Trampoty v manželstve

Čo musia mať manželia?
– dobrú hlavu, pretože ju často stratia,
– dobré zuby, pretože musia často kadečo prehrýzť,
– dobrý chrbát, pretože toho musia často veľa uniesť,
– dobrý žalúdok, pretože musia často stráviť tvrdé sústa,
– dobré nohy, pretože ich často tlačia topánky hneď na mnohých miestach.
Jednoducho trpezlivosť patrí k hlavnej výzbroji, ktorú si manželia
nesmú zabudnúť vziať so sebou na spoločnú životnú cestu.
V. Muž má byť hlavou rodiny
„Bratia, vyznamenajte sa v diele lásky!“
Túto výzvu svätého Pavla apoštola si vezmime dnes ako výzvu všetkým mužom, aby boli ozajstnou hlavou rodiny. Už sme si povedali a uvažovali sme o manželstve z lásky alebo z rozumu. A usúdili sme, že od toho – na počudovanie – úspech manželstva tak veľmi nezávisí. Rozhodujúce je, či v čase zasnúbenia majú obaja snúbenci pevnú vôľu založiť trvalý manželský zväzok. Či sú ochotní a schopní opustiť svojich rodičov, kamarátov, partie a priľnúť k svojmu budúcemu manželskému partnerovi.
Apoštol Pavol tento vzťah manželov vedel vyjadriť obyčajným a jasným spôsobom, keď povedal, že „hlavou ženy je muž a hlavou muža je Kristus“ (1 Kor 11,3). A na inom mieste hovorí, že muži majú milovať svoje ženy, ako si Kristus zamiloval cirkev“ (Ef 5,25). Toto tvrdenie, že muž má byť hlavou ženy, znie dnešnej mladej generácii priam provokačne. „Aká hlava? Rovnosť, vo všetkom rovnoprávnosť, tak to predsa má byť!“ Takto uvažujú mnohí, ktorým sv. Písmo nič nehovorí.
Autorka príručky „Malá škola lásky“ k tomu píše: Súčasný mladík u nás nemá ani poňatia, čo znamená muž ako HLAVA. Od detstva sa totiž okolo vás, mládenci, točili samé ženy. Doma mamička, potom ženy v jasliach, v škôlke, napokon aj v škole, teda všade ženy. Snáď až na základnej vojenskej službe ste stretli pár chlapov, ale veľmi to nepomohlo, pretože vojaci sú vojaci a tam pocit „hlavy“ mladý muž nezíska. Čo tým Biblia sle­duje, keď mužom – snúbencom ukladá, aby boli HLAVOU rodiny? Toto musí teda dnešný mládenec najprv poznať a postupne v sebe objaviť. Už z biológie vieme, že všetky orgány tela sú veľmi dôležité. Veď aj malíček na nohe chýba, keď oň prídeš. Robí to problém pri stabilite, aj pri chôdzi. Ale telo má dve centrá, bez ktorých niet života. A je to – hlava a srdce. Tam sa rodia myšlienky, radosť, strach, láska, nápady, ale aj hriech. Hlava vie o všetkom, čo robí telo. Hlava súhlasí, varuje alebo niekedy privrie oči.
Ak má byť muž hlavou svojej ženy, potom sa tým nemyslí, že sa stane despotom, ktorý len rozkazuje, prikazuje a nechá sa obskakovať. Naopak, tvoja žena nech je súčasťou teba samého. Jej radosti sú tvojimi radosťami, jej starosti sú tvojimi starosťami. Ako jej hlava budeš všetky jej ťaž­kosti nielen vnímať, poznať, ale aj pracovať na ich odstránení. Vzorom tvojej starostlivosti o ženu ti má byť Kristus a jeho starostli­vosť o cirkev. Keď sa pozrieš na cirkev v priebehu stáročí, zistíš, že mu nebola vždy ideálnou „manželkou“. V rôznych dobách sa prejavovala všelijako – hádavo, apaticky, bojovne, ľúbezne, ziskuchtivo, ale aj zbabelo. Ale Pán sa nerozvádza. Vždy jej dáva dôveru, obetuje sa a znova ju posväcuje.
Aj ty v prvom roku manželstva spoznáš na svojej žene vlastnosti, chyby, ktoré si počas známosti nevidel. Vystrašení a nezrelí chlapci utekajú od ženy domov k mamičke. Ak si správny muž, budeš mať naďalej rád svoju ženu kvôli dobrým vlastnostiam, ktoré si si u nej obľúbil, keď si s ňou začal chodiť. Ak si muž, budeš jej dôverovať, že bude so svojimi chybami bojovať, že sa ich časom zbaví, keď ty budeš pri nej vždy verne stáť na verejnosti i v kruhu rodiny. Ak si muž a hlava rodiny, potom budeš stáť pri svojej žene neochvejne ako Kristus pri svojej cirkvi. Keď v tejto skúške neobstojíš a postavíš sa za svojich príbuzných – mamičku, sestry – proti svojej že­ne, prehral si u nej, pripravil si sa o jej dôveru. Ty sám by si tak zasial do srdca svojej ženy nevraživosť voči tvojim príbuzným, a to by nikdy nemalo byť. Neostýchaj sa dávať stále všetkým ľuďom a všade najavo, že tvoja žena je ti skutočnou oporou, a tou najprvšou. Uvidíš, ako v takom ovzduší dôvery bude tvoja manželka prekvitať.
Ako hlava rodiny sa má muž prejaviť aj v hospodárení s peniazmi. Hovorí sa, že peniaze hýbu svetom, mohli by rozhýbať aj tvoje manželstvo. Dohod­núť sa na hospodárení s peniazmi sa majú už snúbenci, keď spolu chodia. Ak si nevnesiete do používania peňazí poriadok, rozvráti vás to. Vo väčšine domácností drží rodinnú pokladnicu pevne v rukách žena. Mu­žom potom zostáva vykladať si trápne vtipy, ako robia po výplate stojku. To je pre kresťanských manželov nedôstojné. Manželia sa majú dohodnúť a rozdeliť si finančné starosti, aby túto nepopulárnu zodpovednosť nenies­la len sama žena. Majú si urobiť obálky: nájomné, inkaso, domácnosť, obleče­nie, daná 1 rezerva. Vládu nad tou najtučnejšou obálkou – domácnosť – má mať žena a nikto sa do jej hospodárenia nemá starať. Správu ostatných obálok má mať na starosti hlava rodiny – muž. Tak je to spravodlivé a pre obidvoch dôstojné. Veľmi sa tým uľahčí žene a muž získa na autorite v rodine.
Pre úspech manželstva chcem odporučiť dvoch výborných pomocníkov: tým prvým je spoločná chvíľka večernej modlitby. Zaveďte si ju. Keď doká­žete jeden pred druhým, obidvaja spolu, predkladať radosti a starosti dňa Pánovi, pomôže vám to vyjasniť a uniesť všetky situácie. Božia láska bude vždy s vami a nebudete na nič sami („Bezo mňa nemôžete nič urobiť!“).
Druhým pomocníkom vášho manželstva je spoločnosť, dobrá partia niekoľkých ďalších párov veriacich mladých manželov, ktorí vykročili na rovnakú cestu. Schádzajte sa, pomáhajte si skutkom, ale hlavne radou a s humorom. So smiechom si overujte svoje omyly – nie pre výsmech, ale pre radosť a po­učenie. Ale je tu jedna dôležitá vec: ty – muž – svoju ženu nikdy v spoločnosti nezosmiešňuj, nehaň a neohováraj ju, že nevie uvariť knedľu. Ukáž, že ju máš rád takú, aká je (aj bez tej knedle). A v takejto chvíli ťa žena príjme za svoju hlavu a oporu a bude mať k tebe úctu a úprimnú lásku.
A keď budete každú nedeľu sedieť vedia seba v kostole, spolu v pokore odprosovať za svoje chyby a nedostatky, spolu načúvať aj Božiemu slovu, spolu pozývať Hosťa Ježiša, aby jeho Duch bol vo vás a s vami, potom vám tento Boží duch pomôže prekonať situácie, pri ktorých sú domovy neveriacich zlobou a hriechom.

Dr. Vaščák Blažej, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.