraz do Anninej rodiny Ježiško neprišiel. A toľko sa namáhala a usilovala. Niekde sa stala chyba. Anna ju musí nájsť, lebo chce, aby už nabudúce k nim Ježiško určite prišiel.

Anne v tomto príbehu Vianoce nevyšli podľa jej predstáv. Mnohí z nás sa tu aspoň čiastočne určite nájdu tiež. Ak nechceme, aby naše tohtoročné Vianoce vyzerali podobne, skúsme prehodnotiť svoje priority a postoje k nim.

Čo sú Vianoce? Plné stoly jedla a veľké dary alebo to, čo sa našim pričinením, žiaľ, stáva frázou – rodinná pohoda, láska, pokoj, porozumenie … rovná sa Ježiš v srdci? Odpoveď nech si dá každý sám!

sprac. Ján Velčok, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.