Ustavične sa radujte v Pánovi!


Cirkev je povolaná prinášať do sveta autentickú a trvalú radosť. Túžba po radosti je vtlačená v hĺbke ľudskej bytosti. Za bezprostrednými a pominuteľnými potešeniami hľadá naše srdce hlbokú, plnú a trvalú radosť, ktorá môže dať životu chuť.
Každý deň nám Pán ponúka toľko obyčajných radostí: radosť zo života, z krásy prírody, z dobre vykonanej práce, zo služby, z úprimného a čistého priateľstva, pekné okamihy z rodinného života, objavenie vlastných schopností a dosiahnutie dobrých výsledkov, ocenenie od druhých, pocit, že sme pre blížneho užitoční, získavanie nových vedomostí štúdiom, objavovanie nových horizontov cestovaním, možnosť robiť si plány do budúcnosti, aj skúsenosť z čítania nejakej knihy, obdivovania vrcholného umeleckého diela, počúvania a hrania hudby, či pozerania filmu v nás môžu vyvolať pravú a skutočnú radosť.

V skutočnosti všetky autentické radosti, tie malé každodenné i tie veľké radosti života, majú svoj pôvod v Bohu, pretože Boh je spoločenstvom večnej lásky, ktorá neostáva uzatvorená v sebe samej. Boh chce, aby sme mali účasť na jeho božskej a večnej radosti. Táto nekonečná Božia láska ku každému z nás sa naplno prejavila v Ježišovi Kristovi. V ňom sa nachádza radosť, ktorú hľadáme. Zo stretnutia s Ježišom sa vždy rodí veľká vnútorná radosť. Kresťan nemôže byť smutný, pretože stretol Krista, ktorý dal za neho život.

Svätá Terezka napísala: „Ježišu, milovať ťa je mojou radosťou“. Radosť je úzko spätá s láskou. Láska plodí radosť. Ak chceme zakúsiť radosť lásky, musíme byť veľkodušní, neuspokojiť sa s minimom. Venujte sa štúdiu, rozvíjajte svoje talenty a dávajte ich už odteraz do služby blížnym. Hľadajte spôsob ako prispieť k spravodlivejšej a ľudskejšej spoločnosti tam, kde sa nachádzate. Nech je celý váš život vedený duchom služby a nie túžbou po moci, materiálnom úspechu a peniazoch.

Chcem Vás povzbudiť, aby ste boli misionármi radosti. Nemôžeme byť šťastní, ak ostatní nie sú šťastní: o radosť sa treba deliť. Choďte a povedzte iným mladým ľuďom o vašej radosti z toho, že ste našli cenný poklad, ktorým je sám Ježiš. Radosť z viery si nemôžeme nechávať pre seba: ak si ju chceme uchovať, musíme ju odovzdávať ďalej.

Je vašou úlohou, aby ste ukázali svetu, že viera vedie k šťastiu a k pravej, plnej a trvácej radosti. Vy musíte ako prví svedčiť o radostnej a šťastnej podobe viery. Prinášajte ju do svojich rodín, škôl a univerzít, na pracoviská a do priateľských spoločenstiev, v ktorých žijete. Uvidíte, aká je nákazlivá.

z príhovoru Svätého Otca Benedikta XVI. k mladým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.