Ahoj deti!


Určite ste si už všimli a aj ste si uvedomili, že k nám prišla jeseň. Oficiálne sa začala 23. septembra o 11:05, kedy nastala jesenná rovnodennosť. To znamená, že deň aj noc boli vtedy na celej Zemi rovnako dlhé.

September, mesiac školákov a horskej turistiky vystriedal október, ktorý so sebou priniesol zber úrody a hodovanie spojené s ďakovaním Bohu za tohtoročnú úrodu. Jesenné mesiace sú pre roľníkov a pastierov obdobím, kedy sa im zúročuje ich celoročná práca. Mnohí z vás ste určite svojim rodičom taktiež pomáhali so zberom úrody vo vašich záhradách. Ovocie ako jablká, hrušky alebo mnoho druhov zeleniny ako cibuľu, mrku, petržlen. Jednoducho všetko, o čo sa vaši rodičia museli starať a čomu venovali veľa času, sa im teraz odvďačilo bohatou úrodou.

Okrem úrody jeseň so sebou prináša aj prírodu plnú farieb. Úžasná paleta farieb od výmyslu sveta, ktorou nám sám Pán Boh ukazuje svoju nádheru. Stačí sa vybrať na prechádzku, otvoriť oči a vnímať úžasné spektrum farieb od žltej cez oranžovú až po ohnivočervenú, ktoré určite vyčaria úsmev na vašej tvári.

Možno ste si všimli a možno ani nie, že teraz v jeseni 2. októbra sme mali v Cirkvi aj spomienku na svätých anjelov strážcov. Anjel strážca je nebeský duch, ktorého nám pridelil sám Pán Boh, aby na nás dozeral počas nášho života tu na Zemi. Jeho úlohou je nás viesť k dobrým myšlienkam, skutkom a slovám a chrániť nás od zlého. Náš strážny anjel však nie je všemohúci, nemôže ovplyvňovať náš rozum, ani našu vôľu. Môže pôsobiť iba nepriamo na naše myšlienky a predstavy.

Nech si už akokoľvek sám a opustený, on je stále s tebou. Modlí sa s tebou, predkladá tvoje modlitby Bohu a prosí za teba. Ak si smutný, on smúti s tebou, ak si šťastný, teší sa s tebou, a ak plačeš, určite ťa objíma.

Sám Pán Ježiš hovorí v evanjeliu: „Ich anjeli v nebi ustavične hľadia na tvár môjho Otca, ktorý je na nebesiach“.
V knihe Žalmov sa zasa píše: „Nestihne ťa nijaké nešťastie a k tvojmu stanu sa nepriblíži pohroma, lebo svojim anjelom dá príkaz o tebe, aby ťa strážili na všetkých tvojich cestách“ (Ž 91,10-12).

A preto, kamaráti, nech sa už cítite akokoľvek sami, vedzte, že vždy je pri vás váš anjel strážny, ktorý nad vami bdie a pomáha vám prekonať diablove nástrahy a prekážky.

Úloha: Vyrieš tajničku a zisti, aké je najkrajšie meno pre Boha!


1. ihličnatý strom
2. meniny má 4. 11.
3. ovocný strom
4. tvoj strážny…
5. dopravný prostriedok
6. radi lížeme
7. slovo súhlasu
8. to, do čoho rybári chytajú ryby
9. časť nohy
10. tretí mesiac v roku

Tomáš Magda ml.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.