Moje birmovné meno

Svätá Karolína; meno znamená: schopná, svedomitá.

V našej rodine moja praprababka sa volala Karolína. Mala také prianie, aby aspoň jedno dievča v našej rodine sa takisto volala ako ona. Jej dcéra, čiže moja prababka, svojim dcéram nedali meno Karolína. A nebolo ani v celej našej rodine. A tak z tohto dôvodu som si vybrala meno Karolína, nielen z dôvodu, že sa mi páči, ale aj preto, aby som splnila prianie mojej praprababky.

Svätá Karolína bola panna a mučenica, narodila sa 2. augusta 1898 vo Wal – Rude pri Tarnove v Poľsku. Aktívne sa zapájala do života vo farnosti. Starala sa o starých a chorých. V máji 1914 prijala sviatosť birmovania. O šesť mesiacov neskôr, 18. novembra 1914, počas prvej svetovej vojny, ju napadol jeden ruský vojak, odvliekol ju do lesa a chcel ju znásilniť. Keďže sa mu nechcela oddať, zavraždil ju. Mala vtedy šestnásť rokov. Jej hrdinské mučeníctvo si získalo veľký ohlas medzi ľuďmi a 18. júna 1916 jej pri kostole v Zabawe postavili pamätník. Na mieste vraždy postavili kríž. Panna a mučenica Karolína bola blahorečená pápežom Pavlom II. 10. júna 1987 v Tarnowe. H. U.

Sv. Lukáš


Keď som bol malý chlapec, vždy ma fascinovalo, keď v nejakom filme lekár zachránil život umierajúcemu pacientovi. V tej dobe bolo mojím cieľom stať sa dobrým lekárom a liečiť ľudí. Dnes už mám trochu iné ciele, ale dá sa povedať, že táto spomienka mi pomohla pri rozhodovaní sa o zvolení si birmovného mena.
Sv. Lukáš je jedným zo štyroch evanjelistov. Pochádzal z bohatej pohanskej rodiny a bol študentom medicíny. Po úspešnom vyštudovaní veľa cestoval a bol spoločníkom sv. Pavla na jeho misijných cestách. J. B.

Sv. Michal


Sv. Michal je archanjel a jeho meno znamená: Kto je ako Boh? Vybral som si ho po svojom starom otcovi, pretože bol mojím veľkým vzorom.
Za bývalého režimu pracoval v službách verejnej bezpečnosti ako žandár. Na takýchto postoch sa viera v Boha zakazovala. Niekedy sa za to aj zatváralo. Dedo síce nechodil do kostola, kým bol vo verejnej bezpečnosti, ale svoje deti (aj moju mamu) nechal pokrstiť. Aj napriek zákazu ich dal zapísať na náboženstvo. Takže aj môjmu dedovi vďačím za to, že som kresťan. L. V.

Sv. Terézia (Lisieux) Ježiškova

Prečo som si vybrala toto meno? Pretože ho nosila moja teta, ktorá pred tromi zomrela. Mala som v tom jasno už hneď. Myslím si, že je to pekná spomienka, na ktorú budem v budúcnosti spomínať. Budem hrdá na to, že toto birmovné meno nosila moja teta, ktorú som mala veľmi rada. Boli sme si ako sestry. Ale celkovo sa mi meno Terézia veľmi páči.

Prečítala som si aj jej životopis, zomrela veľmi mladá, no Bohu zasvätila svoj krátky život. Počas sviatku Najsvätejšej Trojice Terézia dostala vnuknutie obetovať sa Milosrdnej Láske. Narodila sa 2. 1. 1873 vo Francúzsku. Keď mala 15 rokov, vstúpila do kláštora, kde sa cvičila najmä v pokore, evanjeliovej jednoduchosti a dôvere v Boha. Svoj život obetovala za spásu duší a za vzrast Cirkvi. Zomrela 30. 9. 1897. Som hrdá na to, že Terézia bude moje birmovné meno. L. L.

Sv. Irena zo Solúna


Sv. Irena pochádzala z pohanskej rodiny. Mala dve sestry – Agape a Chionu. Spoznali sa s kresťanskou mládežou a samé sa začali vzdelávať vo viere. Počas prenasledovania kresťanov ich uväznili a nútili ich vzdať sa viery, ale ony odlietli. Odsúdili ich na smrť upálením.

Toto birmovné meno som si vybrala aj z iného dôvodu a síce, takto sa volala aj moja babka, ktorá mi bola vzorom a častokrát si na ňu spomínam ako na múdru ženu a skvelú kuchárku. Okrem iného mi viac ráz vravievala, že ako dieťa počas 2. svetovej vojny a neskôr aj ako dospelá za vlády komunistov, to s náboženstvom nebola vždy jednoduché. Ale stále, keď mala možnosť ísť na svätú omšu, urobila tak a nikdy nestrácala vieru v Pána Boha. Prajem si, aby som aj ja bola taká neoblomná vo svojej viere, a aby som nikdy nezabudla na Boha. A. A.

Sv. Krištof


Jeho meno som si vybral, pretože je patrónom cestovateľov, pútnikov, šoférov.
Mám rád šport, bicyklovanie a páči sa mi šoférovanie, ktorému by som sa chcel v budúcnosti venovať. Budem sa modliť k sv. Krištofovi, aby ma na mojich cestách ochraňoval. P. N.

Chcem, aby ma sv. Krištof ochraňoval, lebo sa chcem dostať do autošportu (Rely, Truck, okruhové preteky) a niečo vytvoriť ako automobilový technik. Niečo nové (motor, brzdový systém…), načo budem hrdý. A preto chcem, aby ma sv. Krištof ochraňoval. A. A.

Sv. Rita

Toto meno som si vybrala preto, lebo ma táto svätica upútala svojim životným príbehom a svojou povahou anjela. V tomto jej príbehu som najviac pocítila, ako Boh dokáže robiť zázraky, ak mu dôverujeme a oddáme sa do jeho vôle. Sv. Rita je schopná účinne sa prihovárať v beznádejných a neriešiteľných situáciách. Je patrónkou nešťastných manželstiev, študentov v životných skúškach a utrpeniach a vo chvíľach zúfalstva.

Nebeskou slávou zdobená sv. Rita, volím si ťa dnes za patrónku a orodovníčku. Prijmi ma do svojej zvláštnej ochrany. Svätá Rita, ochraňuj ma pred telesným a duševným zlom, ochraňuj od slabej viery a znechutenia. Vypros pre mňa a pre moju rodinu Božie požehnanie, najmä však vytrvalosť vo viere a milosť dobrej smrti. Amen. L. B.

naši birmovanci

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.