Sestra v akcii 2

„Aké krásne je vidieť človeka, ktorý nie je naviazaný na nijaké hmotné dobro, ktorý je ochotný na akýkoľvek skutok čnosti a lásky a zároveň vyrovnaný v akejkoľvek skúške, v úteche i v trápeniach, len aby sa plnila Božia vôľa“.
(sv. František Saleský)

Pred časom sme dostali správu o úmrtí sr. Márie Salome Kočišovej, jednej z našich rodáčok žijúcich v brnenskom kláštore sestier III. rádu sv. Františka. Pán života si ju povolal k sebe po niekoľkoročnej chorobe. My, ktorí sme ju mali možnosť stretnúť, si pamätáme na jej nezabudnuteľný humor a túžbu po aktívnom rehoľnom živote.
Možnože ste si všimli pri vkladaní svojho milodaru „do zvončeka“ takú modrú krabičku. To je jeden z výrobkov, ktoré sr. Salome s láskou vyrábala. Takéto krabičky vyrábala aj na „prádilka“ – purifikatóriá pre novokňazov, ale aj pre farnosti po celom Česku a Slovensku.
Spomienka na sr. M. Salome
Bol 2. január 1922, keď sa v rodine chudobného stolára Michala Kočiša narodilo v poradí tretie dieťa – dcéra Mária. Po nej prišlo na svet ešte šesť súrodencov a rodičia sa mali čo obracať, aby uživili deväť detí.
Po neľahkom detstve sa 14-ročná Mária rozhodla pre život ďaleko od rodiny a nastúpila do kláštora Milosrdných sestier v Brne. Tam ukončila zdravotnú školu a po tvrdej príprave plnej odriekania a chudoby zložila večné sľuby a stala sa rehoľnou sestrou Kongregácie milosrdných sestier III. Rádu sv. Františka pod ochranou Sv. rodiny, kde prijala rehoľné meno Salome.
Sr. Salome ako zdravotná sestra pracovala v nemocnici v Brne, neskôr v Jihlave ako inštrumentárka na operačnej sále. Bola to práca náročná a ťažká, ale plná lásky k blížnemu, milosrdenstva, viery a pokory. V časoch komunistickej totality a prenasledovania boli všetky kláštory zrušené a rehoľné sestry rozdelené do rôznych ústavov a domovov dôchodcov. Aj Salome bola „prevelená“ do Domova dôchodcov najprv v Mirošove a potom v Rokytnici nad Jizerou, kde sa s láskou starala o nevládnych starčekov a starenky. Po nežnej revolúcii v roku 1989, sa rehoľné sestry mohli vrátiť do kláštorov. Sr. Salome nastúpila svoju službu Bohu aj ľuďom na farskom úrade vo Vranove u Brna. Aj napriek vážnym zdravotným problémom pracovala až do vysokého veku.
Posledné roky svojho života prežila v kláštore v Brne, kde 4. marca 2006 zomrela vo veku 84 rokov. Posledná rozlúčka sa konala 8. marca v kostole Svätej rodiny v Brne.
Sr. M. Salome prežila v rehoľnej službe 70 rokov, bola poslušnou služobnicou Kristovou, obetavým a láskavým človekom. Kto ste ju za života poznali, spomeňte si na ňu v tichej modlitbe.

-mo-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.