Prekvapujúca návšteva


11. októbra 2012 začne Rok viery, ktorý vyhlásil Svätý Otec Benedikt XVI. pri príležitosti 50. výročia otvorenia 2. vatikánskeho koncilu. Má prispieť k novej konverzii k Pánovi Ježišovi a k znovuobjaveniu viery, aby všetci členovia Cirkvi boli dôveryhodnými a radostnými svedkami vzkrieseného Pána, schopnými priviesť mnohých ľudí k hľadaniu brány k viere.

K bráne viery v zmŕtvychvstalého Pána Ježiša priviedli našich predkov pred 1150 rokmi sv. Cyril a Metod, naši slovanskí vierozvestovia. Preto lepší začiatok prípravy na Rok viery nemohol lepšie začať ako neočakávanou a prekvapujúcou návštevou ostatkov sv. Cyrila v našej farnosti. Uctili sme si ich s úprimnou vierou, zbožnosťou a vďačnosťou za dar viery v zrozumiteľnej reči, dar písma a povznesenie slovanskej kultúry.

Príchod sv. Cyrila a Metoda k našim predkom sa datuje na rok 863. Vyslal ich cisár Michal III. na žiadosť kniežaťa Rastislava panovníka Veľkej Moravy. So sebou priniesli knihy Svätého písma, ktoré pripravili a preložili z gréčtiny do staroslovienčiny a ktoré boli napísané novou abecedou – hlaholikou, vypracovanou Konštantínom-Cyrilom. Sám pápež Hadrián II. schválil tieto bohoslužobné knihy napísané v zrozumiteľnej reči ľudu.

Sv. Cyril zomrel, keď mal 42 rokov, 14. februára 869 v Ríme. Bol pochovaný v rímskej bazilike sv. Klementa. Brat, sv. Metod, pokračoval v ich úlohe aj po jeho smrti a neskôr začaté dielo, misiu, odovzdáva sv. Gorazdovi a ostatnými žiakom. Sv. Metod zomiera 6. apríla 885. Jeho hrob sa doteraz neidentifikoval.

Prítomnosť ostatkov sv. Cyrila je pre nás výzvou, aby sme pokračovali naďalej v misii, ktorú slovanskí vierozvestovia začali. Aj dnes potrebujeme ohlasovať vieru vo všemohúceho Boha v zrozumiteľnej reči ľudu, aby sme priviedli k bránam viery ľudí, ktorí hľadajú nádej, pokoj a lásku. A toto môžu nájsť len v Ježišovi Kristovi, Božom Synovi, ktorý nás vykúpil svojim veľkonočným tajomstvom. Ako solúnski bratia buďme svedkami vzkrieseného Pána. Nech ich námaha prináša v našich životoch ovocie viery a raz, aby sme mohli byť účastní večnej slávy Toho, ktorého nám zvestovali v zrozumiteľnej reči našich predkov.

Použijem myšlienku z úvodníka predchádzajúceho čísla Spektra: prichádza Tvoj čas, nastupuje Tvoj dych, Tvoje srdce a Tvoj mozog. Práve teraz beží Tvoj čas. Využi ho ako svätí Cyril a Metod.

Mgr. Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.