90 rokov od zjavenia Panny Márie vo Fatime


13. mája tohto roku sa v celom kresťanskom svete upierali zraky na Fatimu. Ale aj všetky mariánske pútnické miesta si pripomenuli už 90. výročie od zjavenia Panny Márie vo Fatime. Ináč to nebolo ani u nás v USA, v nádhernom pútnickom mieste vo Washingtone, v štáte New Jersey.

V krásnom rozľahlom horskom prostredí je otvorená osemuholníková vysoká stavba Národná svätyňa, na ktorej stojí socha Nepoškvrneného Srdca Panny Márie. Zďaleka žiari zlatom oblečená, vystreté ruky vítajú pútnikov. Pod konštrukciou je minimálne dvetisíc miest na sedenie. V podzemí stavby je veľká kaplnka a obchod s religióznymi predmetmi.

Na ďalšom mieste je replika „Svätého domu“, ktorý sa nachádza v meste Loretto v Taliansku. Po horskej ceste, do tvaru ruženca je krížová cesta, kde pri každom zastavení je lavička, ktorá slúži na rozjímanie pútnikov. Ticho lesného prostredia „ruší“ len vtáctvo a veľa veveričiek, typických pre lesy v USA.

Okolo jazera na veľkom trávniku je „obraz“ fatimského zjavenia – socha Panny Márie a troch detí – Hyacinty, Františka a Lucie. Poliaci žijúci v USA postavili neďaleko veľkú bronzovú sochu Sv. Otca, v blahej pamäti Jána Pavla ll. a bronzový kríž na pamiatku všetkých Poliakov, ktorí v histórii Poľska trpeli za vieru.

Veľké priestranstvo je parkoviskom, pretože len autobusov sme napočítali jedenásť a pútnici cestujú väčšinou autom. Od mája do októbra, vždy 13-teho v mesiaci, sa program začína od 11:30 do 12:00 spoveďou, ktorú vysluhujú minimálne 10-ti kňazi. Presne o dvanástej sa začína ružencový sprievod. Na nosidlách sa nesie nádherné ovenčená živými kvetmi socha Fatimskej Panny Márie, okolo ktorej idú deti oblečené, dievčatá v bielom a chlapci v oblekoch. Po každom desiatku sa spieva „Ave, Ave, Ave Mária“. Po skončení procesie je obyčajne prednáška biskupa o histórii fatimského zjavenia a jeho účinkov vo svete. Bolo pre nás potešením, keď napríklad v minuloročnom októbri biskup Jan Meyers z Newark, New Jersey, hovoril o tom, že mal tú česť pred tromi rokmi vysvätiť troch kňazov v bazilike vo Fatime – dvoch rodných bratov zo Spojených štátov a jedného kňaza zo Slovenska. My sme boli vtedy tiež na tejto vysviacke ako pútnici s týmto kňazom od Nitry. Dnes pôsobí ako misionársky kňaz v Južnej Amerike.

Slávnostná sv. omša sa začína o 13:30 h. Po sv. omši je sprievod okolo svätyne so Sviatosťou Oltárnou a poklona. Púť sa končí tým, že sa opäť nesie na nosidlách socha Fatimskej P. Márie, kde za spevu krásnej piesne s refrénom „Ó, Fatima, dovidenia, drahá Matka, dovidenia“ každý máva v ruke bielou šatkou na budúce stretnutie s Máriou. Tento moment sťahuje hrdlo, slzy sa tlačia do očí, pretože je to za mohutného spevu asi 2 500 – 3 000 ľudí, niekedy aj viac.

Procesia končí o 15:30 h. A potom každý ešte môže súkromnou meditáciou v tomto krásne upravenom horskom prostredí prežívať chvíle v prítomnosti s Máriou – Matkou všetkých nás.

Pre zaujímavosť a spojitosť tohto miesta s Víťazom je, že v „Svätom dome“ pôsobí 34 rokov sestra Mildred Kozma. Je to dcéra pani Borky Čechovej, ktorá vyrastala vo Víťaze a jej manžel Štefan Kozma pochádzal z dedinky Pekľany. Pani Borka je sestra nedávno zosnulej Heleny Birošovej z Víťaza. Mildred je sesternica Jozefa Biroša, ktorý so svojou manželkou Martou s najväčšou starostlivosťou dochovali svoju mamu a jej, ale aj našu poslednú tetu Helenu.

Prečo toto píšeme? Odpoveď je jediná. Ako inde na svete, aj v Amerike – krajine ozaj veľkých kontrastov – sú nádherné chrámy, prekrásne pútnicke miesta, kde kresťania katolíci v tomto od Boha sa odkláňajúcom svete vrúcne prosia Máriu o pomoc, o záchranu pred Zlom. Mária ustavičnej pomoci, oroduj za nás! Nepoškvrnené srdce Panny Márie, oroduj za nás!

Na záver naša obľúbená modlitba k Panne Márii: Nepoškvrnená Matka Ježišova i Matka naša Mária, uchvátení sme my Tvojej nebeskej krásy a hnaní úzkosťami terajšieho sveta. Utiekame sa do tvojho náručia. Pevne dôverujeme, že Tvoje milujúce srdce splní naše vrúcne prosby a bude nám bezpečným útočišťom pred hriechom, ktorý robí našu dušu odpornou Bohu a otrokyňou pekla. Vypočuj, ó vyvolená Božia, úpenlivé vzdychy verných sŕdc, ktoré sa vznášajú k Tebe v tomto roku. Schýľ sa nad naše boľavé rany, premeň srdcia zlých, osuš slzy utrápených a utláčaných. Vyhas hnevy, zošľachtí drsné obyčaje a stráž kvet čistoty mládeže. Chráň svätú Cirkev a dopraj, aby všetci ľudia pocítili príťažlivú silu kresťanskej dobroty, nad ktorou nech zažiari slnko všeobecného a úprimného pokoja a mieru.

Srdečne vás vo Víťaze pozdravujeme a tešíme sa na vás!

Anna a Jozef Biros, Wilkes Bare, USA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.