Príhovor provinciála Spoločnosti Božieho Slova P. Ján Halamu, SVD


P. Martin Magda sa narodil sa 4. 11. 1927 vo Víťaze (neďaleko obce Široké, v okrese Prešov). V roku 1941 vstúpil do misijnej Spoločnosti Božieho Slova. Noviciát dokončil v Nitre pod Zoborom. Filozofiu študoval v Nitre. V roku 1950 bol počas “barbarskej noci” odvedený do Podolínca. Ako väčšina rehoľných bohoslovcov pracoval v PTP najskôr na Libave, v ostravskom uhoľnom revíre, kde sa mu stal aj úraz s následkami na celý život a potom pracoval na rôznych stavbách do r. 1954.

Po návrate z „vojenčiny“ absolvoval röntgenový kurz a od r. 1955 pracoval ako röntgenový laborant na rôznych oddeleniach na poliklinike v Levoči až do roku 1968. Potom bol istý čas v USA. Mal nádej, že tam dokončí svoje teologické štúdiá. Avšak tamojšie úrady ho považovali za komunistického špióna a preto sa napokon vrátil na Slovensko. Vyštudoval teológiu v olomouckom seminári, ale nebol vysvätený. Vrátil sa k svojim rodičom a doopatroval svoju matku. V roku 1974 pôsobil ako organista u P. Minárika, SVD. V roku 1978 pracoval ako údržbár v Slovenskej Ľupči, kde boli sústredené rehoľné sestry. Za kňaza bol vysvätený tajne 9. 3. 1983 v Bratislave vtedajším biskupom Jánom Ch. Korcom v jeho byte na Vilovej ulici. Počas vysviacky hrala hudba z rádia, aby odpočúvacie zariadenie nemohlo zachytiť, čo sa na byte odohráva. Večné sľuby skladal páter Magda v Sládečkovciach 8. 9. 1985. Za to, že mohol dosiahnuť cieľ svojho povolania – kňazstvo – vďačil Božiemu riadeniu a spolubratovi pátrovi Jozefovi Škodovi, ktorý pomohol zariadiť všetky potrebné náležitosti k vysviacke a tiež povzbudzoval pátra, aby sa nevzdával.

Po vysviacke pôsobil páter ako farár vo farnosti Jánovce pri Poprade. Okrem zvyčajnej pastorácie sa venoval aj cigánskym bratom a sestrám a mal pre nich veľké pochopenie. Pôsobil aj ako duchovný u Milosrdných Sestier sv. Kríža v Haniske. Dlhé roky pôsobil ako nemocničný kaplán tu v Nitre. Záver svojho života strávil v Misijnom dome Matky Božej v Nitre na Kalvárii. Trpezlivo znášal svoje choroby a ochotne sa modlil za svojich spolubratov a za svoju rodinu.

Veľmi miloval kňazstvo, ktoré sa mu dostalo ako dar po mnohých rokoch strádania a prekážok. Pri každej príležitosti hovoril o sv. omši, na ktorej sa zúčastnil, alebo vyjadril ľútosť, ak sa mu pre zdravotný stav nedostalo možnosti koncelebrovať sv. omšu.
Z tohto miesta chcem poďakovať nášmu personálu na 3. poschodí Misijného domu, kde páter trávil posledné roky života a tiež priateľom a príbuzným, ktorí ho navštevovali a pomáhali mu prekonávať chvíle samoty. Ďakujeme Božej prozreteľnosti a klaniame sa jej za neočakávané cesty, akými viedla nášho spolubrata, misionára a kňaza pátra Martina. Ďakujeme tiež všetkým, ktorí na týchto cestách bolí stelesnením Božej prozreteľnosti a vedení Duchom Svätým konali v prospech Božieho kráľovstva aj v živote pátra Martina Magdu.

P. Martin bol pochovaný do zeme na novom cintoríne sv. Cyrila a Metóda v Nitre v mieste odpočinku jeho spolubratov, verbistov.

pripravil: Martin Magda

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.