Vysoko tam hore na Smrekovici…

…v nadmorskej výške 1200 metrov sa 12. septembra slávil uprostred krásnej prírody Braniska sviatok Povýšenia Svätého kríža.

Dozvedeli sme sa o tom „náhodne“ od známych zo Spiša a netušiac, čo nás čaká, sme sa vybrali na blízke neznáme miesto s úmyslom byť na svätej omši. Tento sviatok mám zapísaný hlboko vo svojom srdci, keďže je to deň narodenín môjho otca.

Smrekovica, ukrytá v Branisku, je cieľom turistických chodníkov z každej svetovej strany. Najrýchlejšia cesta z Víťaza k nej vedie z kopca Chválabohu s odbočením vpravo cez chatovú oblasť asi 5 kilometrov k lesníckej chate Simona. Tento úsek cesty sa dá prejsť aj osobným autom. Ďalej sa pokračuje turistickým chodníčkom za 45 minút (mladší a majitelia terénnych aut za menej) na vrchol. Posledný strmý úsek sa dá prejsť naozaj len pešo a musel ho zdolať aj otec biskup Štefan Sečka, ktorý slúžil slávnostnú svätú omšu. Bol to už 5. ročník tohto výstupu k drevenému krížu, ktorý postavili na česť a chválu Božiu drevorubači z Braniska.

Pán Boh daroval nádherný deň a na vrchol vyšlo vyše tristo ľudí z okolitých farností a aj hŕstka veriacich z Víťaza. Svätej omši predchádzalo spovedanie duchovných otcov z Lipoviec, Hermanoviec a Poľanoviec, ktorí potom koncelebrovali s otcom biskupom svätú omšu. Dobrý kazateľ vie zaujať aj takou ťažkou témou, ako je nesenie každodenného kríža v našich životoch a v našich rodinách. Príjemným prekvapením pre mňa bol mužský spevácky zbor z Dúbravy, mladá huslistka, elektronická hudba, výborné ozvučenie, pripravené texty a výborné organizačné zabezpečenie celej akcie až po guľáš na chate Simona pre všetkých účastníkov.

Nikto z účastníkov – turistov nezabudne na krásny výhľad na Spišský hrad, Vyšný Slavkov, ale hlavne na začiatok slávnosti, ktorú otvoril duchovný otec z Hermanoviec krížovou cestou, sprevádzanou nám známou piesňou Vysoko tam hore na Golgote, ktorá sa ozývala Braniskom. A ak si odložíte text, môže zaznieť aj počas krížových ciest v našom obnovenom chráme.

Birošová Anna

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.