„Nemal som o Boha záujem.“


Ján Hatina má 35 rokov, je otcom štyroch detí. Je riaditeľom a majiteľom prvej spoločnosti na Slovensku poskytujúcej prepravu osôb/taxislužieb a zároveň kuriérskych služieb.
Ak mám opísať svoju cestu k Bohu, neviem presne určiť deň, kedy som mu úplne uveril a vrátil sa k Nemu. Zdá sa mi, akoby táto cesta bola postupná, po maličkých krokoch. Dokonca ešte aj teraz sa stále učím, ako vernejšie nasledovať Pána a ako správne prežívať život, spoznávať Jeho vôľu.

Veľmi jasne si spomínam na prvé sväté prijímanie a prvú sv. spoveď, aj ako k nám domov počas socializmu chodil kňaz, ktorý ma potajomky pripravoval na tieto sviatosti. Potom sa však moje spoznávanie Boha skončilo. Nemal som záujem o Boha a ani mi nikto o ňom nič nehovoril. Boh neexistoval, bol neznámy, úplné ticho, nepotreboval som ho.
Ako veľmi mi je ľúto ľudí, ktorí nepoznajú Pána. Viem porovnať, aký je rozdiel medzi životom s Pánom a bez neho. Život s Ježišom má zrazu význam, mnohé udalosti človek vníma ľahšie a s ohľadom na večnosť sa mu zdajú prítomné starosti nepodstatné. Človek má väčší pokoj vo svojom srdci, teší sa z maličkostí a nie je otrokom túžob po bohatstve, sláve či uznaní.

Ak pustíme Boha do nášho života, sme zrazu slobodní a s Ním sa dá všetko prekonať. Boh nás neopustí, je stále s nami. Vie, čo prežívame, akí sme a čo potrebujeme. Nikto z ľudí nás nedokáže milovať a pochopiť lepšie ako Ježiš. Nemá žiadne podmienky, ľúbi a dáva bezvýhradne.
Boh sa nedá nájsť, On je Ten, ktorý prichádza sám. Príde tam, kde nájde otvorené srdce a túžbu po pravde, spravodlivosti a láske. Ku mne prichádzal postupne cez mnoho rozličných situácií. Najprv sa ku mne dostali knihy o ezoterizme. Tie ma upútali, ale bolo tam strašne veľa neprávd a nezmyslov. Zlom prišiel, až keď som mal asi 20 rokov. Občas sa vo mne začala objavovať túžba ísť s priateľmi v nedeľu do kostola. Dnes nedokážem presne vysvetliť, prečo som tam začal chodiť. Začínal ma volať Pán?

Neskôr som sa zoznámil so svojou terajšou manželkou, kresťankou. Som presvedčený, že ona sa stala nástrojom Pána na moje obrátenie.
To, čo robil Pán so mnou, bolo úžasné. Spoznával som Evanjelium, kde som nachádzal všetky odpovede na zmysel života. Ježišove učenie je neuveriteľne krásne a pravdivé, vždy som si pomyslel, že toto nemôže pochádzať od človeka. Uveril som, že Ježiš je Boží Syn, pretože myšlienky, ktoré On učil, akoby nepochádzali z tohto sveta. Nebol som až tak fascinovaný zázrakmi, ktoré konal, ale učením o láske a pokoji. Každý, kto chce spoznať Boha, by si mal prečítať evanjeliá Nového zákona a pochopí.

Potom som pocítil túžbu vyznať svoje hriechy a očistiť si srdce pred Pánom vo sv. spovedi. Začal som prijímať Eucharistiu. Ako 23-ročný som prijal sviatosť birmovania. Myslím si, že táto slávnosť ma úplne pripojila k Bohu a toto bol okamih zmeny môjho vnútra. V katolíckom katechizme sa tiež píše, že „birmovanie vtláča do duše nezmazateľný duchovný znak, ktorý znamená, že Ježiš Kristus označil kresťana pečaťou svojho Ducha a obdaril ho mocou z výsosti, aby bol jeho svedkom.”

Pochopil som, aké dary má cirkev. Pred úplným obrátením som si myslel, že netreba chodiť do kostola, prijímať eucharistiu, spovedať sa. Ale aj tu mi Ježiš pomohol spoznať tieto tajomstvá. Dnes si nedokážem predstaviť život bez týchto sviatostí.
Môj život sa radikálne zmenil. Odovzdávam Pánovi každý deň, volám ho do svojich starostí a problémov, urobil som ho Pánom nad všetkým, čo mám. Neustále ho chválim za dobrotu a lásku, ktorú mi prejavuje. Stará sa o potreby mojej rodiny a vždy vie, kedy nám treba pomôcť. Boh je úžasný. Mňa fascinuje, že miluje hriešnikov. Tých, ktorí si uvedomujú svoje hriechy a majú snahu sa zmeniť. I ja som taký.
Ak chce človek spoznať Pána, musí sa modliť. Hovoriť mu, čo cíti, čo potrebuje a za čo je mu vďačný. Treba počúvať Jeho hlas. Počuť sa dá v srdci, vo svedomí. Boh sa k nám prihovára aj cez Sväté písmo. Ja osobne najviac cítim Ježišovu blízkosť po prijatí Eucharistie pri sv. omši. Vtedy ma napĺňa svojím Duchom. Som si istý, že prichádza do môjho srdca, očisťuje ma od mojich hriechov a slabostí, dáva mi silu.

Všetkým ľudom prajem, aby si otvorili svoje srdcia pre Ježiša, On príde. Zmení Váš život. To, čo bolo predtým ťažké bude ľahké, to, čo sa nedalo vyriešiť, bude vyriešené. Do života príde väčší pokoj. Samozrejme, nie vždy bude všetko podľa našich predstáv, ale aj tak môžeme dôverovať najmocnejšiemu a všemohúcemu Kráľovi.
Ja som sa presvedčil o dobrote a láske Boha cez mnoho udalostí môjho života. Ja verím, že je náš milujúci Otec a má nás nekonečne rád.
Skúste a presvedčte sa, aký dobrý je Pán!

– internet –

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.