Ahoj deti!


Čas plynie ako voda a vy už máte za sebou aj krásne jesenné prázdniny. Počasie počas nich vám naozaj prialo a tak verím, že ste si oddýchli a načerpali síl. Určite ste nezabudli ani na vašich príbuzných zosnulých a boli ste sa za nich pomodliť a zapáliť im sviečku na hroboch.

A čo vlastne sviatok Všetkých svätých predstavuje alebo pripomína?

V tento deň si naša katolícka cirkev pripomína svätých, ktorí viedli čistý a pravý kresťanský život a ktorí zomreli vo viere v Ježiša Krista. No nespomíname si len na svätých, ktorých mená sú zapísané v kalendári, ale aj na našich príbuzných, ktorí neboli vyhlásení za svätých, ale snažili sa žiť čestným životom a konať dobro. Cieľom každého jedného z nás je stať sa svätým, aby sme mohli žiť s Bohom v nebi.

Na tento sviatok nadväzuje 2. novembra Pamiatka zosnulých, ľudovo nazývaný Dušičky. V tento deň sa takisto modlíme a spomíname na našich zosnulých, navštevujeme cintoríny a zapaľujeme sviečky. Taktiež sa konajú modlitby za nenarodené deti alebo aj pochody za život.

Vieš, ktorú sväticu si budeme pripomínať 22. novembra?

Jej meno ti neprezradím. Dozvieš sa ho, ak vylúštiš tajničku. Môžem ti ale povedať, že je to mučeníčka, ktorá je patrónkou hudobníkov. Nevieme o nej však veľa. Legendy hovoria o tom, že zatiaľ, čo hrali organy, ona si spievala vo svojom srdci iba pre Pána. Medzi jej atribúty, teda znaky, patrí ľalia, organ, lutna a palma. Už tušíš, o kom je reč?

Krížovka



1. keď ju krájaš, slzia ti oči
2. meno, mesto, zviera, …
3. žlté a kyslé ovocie
4. rozprávková bytosť
5. futbalová …
6. okrasný ihličnatý strom, ker
7. meno dievčatka z krajiny zázrakov

Tomáš Magda ml.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.