Deti viete, čo je:

1. konsekrácia?
a) premenenie chleba a vína na Telo a Krv
b) označuje vysvätenie niekoho za biskupa
c) niektoré sväteniny sú konsekrované (pri ktorých sa užíva posvätný olej a ktoré obyčajne biskup, napr. konsekrácia kalicha, konsekrácia kostola a pod.)

2. cingulum?
a) nádoba, v ktorej sú hostie
b) nádobka na víno, z ktorej sa vylieva víno do kalicha pri sv. omši
c) pás alebo povrazec, ktorý sa používa pri bohoslužbách, aby si ním duchovný upravil albu, alebo povraz na rehoľnom rúchu

3. krizma?
a) zmes olivového oleja a balzamu (krizmu svätí biskup na Zelený štvrtok, používa sa pri krste, birmovke, biskupskej vysviacke, svätení oltára, kalicha, zvonov a krstnej vody)
b) zmes vody a vína

c) oltárny kríž

4. adorácia (klaňanie, patrí jedine Bohu – svätým patrí úcta)?
a) bozkávanie kríža
b) umývanie nôh pri bohoslužbe na Veľký piatok
c) klaňanie sa (Bohu)

Odpovede na tieto otázky, ku ktorým môžete pripísať, čo vám dáva prítomnosť Ježiša vo vašom srdci, odovzdajte označené menom do krabice v kostole. Tešíme sa na ne! A rozlúčime sa s úsmevom: Babka prišla do kostola s päťročným vnukom a posadila si ho v lavici vedľa seba. Všimla si, že chlapec uprene pozeral na červené svetlo pred oltárom, až sa naraz opýtal: „Babka, a kedy už prepnú ten semafor z červenej na zelenú?“

Požehnané dni vám praje Eva

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.