Naše duchovné cvičenia

V dňoch 16. až 19. 2. 2006 sme si vykonali duchovné cvičenia v Exercičnom dome sv. Ignáca v Prešove, ktoré viedol páter Humbert Virdzek a pani Marta Uchálová z Inštitútu Nepoškvrneného Srdca Panny Márie z Košíc.

Hneď na úvod sme boli oboznámení s programom. Ako je potrebný vzduch na dýchanie, tak je v duchovných cvičeniach potrebné tzv. „silencium“ – úplné ticho – pomáha človeku vniknúť do svojho vnútra, rozoznať pravdu od nepravdy a podľa poznanej pravdy žiť a stať sa novým človekom.
Cez tieto požehnané dni sme sa zamýšľali nad témou „Večeradla s Pannou Máriou“ za prítomnosti Pána Ježiša v Eucharistii.
Náš denný program sa začínal rannými chválami a modlitbou Anjel Pána. Čas od raňajok po obed vypĺňala rozjímavá modlitba sv. ruženca všetkých štyroch tajomstiev, ako si to želala Panna Mária vo Fatime.
Poobede sme opäť pokračovali modlitbami sv. ruženca vo večeradle s Pannou Máriou a sv. omšou. Medzitým sme mali prednášky z knihy proroka Izaiáša, ktoré viedol páter Humbert a pani Marta. Povzbudzovali nás aj k rodinným a detským večeradlám. Pripomínali nám, že sa nemáme nechať odradiť od večeradiel, ktoré za pomoci Panny Márie si vykonávame už 10. rok, hoci boli aj útoky zvonku. Zdôraznili nám ich hlavnú myšlienku: víťazstvo Nepoškvrneného Srdca Panny Márie – druhé Turíce. Našou úlohou je modlitba sv. ruženca, zasvätenie sa Panne Márii a žiť podľa zasvätenia. Rozoberali nám aj čítanie z Modrej knihy, kde nás Panna Mária cez otca don Gobiho napomína, aby sme sa modlili za kňazov, ktorí sú tak veľmi skúšaní.
Večer sme zakončievali večernými chválami a osobitným eucharistickým požehnaním, ktoré sme prežívali s plným dojatím a slzami v očiach. Program pokračoval cez noc až do rána tichou adoráciou, kde sme sa všetci vystriedali.
V sobotu počas celého dňa sme mali možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia a tak si vykonať generálnu sv. spoveď, ktorá je vyvrcholením duchovných cvičení.
Nakoniec v nedeľu ako poďakovanie sme zaspievali Te Deum a dostali sme záverečné požehnanie.
Občerstvení po chutnom obede a plní duchovných zážitkov sme sa vrátili domov. Čo nám to dalo?
„Nie je to svätuškárstvo, to je reálna pravda života.“

Alžbeta Uličná, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.