Advent


Advent je obdobie, ktoré nás vyzýva k tomu, aby sme opäť pouvažovali o tajomstve našej spásy a zamysleli sa nad našou nádejou, že jestvuje odpoveď na hádanku pozemského života s jeho pominuteľnými radosťami, bolesťami a na jeho zdanlivo temný koniec v zabudnutí smrti.

Smeruje náš život vôbec niekam? Má vlastne nejaký zmysel? Advent volá každého jedného z nás k tomu, aby sme sa s obdivom zahľadeli na odpovede, ktoré sa dotýkajú otázok o živote človeka. Všetci sa nachádzame na ceste, ktorá vedie do domu nášho Otca. Dvere do tohto domu nám otvoril Boží Syn a On nám aj vyznačil cestu, ktorá tam vedie.

Advent nás pozýva k tomu, aby sme sa obzreli naspäť do dávnej minulosti zašlých čias, keď ľudské pokolenie prežívalo ťažké zápasy. Je samozrejmé, že vždy preň jestvovalo akési svetlo. Začalo svietiť už prísľubom nášho Spasiteľa, ktorý ako Syn ženy rozmliaždi v nepriateľstve so zlom hlavu ničiaceho hada.

Ľudské bytie je pre veriaceho človeka vždy adventom, čakaním, cestou, ktorá vedie k cieľu a smerom, ktorý ide k svetlu. My ako veriaci ľudia máme vieru, ktorá nás privádza k poznaniu, že Boh k nám prišiel. My však na tom nemáme žiadne zásluhy. Prichádza k nám ešte stále so svojou milosťou. Volá nás prostredníctvom svojho narodenia, prostredníctvom svojho života a svojej ukrutnej smrti, ako aj svojim slávnym zmŕtvychvstaním. Advent nám však tiež pripomína, že Boh sa k nám opäť vráti.

Pre človeka, ktorý má vieru, by mal byť advent obdobím skúmania tajomstiev, objavov, nových pochopení a hlbšej radosti.

Mgr. Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.