Súťaž farských časopisov má nových víťazov

Víťazmi 2. ročníka súťaže farských časopisov FAČA 2005 sa v kategórii farských časopisov stal dvojmesačník kubínskych katolíkov Farský list a v kategórii seminaristických časopisov časopis nitrianskych bohoslovcov Gorazd. Vyhodnotenie a slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo 27. augusta na pôde Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku v rámci 8. letného žurnalistického seminára. Súťaže sa zúčastnilo 20 farských časopisov, ktoré boli hodnotené predovšetkým podľa štruktúry, obsahu, témy, štylistiky, grafickej úpravy a polygrafického spracovania. Členmi poroty boli šéfredaktor Katolíckych novín a hovorca Konferencie biskupov Slovenska Marián Gavenda, šéfredaktor časopisu Obrana Pavol Vitko, redaktor Katolíckych novín Tomáš Hupka a redaktorka denníka SME Barbora Tancerová. Účastníkom súťaže poskytli okrem hodnotenia aj konkrétne rady a odporúčania. Zdôraznili najmä to, že časopis má popri kresťanskej formácii veľkou mierou prispievať vo farnosti k pocitu spolupatričnosti, vzájomnej ústretovosti, chuti spoločne pristupovať alebo podieľať sa na riešení problémov, prezentovať úspechy a zámery a podobne. V rámci spravodajstva a publicistiky by mal odrážať v prvom rade život vo farnosti, čím sa uskutočňuje samotná formácia. Je tu však aj kresťanská formácia prostredníctvom teologických úvah, polemík, prednášok či analýz. Farský časopis je aj kronikou farnosti a preto v ňom majú miesto oznamy o krstoch, pohreboch a prijatých sviatostiach manželstva.
Časopis Spektrum sa v rámci tejto súťaže umiestnil na 5. mieste. Porotcovia vyzdvihli hlavne aktívne zapájanie farníkov do jeho tvorby prostredníctvom príspevkov, ktoré zachytávajú rôzne udalosti či životné skúsenosti. „Celkovo možno podčiarknuť, že časopis má veľmi dobrý svieži jazyk, kultivovanú grafiku a vidieť, že je robený s láskou, aj s veľkou dávkou profesionality“, povedal jeden z členov poroty.
Na záver je vhodné zdôrazniť jeden citát. Sú to dve slová Jána Pavla II. Poznáme ich všetci: „Nebojte sa!“ Nebojme sa teda vydávať svoj farský časopis a pri jeho zostavovaní využívať pestrú žánrovú paletu, svieži jazyk a optimizmus prameniaci z našej viery.

Gabriela Magdová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.