Smerofky :) – farské spoločenstvo mladých vo Víťaze


Náš zbor Smerofky, v ktorom je hŕstka mladých ľudí z Víťaza, je malé spoločenstvo, ktoré sa pravidelne stretáva na fare. Sme skupinka animátorov, ktorí sa snažia oživiť a spestriť duchovný život vo farnosti ako aj kultúrny život v obci. Hráme a spievame každý tretí piatok v mesiaci na mládežníckych svätých omšiach, spolu s vami aj adorujeme a chceli by sme, aby sa z toho stala menšia tradícia. Okrem toho sa snažíme aj venovať deťom vo farnosti, a to rôznymi aktivitami. Naposledy to bola Dobrá Novina a predtým cez letné prázdniny sme zorganizovali už druhý ročník letného tábora. 9. februára 2013 sme pre deti zorganizovali aj rozlúčkovú diskotéku s fašiangami, ktorá bola zároveň odmenou za ich obetu, ktorú priniesli pri koledovaní.

Ako animátori sa občas zúčastňujeme aj vincentínských víkendov pri sestričkách vincentkách v Košiciach. Ušľachtilé aktivity sestričiek z košickej komunity Spoločnosti dcér kresťanskej lásky svätého Vincenta de Paul sú už niekoľko rokov nasmerované na pomoc najbiednejším. My im občas chodíme s týmito aktivitami pomáhať.

Naposledy sme sa zúčastnili takéhoto vincentínskeho víkendu od 11. do 12. februára 2013. Môžem povedať, že pre nás všetkých, ktorí sme sa na ňom zúčastnili, bol víkend plný emócií a zážitkov. V sobotu sme začali skoro ráno svätou omšou. Po raňajkách sme sa všetci pustili do domácich prác. Vysávanie, umývanie, zametanie, odpratávanie snehu… Bolo to skôr zábavou ako prácou. Niektorí z nás sa vybrali so sestričkami ku bezdomovcom rozdávať polievku, ktorú sestričky pre bezdomovcov varia každý deň. Potom nás už čakal nabitý program. Hlavnou úlohou dňa bolo priniesť radostnú zvesť aj starým osamoteným a chorým ľudom do domovov dôchodcov. Tam, kde nás prijali, sme koledovali, vinšovali a ohlasovali radostnú zvesť. Úsmevy a plač všetkých tých starých ľudí nám boli vďakou za všetko. Od starkých sme si vypočuli veľa príbehov, príbehov o ich živote a občas aj o túžbe byť so svojimi dospelými deťmi, ktoré ich často kvôli svojmu životnému štandardu „odkladajú“ do starobincov. Niekedy je to však ťažká choroba, ktorá donúti ich deti k takémuto riešeniu. Spievali a koledovali sme v štyroch takýchto zariadeniach. Chodili sme od izby k izbe, no veru stálo to za to. Do kláštora sme sa vrátili vyčerpaní, no plní úžasných pocitov, o ktorých sme sa rozprávali. Ku večeru nás ešte sestra Caritas poprosila, či by sme im ľudovú scénku, ktorú možno poznáte z Dňa matiek vo Víťaze, nezahrali všetkým sestričkám z kláštora. Hoci vyčerpaní, niektorí skoro aj bez hlasu z celodenného spievania, sme to predsa len zahrali. Všetci sme sa nasmiali až-až.

Na druhý deň nás už čakal ďalší program. Bola to mládežnícka omša a spomínané ľudové vystúpenie s názvom „Na vohľedi“ vo väzenskej kaplnke Košice-Šaca. Museli sme spĺňať prísne bezpečnostné predpisy a akcia bola plánovaná dlho vopred. Po vstupe a pri prechádzaní po dvoroch samotnej väznice nás opantali trochu zvláštne pocity, ale po príchode do kaplnky napätie zmizlo. Pripravili sme sa a po príchode väzňov do kaplnky sa svätá omša mohla začať. Potom prišla na rad už spomínaná ľudová scénka o dedinskom živote dvoch rodín, ktorých matky chcú svoje dcéry silou mocou vydať za bohatého, no trochu prihlúpleho junáka Kuba. Je to naozaj vtipné vystúpenie, v ktorom naši animátori vystupujú a spievajú, dovolím si povedať, ako skutoční herci :-). Väzňom sa to veľmi páčilo a bolo to vidno nielen z ich úsmevov, ale aj odozvy.

Po príchode do kláštora nás čakal výborný obed a bol už najvyšší čas pobrať sa domov. Všetkých nás predsa čakali aj školské povinnosti. Bol to naozaj ďalší víkend plný pocitov a zážitkov, na ktoré nikto z nás určite nezabudne.
Veľká vďaka patrí sestrám vincentkám nielen za ich obetavú službu ľudom, ale aj za to, že nám umožňujú pomáhať im pri takýchto dobročinných akciách, a tým spestriť život nielen ľudom, ktorým pomáhame, ale aj samým sebe.

Ďakujeme aj všetkým vám, ktorí nás podporujte v našej túžbe aktívne sa zapájať do života vo farnosti. Vám, ktorí viete oceniť našu snahu priniesť niečo nové. Našu snahu spievať, adorovať, koledovať, snahu venovať sa deťom.

Tomáš Magda ml.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.