ROZHOVOR Jiří Zmožek

Na pozvanie nášho duchovného otca zavítal do našej farnosti skladateľ, hudobník a spevák Jiří Zmožek – autor pesničiek, ktoré svojho času interpretovali Karel Gott, Hana Zagorová alebo Michal Tučný, dnes zanietený evanjelizátor.

Spolu so zaťom Igorom Mamojkom predstavili v nedeľný podvečer deťom nahrávku Maličký a po nej dospelým novinku Galilejskí rybári, doplnenú piesňami z albumov Nové písně, Nesem vám požehnání či Andělé.
Ako by ste sa predstavili ľuďom, ktorí ešte neboli na žiadnom vašom vystúpení?
Takéto predstavenie je najlepšie na cédečkách a kazetách „Jiří Zmožek na rádiu Lumen“, tam som povedal všetko. Je na nich trikrát 80 minút môjho osobného rozprávania. Pretože predstaviť v takom krátkom rozhovore môj divoký, pestrý život až po obrátenie a celú evanjelizačnú činnosť, to by bolo veľmi rozsiahle. Čo k tomu dodať? Narodil som sa na Morave, žil som v rodine, ktorá bola v podstate neveriaca. Jednu babičku som mal protestantskú, druhú komunistickú, takže som mal už od začiatku pestrý život.
Ako sa pozeráte spätne na obdobie, keď ste písali hity pre známe osobnosti?
Vôbec sa na to už nepozerám, vôbec sa tým nezaoberám. Často si ani nepamätám, čo som napísal. Bol som v Norimberku u jednej ženy, ktorá má na platniach asi všetky moje nahrávky. Vždy vytiahla nejakú platňu a povedala, „to ste tiež napísal vy“. Ja som sa tomu čudoval a ona mi stále púšťala nejaké pesničky, ktoré som napísal… V starom živote som napísal okolo 500 piesní a asi 100 z nich boli veľké hity, ktoré sa hrávali od rána do večera. Dnes si na to ani nespomeniem. Ako hovorí Pán Ježiš, „kto stojí za pluhom, nech sa už neobzerá späť“. Takže keď už pracujeme na Božom diele, nemáme sa pozerať na takéto veci … Na druhej strane hovorí Pán Ježiš o zákonníkoch, že „dobrý hospodár vyberá zo starých vecí to dobré“. Keď som dnes zaspieval pesničku Lásko, moja lásko, videl som, že srdcia ľudí boli naladené presne na tú lásku, ktorú vlastne priniesol Pán Ježiš.
Mohli by ste popísať vaše obrátenie?
Uskutočnilo sa vo dvoch fázach. V roku 1971 som počul kázeň, ako Pán Ježiš prišiel k rybníku Betsaida a to ma hrozne zasiahlo. Nevedel som, že obrátenie znamená obrátenie ku Spasiteľovi v mene Spasiteľa, že keď vyznám Pána Ježiša svojimi ústami, tak to spasenie vlastne vyjde z obrátenia v Kristu Ježišovi. Prijatie obety na kríži, prijatie obety Jeho krvi a hlavne Ducha Svätého, ktorý prináša oslavu, oslavuje Pána, oslavuje Ježiša – to všetko boli veci, ktoré som v tej dobe nevedel. Ale potom som v roku 1994 prešiel veľkou krízou. Osobnou, rodinnou, finančnou, manželskou a všetkými vecami, ktoré boli veľmi ťažké. Ale urobil som radikálne rozhodnutie, kričal som do neba a vravel: „už nechcem žiť takýto život“. To bolo to obrátenie – už nechcem žiť ten život, chcem žiť nový život s Kristom.
Vyplynulo z toho automaticky, že budete ako hudobný skladateľ a textár robiť evanjelizačné piesne?
Nad tým som nikdy nerozmýšľal, tie piesne som začal písať spontánne. Uchýlil som sa na jednu faru v Českom Tešíne, starala sa o mňa manželka tamojšieho evanjelického farára a ja som tam tri týždne nahrával a písal. V tej dobe som sa od skladania veľmi izoloval, veľa som sa modlil, bol som tak trošku v celibáte. Vtedy ma manželka vyhlásila za blázna a odmietla so mnou žiť. Uvedomujem si, že som vtedy tú izoláciu potreboval, aby som vytvoril veci, ktoré spievam dodnes. Mnoho pesničiek som písal v izolácii, keď som žil trošku iný život, iba pre Pána.
Niektoré piesne s vami nahrala manželka, hrať a spievať chodí teraz s vami zať. Obrátila sa postupne aj celá rodina alebo boli veriaci už predtým?
Celá tá genéza je veľmi zložitá, podstatu som vysvetlil na spomínaných nahrávkach. Deti sa obrátili, ale ako som povedal, rodina sa rozdelila a ja som ostal sám. Trvalo to osem rokov. Bolo to ťažké, ale vďaka Bohu, že mi pripravil nové manželstvo, lebo som prechádzal takou krízou, že to smerovalo takmer k ukončeniu života. Teraz žijeme všetci v komunitnom dome. Je nás vlastne osem, chválime, spievame, nahrávame a veľa koncertujeme … Máme evanjelizačný tím. Vďaka Bohu, že je to v súčasnej dobe tak veľmi intenzívne a že medzi tými, ktorí žijú priamo v dome, nie je nikto taký, kto by mohol  s ostatnými fungovať len vlažným spôsobom alebo bez zapálenia. Ale vždy tomu tak nebolo. Než som založil túto novú Božiu rodinu, tak to bolo trochu podobné situácii Pána Ježiša, keď ho jeho príbuzní vyhlásili za blázna.
Posledné dve vaše nahrávky sú naspievané po slovensky. Čo vás pri tom oslovilo?
Na jar 2005 sme nahrali titul Maličký. Naspievali ho slovenské deti. Dve pesničky tam má 19-ročný Michal Slováček zo Skalice, zvyšok spievajú deti. A na jeseň sme nahrali album Galilejskí rybári, robili sme ho vlastne na Vianoce. Spievame mnoho slovenského repertoáru. Aj predtým, ako sme vydali tieto nahrávky, sme spievali po slovensky a tak z toho spontánne vyplynulo, že ľudia chceli, aby sme po slovensky spievané piesne aj nahrali. Mne to ani nenapadlo, že by som mohol nahrávať po slovensky, ale keď to bolo v srdciach slovenských veriacich, tak sme to veľmi radi urobili.
Na záver by som chcel poďakovať vášmu duchovnému otcovi za pozvanie:
„Drahý p. Oliver! Pozdravujem Vás v mene Pánovom. Veľmi chcem ešte raz poďakovať Vám i všetkým vašim farníkom. Teším sa, že sa ešte niekedy stretneme“.
V Ježišovej láske Jiří Zmožek

upravil: MM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.