Musíme vytvárať a udržiavať vzťahy

Ak tvrdíme, že máme niekoho radi, musíme priznať, že máme k nemu určitý vzťah. Niet lásky bez vzťahu. A nemôže existovať úprimný vzťah, ak oňho nestojíme, ak si ho nepestujeme a neudržiavame. Pre správny vzťah s nejakým človekom treba niečo urobiť a musí nás to niečo stáť. Čo človeka nič nestojí, potom to samé za nič nestojí.

Aby sa správne vyvinul akýkoľvek vzťah k človeku alebo k Bohu, musí sa splniť päť dôležitých požiadaviek:
1. Musím mať čas, aby som sa mohol niekomu venovať. Ak niekto nemá čas, ťažko si môže vytvoriť nejaký vzťah. Čas je prvá a veľmi dôležitá veličina pre nové vzájomné vzťahy.
2. Keď som si už našiel čas, musím vytvoriť priestor a vhodné podmienky na vzájomnú komunikáciu, na dialóg (rozhovor). Ak sú vytvorené podmienky pre dialóg, musím vedieť, že má byť vedený jemne, citlivo, trpezlivo, vecne, konštruktívne a má obda­rovať oboch zainteresovaných, má tiež prinášať šťastie a radosť.
3. Pre dobrý a správny vzťah potrebujeme niečo obetovať aj zo svojho! Vzájomný vzťah musí aj niečo stáť, teda vyžaduje to aj moju obetu. Pre dobrý vzťah obetujem aj svojich koníčkov a zábavu, relax a možno niečo, na čo som sa už dávno tešil. Jednoducho, viem to obetovať.
4. K danej osobe či bytosti musím mať patričnú úctu. Ak chýba úcta na jednej či na oboch stranách, vzťah sa nemôže ani rozvinúť ani udržať.
5. A nakoniec cítim a som presvedčený, že bez milovanej a vzácnej osoby či bytia nemôžem žiť. Zisťujem, že som na nej závislý. Bytostne ju potrebujem a neviem si ďalší život bez nej predstaviť. Ak mi niečo zo spomínaných piatich prvkov vo vzájomnom vzťahu chýba, musím pochybovať o tom, či vôbec ešte nejaký vzťah mám alebo mi na ňom ešte záleží.
Pokúsme v tichu pouvažovať a zamyslieť sa nad našimi vzťahmi, či už k rodičom, súrodencom, priateľom, susedom, spolupracovníkom alebo aj k nadriadeným či podriadeným. Naisto zistíme, že máme vo svojich vzájomných vzťahoch na každej úrovni, na každom kroku čo naprávať.
Nech nám Pán udelí, aby sme to dobre videli, spoznali a s Jeho pomocou vedeli aj napraviť.

Dr. Vaščák Blažej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.