Zlatý október


Bratia a sestry, milí veriaci, vstúpili sme do krásneho mesiaca október, ktorý nazvem zlatým mesiacom. Prečo?

Po prvé, je zlatý, lebo prežívame krásne slnečné dni jesene. Tešíme sa z požehnanej úrody v našich záhradkách a poliach. Stromy sa začínajú viac a viac zaodievať do zlatej farby. Príroda je úžasná, krásna v každom období, ale taká pestrá a farebná je jedine v tomto ročnom období. Môžeme tak ľudsky povedať, že náš Nebesky Otec je „zlatý“, lebo nám dal tento „zlatý“ jesenný mesiac. Sme mu za to veľmi vďační.

Po druhé, v tomto mesiaci myslíme na našich „zlatých“ starých ľudí, starých rodičov. Im patrí tento mesiac. Tak ako z polí po sejbe a niekoľkomesačnej starostlivosti zbierame úrodu, tak aj v živote naši starší, zlatí bratia a sestry, zbierajú po celoživotnej sejbe úrodu svojho života. Dúfajme, že úroda je niekoľkonásobná a tešia sa z nej, zo svojich detí a ich detí. Nech naši zlatí starí rodičia oplývajú múdrosťou, pokorou a vďačnosťou.

Po tretie, modlime sa veľmi jednoduchú, pritom hlbokú modlitbu, ktorú nazvem pokladom našej viery – posvätný ruženec. Pre mnohých veriacich, či už mladších alebo starších, je „zlatým“ prostriedkom vyprosenia Božích milostí pre seba alebo pre blížnych. Pomocou tejto dennej zlatej chvíle stretnutia sa s Božou Matkou a cez ňu s jej synom Ježišom sa máme všetci stávať „zlatými“ veriacimi, ktorí milujú Pána Boha cez konkrétny život s blížnymi. Všetkým aktívnym členom Ružencového bratstva v tejto farnosti ďakujem za modlitbový život, ktorý skypruje milosťami náš pozemský život. Ďakujem vám!

Po štvrté, tento mesiac je zlatý, lebo v ňom sa nachádza zlatý dátum, ktorý dodáva niekoľko karátovú hodnotu celej našej farnosti. Je to dátum slávnostnej posviacky farského kostola sv. Jozefa, robotníka – 15. október 1961. Náš kostol má zlaté jubileum a toto jubileum chceme aj náležite osláviť „zlatým týždňom“. V tento týždeň pri svätých omšiach a sprievodnom programe sa chceme v prvom rade poďakovať za milosť Pánu Bohu, mať takúto „zlatú katedrálu“ medzi našimi príbytkami, na ktorú sme všetci úprimne hrdí. Aj tí, ktorí ju navštívia, ju veľmi obdivujú. Potom to bude týždeň poďakovania sa všetkým živým a mŕtvym, ktorí priniesli mnohé obety, aby bol tento kostol postavený. A nakoniec to bude prosba do budúcnosti, aby tento kostol bol neustále „zlatým“, živým srdcom tejto farnosti, ktorý nás bude neustále formovať, aby sme sa čo najviac podobali skutočnému zlatému Srdcu Ježišovmu.

Bratia a sestry, dosť zlatý je tento mesiac. Teším sa naňho spoločne s vami.

Mgr. Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.