Rok s Bohom

Naše putovanie po liturgických sviatkoch v jednotlivých mesiacoch roka sa chýli ku koncu. Máme tu december a s ním aj adventné obdobie a očakávanie Narodenia Božieho Syna – Ježiša Krista a najkrajšie sviatky roka. Keďže Vianoce sú špecifickými sviatkami, ktoré každá rodina oslavuje v duchu tých svojich rodinných tradícií a ktoré si viac menej každá rodina snaží udržiavať. Vašu pozornosť v tomto mesiaci chcem preto upriamiť na nemej známy a obľúbený sviatok najmä u detí, a to sviatok svätého Mikuláša.


Starý dobrý svätý Mikuláš predstavuje jedinečný protipól k reklamným trikom, ktorým sú mnohé deti vystavené počas celého adventného obdobia. Jedným z nich je aj postava akéhosi Santa Clausa,(čo je skomolenina latinského mena Sanctus Nicolaus), parodujúceho svätého Mikuláša. Nezmyselný americký gýčový výmysel, ktorý sa intenzívne už niekoľko rokov s úspechom udomácňuje, žiaľ, aj v našich slovenských rodinách. Pre neúnavné vianočné reklamy nadnárodných korporácií, ktoré do nich pumpujú milióny dolárov, sa táto vymyslená postavička stala vďačným lákadlom pre deti, symbolom konzumizmu a čohosi bezduchého.

Preto apelujem na vás, milí rodičia, ignorujte tieto nezmysly!! Nenechajte svojim deťom zobrať Vianoce s ich skutočným významom! Nevešajte a nedávajte si prosím nikde do domu lezúcich či hrajúcich sa Santa Clausov, toto nie je symbolom Vianoc pre nás, veriacich kresťanov. Nebojme sa deťom (ak sú už väčšie) povedať, ako to vlastne je, čo je a nie je pravda a čo výmysel rozprávkárov. Videli ste už rozprávku o svätom Mikulášovi (možno výnimku tvorí televízia LUX)? Ale rozprávky so Santa Clausami sú v televízii na každom programe celé Vianoce.

Svätý Mikuláš je veľmi obľúbený svätec a deťom by sme ho mali predstaviť ako historickú postavu biskupa. Pôsobil v meste Myra (dnešné Turecko). Bol známy najmä svojím záujmom o chudobných, láskavým prístupom k deťom a svojimi skutkami veľkodušnej lásky. Jeho povesť divotvorcu spôsobila, že sa stal viacnásobným patrónom, či už námorníkov, obchodníkov, rybárov, lekárnikov či voňavkárov, vôd a mostov a šťastného manželstva. Pomáha rodičkám a ochraňuje žiakov a deti v chorobách. Slobodné dievčatá si ho vybrali za svojho orodovníka, na základe najznámejšieho príbehu z jeho života. Zachránil tri sestry pred údelom prostitútok. Ich rodina totiž upadla do veľkej biedy a bez vena stratili dievčatá nádej na vydaj. Mikuláš vtedy pod rúškom noci trikrát tajne vhodil do okna ich domu mešec ako veno pre všetky tri dievčatá. Už v stredoveku tak vznikla tradícia obdarúvania sa na sviatok tohto svätca drobnými darčekmi. K nám tento kult prenikol pravdepodobne okolo 12. a 13. storočia počas nemeckej kolonizácie. Jeho známu štedrosť podporovali podľa legiend aj nebesia. Známy je príbeh o veľkom suchu, po ktorom nastal v meste hlad. Keď tam zakotvila loď s obilím, námorníci nechceli predať ani vrece obilia, pretože sa báli trestu, keď náklad nedovezú na miesto určenia celý. Biskup Mikuláš im však sľúbil, že množstvo obilia sa na lodi nezmenší. A naozaj – po vyložení tovaru nechýbalo ani vrece.

Ak svojim deťom s láskou porozprávate o živote tohto svätca a povzbudíte ich nasledovať ho, vezmete tým materializmu a konzumizmu tejto doby „vietor z plachiet“. Ukážte deťom, aké dôležité je v období adventu po vzore svätého Mikuláša všímať si iných a učiť sa dávať. Na pultoch kníhkupectiev s náboženskou literatúrou dnes už nájdete veľa krásnych knižiek o živote svätého Mikuláša. Keď sa oboznámite s jeho životom, môžete si doma zahrať trebárs jednu z tradičných scénok o tomto svätcovi, alebo si v ten deň upečte voňavé mikulášske perníčky. Ak máte šikovné a zručné deti, môžete si urobiť mikulášsku mitru, šaty a berlu. Je to už len na vašej fantázii. Hlavne buďte so svojimi deťmi a nenechajte ich len nasávať všetky hlúposti o Santa Clausovi z televízie.

Dobrý Bože, my rodičia v tejto neľahkej dobe sme zodpovední za odovzdanie našej katolíckej viery svojim deťom. Táto zodpovednosť je pre nás na jednej strane cťou, ale napĺňa nás aj obavami. Potrebujeme Tvoju pomoc, Pane! Ukáž nám, čo robiť, aby sa viera stala neoddeliteľnou súčasťou nášho života, aby sme sa za ňu nehanbili. Pomôž nám naučiť naše deti, že nie sme katolíkmi iba v nedeľu, ale každý deň. Stále. Požehnaj naše domovy, keď v nich spoločne slávime sviatočné dni. Vzbuď v našich srdciach túžbu, aby sme si vzájomne pomáhali na ceste k svätosti podľa príkladu tvojich svätých priblížili sa k tebe, najvyššej a večnej Láske, spolu s našimi deťmi. Pomáhaj domácim cirkvám v našej farnosti rásť vo viere, láske a svätosti.
Amen.

Martina Gondová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.