Výchova sebavýchovou


Dennodenne sa stretávam s mamičkami s malými deťmi. V nekonečnom kruhu povinností sa všetky snažíme dať našim deťom len to najlepšie: veľa lásky, nehy, úsmevu, trpezlivosti, času, jednoducho chceme byť najlepšími mamkami na svete. Napriek všetkej našej snahe je vždy čo naprávať. Veľakrát si kladieme otázku, čo z tých našich malých pokladíkov vyrastie. Veď hocikedy nás vedia poriadne vytočiť a niekedy sa čudujeme, kde sa v nich berie toľko zlosti. Ale priznajme si …, neexistuje zlé dieťa. Usilujeme sa vychovať z nášho dievčatka či chlapčeka dobrého človeka vlastným príkladom, i hľadaním rôznych informácií a návodov ako na to, čo v dnešnej dobe nie je žiadny problém. Takto som aj ja našla zaujímavý kurz rodičovstva, ktorý by som vám rada priblížila.

Prvá téma: Pozoruj výraz tváre svojho dieťaťa.

Hlavná myšlienka: Človek rozpozná duševný stav dieťaťa nielen podľa jeho správania, ale predovšetkým podľa jeho výrazu tváre (je potrebné skúmať výraz svojho dieťaťa, pričom môžeme rozpoznať dva typy nálady: momentálnu a trvalú).

Rodičia často spozornejú, až keď už nemôžu vystáť správanie dieťaťa. A pritom by im výraz jeho tváre povedal oveľa skôr, že niečo nie je v poriadku. Dobré správanie nemá žiadnu cenu, keď sú deti nešťastné. Mali by sme sa naučiť rozpoznávať výraz tváre našich detí. Sotva existuje lepšia pomôcka na určenie ich duševného stavu. Skoro všetky výchovné problémy vznikajú pomaly. Keď sa to už nedá vydržať, je to často už neskoro. Oveľa skôr sa zmenil výraz tváre. Ak matka pozná tvár svojho dieťaťa, rozpozná túto zmenu a vie, že musí niečo urobiť. Ak sa to uskutoční rýchlo, podarí sa problém jednoducho vyriešiť. Ak sa to stále odkladá alebo si to nevšimneme, dieťa si nájde metódy, ako to dať najavo.

Momentálna nálada:
vlastne vidíme naše deti skoro neustále, ale skôr len tak medzi upratovaním a varením, čítaním a hraním sa, ale málokedy sa im pozrieme naozaj do duše a nepokúšame sa do nich vcítiť. Je celkom ľahké určiť okamžitú náladu.

Trvalá nálada:
sú deti, ktoré vyzerajú nešťastne aj vtedy, keď sa smejú. A to je rozdiel medzi okamžitou a trvalou náladou.

Výraz každého dieťaťa je ovplyvnený kladnými a zápornými zážitkami. Dieťa je vtedy šťastné, keď je samé so sebou hlboko spokojné. Ale to môže byť len vtedy, keď sú aj rodičia s ním spokojní, ak sa dieťa do určitej miery správa podľa ich predstáv.

Čo robiť keď má dieťa zlý výraz tváre? Po nejakom čase sa môžeme naučiť hľadať príčiny a vyvodiť z nich riešenia. Príčiny často spočívajú v rozdielnostiach medzi rodičom a dieťaťom alebo to môže byť aj choroba, škôlka či škola. Môžeme sa sami seba spýtať, ktoré konflikty sa neustále opakujú: ako to je s obliekaním a vyzliekaním, umývaním, jedením, upratovaním … Príčinou sú situácie, v ktorých dieťa vzdoruje a plače. Tresty, nadávky, napomenutia, prerušovanie v činnosti privádzajú každé dieťa do horšieho stavu. Preto si treba premyslieť, čo sa dá robiť inak.

Ako sa v tom môžeme cvičiť? Dieťaťu treba v duchu klásť otázky a odpovedať si na ne: Si šťastný? Ako vyzeráš, keď si vážny, smutný, keď ťa niečo bolí? A keď sa usmievaš? Aký je výraz tváre matky a ako tieto spolu súvisia? (Skúsme manžela poprosiť, aby sa nám po príchode z práce zadíval do tváre.) Ako je to so súrodencami? Aký je súvis výrazu tváre so správaním sa? Ako súvisí výraz tváre dieťaťa so správaním sa matky? Aké zmeny nastávajú v priebehu času? Aká je tvoja momentálna a trvalá nálada?

Stanislava K., Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.