Koniec či začiatok?


Bratia a sestry, opäť nám bolo dopriate sláviť narodenie nášho Pána Ježiša Krista. Prežili sme najkrajšie kresťanské sviatky, aj keď nebolo snehu. Ale sneh nie je podstatou Vianoc. Vianoce sú sviatkami Boha Otca, ktorý tak miloval svet, že nám poslal svojho jediného Syna, ktorý sa stal človekom, aby sme sa my mohli stať Božími deťmi.

Počas Vianoc sa schádzajú členovia rodiny – deti zo škôl, otcovia z práce zo zahraničia. Trávia spolu viac času, ale nie hocijako, ale má to byť čas lásky, pokoja, pozornosti, obdarúvania. Od každého sa vyžaduje pokoj srdca a niekedy je to ťažké, ak si cez rok tento pokoj nechránime. Náročnosť Vianoc spočíva aj v častejšej návšteve Božieho chrámu ako inokedy. Som však presvedčený, že to boli pre nás opäť neopakovateľné dni Božej lásky v našich rodinách. A už je po nich. Vianočný čas skončil. Alebo začal?


V liturgickom kalendári začalo obdobie „cez rok“ alebo tzv. fašiangový čas, ktorý bude trvať do Popolcovej stredy. Nech je tento čas predĺženým časom Vianoc. Túto túžbu napísal jeden žiak: „Drahý Ježiško, splň moje túžby a urob, aby sa všetky mamy podobali Panne Márii, otcovia pripomínali sv. Jozefa a všetky deti sa podobali Tebe. Vtedy Božie narodenie bude trvať večne.“

Bratia a sestry, do ďalších dní si zaželajme, aby sme aj cez všedné dni boli k sebe pozorní;
– dokázali si všímať druhých, ich potreby, aj keď nebude svietiť vianočný stromček;
– vytvárali pokojnú, láskou naplnenú atmosféru, aj keď sa vianočná ozdoba z ulíc odstránila;
– nezabudli darovať aj inokedy dar, i keď vianočný zhon už skončil;
– dokázali prejaviť lásku, aj keď obdobie lásky, pokoja, porozumenia bude už len v našich srdciach.


Vianočne obdobie sme skončili. Pre nás koniec vianočného času znamená začiatok šírenia vianočného posolstva medzi ľuďmi po celý rok 2007.

Nech nás dobrotivý Boh počas celého roka žehná a chráni od zlého.

Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.