Čo to je Svetový deň mládeže?

Svetový deň mládeže je púťou mladých, je to festival stretnutí a jednoty. Pozvanie je adresované mladým celého sveta. Zmyslom Svetového dňa mládeže je naplniť výzvu Svätého Otca Jána Pavla II. – výzvu na novú evanjelizáciu, ktorá sa má dotknúť aj mladých. Svetový deň mládeže dáva mladým príležitosť objaviť v skúsenosti spoločného putovania, modlitieb a chvál „mladé a moderné tajomstvo Cirkvi.“

Svetové dni mládeže sa rodili postupne a spontánne. Rok 1983 bol vyhlásený za Svätý rok. Na 11. – 15. apríla 1984 pápež Ján Pavol II. pozval mladých z celého sveta do Ríma. Mladí ľudia spolu s pápežom uvažovali o radosti, slobode a láske; dni plné povzbudení a rozhovorov. Pri tejto príležitosti daroval 22. apríla 1984 Svätý Otec mladým veľký drevený kríž. Chcel, aby sa kríž Svätého roka stal znamením lásky Boha k mladým ľuďom na celom svete. Na kríži sa nachádza nápis: „Neste ho po zemi ako znamenie lásky Pána Ježiša k celému ľudstvu a ohlasujete všetkým, že vykúpenie a spása je len v Kristovi zomrelom a zmŕtvychvstalom.“ Odvtedy tento kríž obišiel takmer celý svet, bol prítomný na všetkých ďalších svetových stretnutiach mládeže. 20. decembra 1985 Sv. Otec spolu s kolégiom kardinálov rozhodol, že Kvetná nedeľa sa bude každoročne sláviť ako Deň mládeže. Od roku 1985 do roku 2004 sa slávilo 19 Svetových dní mládeže.

-re-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.